Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza u Brodarskom

Radnici nisu tri mjeseca dobili plaću, Institutu blokiran račun

brodarski institut
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/5
22.03.2017.
u 10:13

Institut je zapao u teškoće i zbog pravnog statusa koji mu onemogućuje da se kvalificira za korištenje novca iz fondova EU

Radnici Brodarskog instituta već tri mjeseca nisu primili plaće, račun tvrtke je blokiran od kraja prošle godine i ispunjeni su svi uvjeti za pokretanje stečaja. Na to zabrinjavajuće stanje u Brodarskom institutu upozorili su jučer predstavnici radnika i sindikata koji zahtijevaju da država, koja je vlasnik Institua, hitno krene u njegovo spašavanje.

Privremeno rješenje

Brodarski institut imao je sličnih problema i prije dvije godine kad su radnici bez plaće bili četiri mjeseca. Tad se rješenje našlo u zajmu HBOR-a od 20 milijuna kuna, no to je, očito, bilo samo privremeno rješenje.

U međuvremenu su se promijenile tri vlade i nijedna se nije ozbiljno uspjela uhvatiti ukoštac s problemima Instituta. Radnici Brodarskog instituta kažu da im je račun blokiran zbog duga Croatia banci od 10 milijuna kuna, a upozoravaju da u siječnju 2018. godine stiže na naplatu i kredit HBOR-a. U Institutu je trenutačno zaposleno stotinjak ljudi, prije dvije godine bilo ih je oko 150, a kad je Institut bio u punoj snazi zapošljavao je 500 osoba, i to uglavnom visokoobrazovanih, inženjera.

Radnici koji su ostali kažu da je dugogodišnje zanemarivanje Instituta i začarani krug neefikasnih uprava i neaktivnih nadzornih odbora u kojima sjede predstavnici ministarstava obrane, znanosti i gospodarstva, stvorio kontinuitet lošeg poslovanja i loših odluka koje vlasnik nije prepoznavao i nije na njih djelovao.

– Stekli su se svi uvjeti za stečaj Brodarskog instituta. Agenciji za osiguranje radničkih potraživanja i Fini poslali smo sve potrebne obrasce – objasnio je jučer sindikalni povjerenik u Brodarskom institutu Ilija Beatović.

Predsjednik Sindikata metalaca Vedran Dragičević upozorio je da otvaranje stečaja zbog 10 milijuna kuna znači gubitak 106 visokoobrazovanih ljudi. On smatra da predstavnici države trebaju reći može li se Institutu pomoći subvencijama jer će on u budućnosti sigurno donositi dobit.

– S obzirom na to da se brodogradnja oporavila i ugovorila poslove vrijedne 1,3 milijarde eura, očekujem da će se i stanje na Brodarskom poboljšati – kazao je Dragičević.

Prema najavama ministra državne imovine Gorana Marića, ovaj bi tjedan trebao biti imenovan novi nadzorni odbor, a potom i nova uprava Brodarskog instituta.

Glavni direktor Ognjen Kuljača imenovan je privremeno 2015. do izbora nove uprave, no spletom okolnosti, zbog promjene tri vlade, ostao je na tome mjestu sve dosad. Kuljača kaže da je Brodarski institut opet zapao u teškoće jer ugovaranje velikih poslova predugo traje, i do tri godine, a Institut se zbog svoga pravnog statusa ne može kvalificirati za korištenje novca iz fondova EU. Stoga su u Brodarskom institutu još prije predlagali da on postane javna ustanova.

Problem se vuče 20 godina

– Problem Brodarskog instituta vuče se zadnjih 20 godina. I bivše uprave pokušavale su to riještiti, kao i bivše vlade, svi su imali razumijevanja za to, ali uvijek je bilo nekih prečih problema od Instituta – objašnjava Kuljača. Uprava i radnici Instituta su ovih dana bili na sastancima u resornim ministarstvima, a Kuljača kaže da su dobili podršku da Institut opstane.

On pak smatra da bi dugoročno rješenje za Brodarski institut bilo da ga financira država, ali ne izravno nego tako da mu država omogući da radi primjerice na pripremi javnih natječaja za organizaciju obalne straže i sličnih projekata.     

>> 'Napustili smo Brodarski institut jer su nam plaće pale na 2000 kuna'

>> Opstanak Brodarskog instituta jest i pitanje nacionalne sigurnosti

Komentara 12

DD
ddh
10:36 22.03.2017.

Tko nema za place, taj mora u stecaj. U Tom Brodarskom instititutu ssu navodno samo super-strucnjaci, rade odlicno, a izgleda, da si ne mogu zaraditi niti za place. Takvog instituta onda niti ne treba. I ne smije se niti pomisljati na to, da bi sad ti super-strucnjaci trebali zivjei na teret onih koji ciste ulice ili kopaju njive. A drzava tu nema sto traziti. Dosta je bilo tog komunistickog pljackanja radnih ljudi, dosta je i previse tih parazita i neproduktivnih lijencina koji bi zivjeli i koji zive na grbaci drugih.

ST
stomiovotreba
10:33 22.03.2017.

Zasto kod nas nista ne radi?

VO
vorda400
10:42 22.03.2017.

Kada sam prije 8g isao tamo na razgovor za posao prvi uvijet je bio clanska iskaznica HDZ-a iako mi je veza za posao bio tajnik u brodarskom posao je dobila neka kamenjarka naravno sa clanskom iskaznicom neka propadne za hdz vlade to su njihovi glasaci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije