Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REKORD Savez samostalnih sindikata u 300 sporova zastupao 3000 ljudi

Radnici nagodbama do više od 30 milijuna kuna

10.12.2008.
u 15:37

ZADAR – Savez samostalnih sindikata Hrvatske u Zadru ovu će godinu pamtiti kao rekordnu u naplati zaostalih radničkih potraživanja. Ishodili su, naime, u sudskim i izvansudskim sporovima i nagodbama više od 30 milijuna kuna.

Više od 300 sporova
Riječ je o više od 300 sporova u kojima je zadarski ogranak SSSH zastupao više od 3000 Zadrana. Najveća isplata bila je u Bagatu Preciznoj mehanici, u kojem je 400 ljudi, nakon četiri godine čekanja, dobilo oko 20 milijuna kuna. Bagatovci su ukupno dobili u posljednjih nekoliko godina 32 milijuna kuna, što je, inače, najveća svota dodijeljena presudom u Hrvatskoj u radnim sporovima.

Potkraj prošle i početkom ove godine SSSH se nagodio s Upravom Dalme za 27 bivših djelatnika koji su nakon osam godina od otkaza dobili oko tri milijuna kuna zaostalih plaća i otpremnina. U tom je sporu inače još osmero bivših radnika koji potražuju ukupno oko milijun kuna. Vedran Uranija, pravni zastupnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, ističe i niz sporova u kojima su bivši radnici, također nakon niza godina pravne borbe, isposlovali nešto niže svote, ali njima značajne.

Rekord i pojedinačno
– Četrdesetak bivših radnika GP Radnika dobilo je oko milijun kuna, a još iščekuju isplatu oko dva milijuna kuna. Nedavno smo dobili i rekordnu pojedinačnu nagodbu u kojoj je radnik dobio oko 250.000 kuna odštete nakon otkaza.

U ovoj godini imali smo još niz pojedinačnih slučajeva u kojima smo radnicima ishodili po stotinjak tisuća kuna odštete. Ipak, uz to što su radnici dobili odštetu, važno je i to što su mnogi radnici nakon nezakonitih otkaza vraćeni na svoj posao – rekao nam je danas Vedran Uranija, pravni zastupnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i oko 3000 Zadrana.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije