Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA TRGU

Radnici Wolta opet prosvjeduju, podržali ih političari. Grbin: 'Gaze se njihova prava'

Zagreb: Prosvjed dostavljača Wolta na Trgu bana Jelačića
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/7
10.03.2023.
u 13:21

Woltovci su prosvjedovali i 2. ožujka zbog nezadovoljavajućih uvjeta, no iz platforme su i tada tvrdili kako ''nisu krivi što stupanjem na snagu novih zakonskih regulativa dostavljači su dužni plaćati doprinose državi u punom iznosu''

Zaposlenici Wolta, platforme za dostavu, ovoga su petka održali novi prosvjed u Zagrebu, i to drugi ovoga mjeseca. Kako su i ranije navodili, nezadovoljni su novom zakonskom regulativom prema kojoj su dužni plaćati doprinose, kao i cijenom rada koja je s uvođenjem eura smanjena za 2 centa.

- Danas ćemo tražiti u Vladi da počnu tretirati radnike Wolta, Glova i ostalih kao radnike. Tražit ćemo i da kolektivnim pregovaranjem možete pregovarati o cijeni rada. Imali smo konverziju u euro, a platforma je cijenu rada zaokružila na niže, za što je i Državni inspektorat kazao da nije po zakonu. Unatoč tome vama nitko nije pomogao, državni inspektor nije stao na vašu stranu i rekao da je vaša cijena otišla dolje s eurom - poručila je s prosvjeda i Katarina Peović (Radnička fronta), a prosvjedu su se pridružili i drugi političari poput Peđe Grbina (SDP). 

- Izmjenama zakona o radu radnici Wolta, Bolta i ostalih stavljeni su u izuzetno nepovoljan položaj. Ono što Vlada ne razumije, a ovi ljudi razumiju je da svaki radnik mora imati ista prava. Upravo zato radnike koji prosvjeduju jer se njihova prava gaze moramo podržati i kao ljudi, ne samo kao političari. Radnici su zakonom stavljeni u drugi red, podređeni su interesima poslodavaca i multinacionalnim kompanijama. Vlada je napravila sve u interesu tih kompanija, a apsolutno ništa u interesu radnika. Oni nemaju ista prava na plaću kao što imaju ostali, a to je u 21. stoljeću neprihvatljivo - objasnio je Grbin.

Zagreb: Prosvjed dostavljača Wolta na Trgu bana Jelačića
1/14

Podsjetimo, predstavnici tvrtke Wolt sredinom veljače pristali su potpisati dokument kojim se obvezuju pregovarati s radnicima i to nakon što su Woltovci pokazali nezadovoljstvo cijenom rada koja je s uvođenjem eura spuštena za 2 centa. Woltovci su prosvjedovali i 2. ožujka zbog nezadovoljavajućih uvjeta, no iz platforme su i tada tvrdili kako ''nisu krivi što stupanjem na snagu novih zakonskih regulativa dostavljači su dužni plaćati doprinose državi u punom iznosu''. 

Woltovci su tako i tijekom ovog petka prosvjedovali, a okupili su se na Trgu bana Josipa Jelačića, nakon čega su se zaputili na Markov trg. Stigli su u svojim radničkim odorama i biciklima, zajedno s transparentima: ''ReWolt, za radnička prava'', ''RE-Wolt'', i ostalima.

Komentara 4

NO
Noštromo
17:21 10.03.2023.

kakvo je stanje u Sdp-u dovoljno govori da Peđa ide gdje su prosvjedi, jer svaki glas dobro dođe

PL
PlastišaŠČ
14:29 10.03.2023.

Pridružio se i Peđa Grbina? Onda znaš da je kriza u SDP-u ako Peđa treba dodatno vozit Wolt.

DU
Deleted user
13:48 10.03.2023.

Netko bi Grbinu i Peovićki trebao objasniti da ovo više nije socijalizam niti Jugoslavija i da radnici moraju svoje odnose dogovarati s poslodavcem, a ne s državom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije