Naslovnica Vijesti Hrvatska

Radnici bez plaća, a uprava zarađuje više od 100 tisuća kuna

Ministri traže odgovornost uprave Uljanika budući da je u veljači Uljaniku odobrena pomoć od 100 milijuna eura zahvaljujući jamstvu države
23. kolovoza 2018. u 11:23 9 komentara 2304 prikaza
Štrajk u Uljaniku
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Uprava, odlazi!, izvikivali su radnici Uljanika na prosvjedu organiziranom u pulskom brodogradilištu u sklopu općeg štrajka zbog neisplate plaća, koji se prelio i na ulice Pule. Da je uprava odgovorna za teško stanje Uljanika, poručili su i ministri ključnih gospodarskih resora, a prozvana uprava apelira na Vladu da im brzo odobri još jedno jamstvo i pritom naglašava da se ne treba čekati odluka Bruxellesa.

štrajk U štrajku 4500 ljudi Radnik 3. maja na rubu suza: Ostat ćemo goli i bosi, Vlado, riješite problem!

Isplata bonusa iz jamstva

Istovremeno se u kuloarima širi informacija o astronomskim plaćama članova uprave koju predvodi Gianni Rossanda. Navodno je riječ o iznosima od 125 tisuća kuna mjesečno pojačanim milijunskim bonusima koji su isplaćeni čak i za prošlu godinu u kojoj je Uljanik zabilježio enorman gubitak u poslovanju. Iznos plaće o kojem se nagađa u Banskim dvorima nisu potvrdili, ali može se čuti da se i u Vladi spominju slični iznosi. Gotovo je nevjerojatno da je uprava Uljanika, koja je odgovorna za katastrofalno stanje u škveru, isplaćivala bonuse, kojima se inače nagrađuje uspjeh menadžera, a svoje je nagrade financirala novcem osiguranim državnim jamstvom.

Štrajk u Uljaniku

– Kakva je to država i vlast koja upravi koja je već spiskala stotine milijuna kuna ponovno daje novac – komentirao je jedan od prosvjednika i zaposlenika Uljanika.

Time je vrlo precizno adresirao problem Uljanika i nove državne intervencije usmjerene prema kompaniji. Iz izjava ministara može se naslutiti da se u Banskim dvorima razmišlja slično. Tako je potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo Tomislav Tolušić poručio da “uprava definitivno treba preuzeti odgovornost u svemu”. Na pitanje treba li uprava odstupiti Tolušić nije odgovorio. Hoće li Uljanik dobiti novac za isplatu plaća uz pomoć jamstva države vrlo je upitno i trebalo bi se o tome više znati danas.

Davor Bernardić Davor Bernardić Radnici Uljanika imaju moju podršku i s pravom se pitaju 'di su pare?'

Država je manjinski vlasnik u kompaniji u kojoj 48 posto vlasništva drže mali dioničari. Država ima ukupno oko 10 posto, ali je iz pozicije jamca za kredite ukupne vrijednosti 660 milijuna eura itekako zainteresiran akter priče o ponoru u poslovanju koji može završiti i stečajem.

Štrajk u Uljaniku

Adris: Nadamo se rješenju

Među suvlasnicima škvera ističe se Adris Grupa koja je u procesu dokapitalizacije tvrtke 2012. uložila milijun eura i tako stekla 2,7 posto Uljanika, ali je kupnjom Croatia Osiguranja u 2014. stekla dodatnih 10 posto Uljanika pa privatizacijom osiguravateljske kuće postala najveći pojedinačni dioničar Uljanika.

– Kao izraz svoje socijalne odgovornosti i razumijevanja važnosti Uljanika za istarsko i hrvatsko gospodarstvo, pa i tradicije, pomogli smo ovu tvrtku, očekujući da će se pronaći dugoročno održivo rješenje. Budući da Uljanik u tome nije uspio i da se kriza nastavila, nadamo se, kao i cijela hrvatska javnost, da će uprava i strateški partner uz pomoć mjerodavnih ministarstava naći rješenje za održivost hrvatske brodogradnje i Uljanika – poruka je iz rovinjske kompanije.

Svemu dođe kraj

Ograničenja za pomoć Uljaniku poprilično su velika, ali toga smo svjesni od pristupanja EU, ustvrdio je ministar financija Zdravko Marić napominjući da HBOR želi pomoći, ali da ima određena ograničenja.

– Vlada ne bježi od svoje uloge, no znamo kakav je model vlasništva i vođenja te kompanije. Svemu dođe kraj, pa i državnom pomaganju brodogradnji – poručio je ministar Marić.

Do kraja tjedna isplata plaća u Brodotrogiru

U ovom tjednu bit će isplaćene plaće u Brodotrogiru, tvrde u upravi brodogradilišta. Naime, radnici su uznemireni jer im je plaća po kolektivnom ugovoru trebala biti isplaćena do 15. u mjesecu, a ovo nije prvo kašnjenje plaće u tekućoj godini.

U utorak je održan sastanak uprave Brodotrogira i predstavnika Sindikata metalaca i Nezavisnog sindikata na kojem su sindikati obaviješteni da će plaća biti isplaćena do kraja ovog tjedna, kratko je izvijestila Ivana Mitar, glasnogovornica Brodotrogira.

Sindikati su najavljivali štrajk ne isplate li se plaće do 20., koji je bio u ponedjeljak, ali nakon sastanka s upravom odlučili su pričekati do kraja tjedna.

Brodotrogir je u vlasništvu Danka Končara i ima oko 800 zaposlenih. Ovo nije prvi put da im u tekućoj godini kasne plaće. Iz uprave Brodotrogira poručuju kako imaju problema s naplatom već isporučenog broda. (Slavica Vuković)

Radnici Uljanik grupe u štrajku jer nisu dobili plaću za srpanj

Štrajk u Uljaniku
1 / 20
Štrajk u Uljaniku
Dijelovi motora
SRCE AUTOMOBILA
Dijelovi motora i zašto ih je bitno poznavati

A1 izdvaja za Vas

 • kodifan:

  uljanik..agrokor...željezare...itd...ogledalo države i društva u kojem živimo...pljačka na sve strane a nitko ne odgovara

 • Avatar Krckan
  Krckan:

  Zovite Ivana Jakovčića što ga ne upitate gdje su pare.

 • VKSS:

  Netko ide iz firme u firmu,iz nadz.odbora u nadz.odbor i tako skuplja visoke, place ,povlastice ,bonuse otpremnine,a nista nije napravio koristo,sto je najgore jos i osteti firmu zbog nemara i nesposobnosti ili ukoliko je sposoban onda je pokrade.Kad dode kraj ... prikaži još! onda ode u drugu firmi i isto radi naravno vamo uzme otpremninu i nikom ništa