Naslovnica Vijesti Hrvatska

\"Radije sam kupio najskuplji kombajn nego vikendicu\"

Svi u obitelji radimo u polju i zato smo si to mogli priuštiti, sve zarađeno ulažemo u poboljšanje proizvodnje, objašnjava Malnar
11. travnja 2012. u 10:00 27 komentara 1500 prikaza
kombajn (1)
Foto: Duško Mirković/VLM
Pogledajte galeriju 1/3

Ivica Malnar (39) iz Bekteža kraj Kutjeva prvi je poljoprivrednik u Hrvatskoj, zasad i jedini, s najsuvremenijim kombajnom na svijetu. Vozilo američke tvrtke Case kupio je za 2 milijuna kuna.

– U Austriji sam isprobao takav kombajn, odmah je zadovoljio moje uvjete, a ima najmanje kvarljivih dijelova. Zamijenit će moja dva kombajna koja sam prodao da bih mogao kupiti ovaj te još digao i kredit od milijun kuna preko HBOR-a uz kamatu od tri posto, poček od šest mjeseci te otplatu na sedam godina - objašnjava Molnar, uvjeren da će se kombajn godišnjim radom od tisuću sati isplatiti za sedam godina. Za 10 sati može “skinuti” usjeve sa 40 do 50 hektara površine, a propusna moć mu je 30 do 50 tona zrna na sat.

Nikome nisu dužni

– Za to su mi prije trebala dva kombajna. S njime ću ubirati i uljanu repicu, suncokret, žitarice, soju i kukuruz s vlastitih površina, ali i pružati usluge drugima – kaže Malnar, čije gospodarstvo obrađuje oko 350 ha. Od njega više površina u Požeško-slavonskoj županiji obrađuje samo kutjevački kombinat. Iako se mnogi čude kako si itko u teškim danima za seljake može priuštiti takav stroj, Malnar odgovara da cijela obitelj, od supruge Draženke, brata Željka, oca Josipa i majke Marije te djece Petre i Klare radi na imanju, uz još dva-tri stalno zaposlena radnika te 15 sezonaca.

– Moj je otac od 70-ih godina, kad je stvarao imanje, kombajnom i beračem drugima obavljao usluge. Još za rata, 1993. i 1994., kupovali smo zemlju od Srba koji su odlazili. Sve što smo zarađivali ulagali smo u nove strojeve i opremu. Nismo kupovali vikendice, jahte ili automobile, već ono što će nam poboljšati proizvodnju. Za kredite koje smo podizali uvijek smo zalagali djedovinu i imanje, to je bio naš rizik. Kapitalizam je takav da čovjeka tjera da stalno ulaže. Nekad se zaradi više, nekad manje, a nekad smo na nuli jer proizvodnja ovisi o vremenu. Redovno smo ispunjavali sve obveze, nismo dužni ni radnicima – ističe Malnar dodajući da sve nevjerne Tome poziva na imanje da vide kako se radi od jutra do sutra.

Sve pod kontrolom

Godišnji odmor je zimi, a u sezoni dan počinje već u pet sati, traje i do 23 sata. Malnar uz svoje površine još za jednu tvrtku obrađuje 220 hektara u Brodsko-posavskoj županiji.

– Zarađujemo dovoljno za normalan život obitelji od tri generacije. Površine nećemo povećavati jer ovo je dovoljno da sve imamo pod kontrolom i da kvalitetno radimo, ali bili bismo zadovoljni kada bismo mogli postati vlasnici sve zemlje. Od 350 hektara, naših je samo 90, ostalo je u zakupu na 5 i 10 godina. Za obradu imam svu opremu i mehanizaciju te šest traktora od 50 do 250 KS. Bez najnovijeg kombajna, vrijednost im je oko 4 milijuna kuna – kaže Malnar, dobitnik nagrade Zlatni list za najkvalitetniji duhan uz najveći prinos te Zlatne repe za najbolju kvalitetu šećerne repe. Predsjednik je županijske Poljoprivredne komore i dopredsjednik ratarske udruge Ledina.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • tuki:

  a mi čemo vračati kredit (kroz poticaje),ak ne blokirat če nam prometnice

 • @hercegovac:

  Počemu je ovajkombajn skuplji, bolji ili suvremeniji od Clasa? Ni po čemu ako je ovo reklama tada to napišite.

 • Avatar CroDruid
  CroDruid:

  \"Još za rata, 1993. i 1994., kupovali smo zemlju od Srba koji su odlazili. \" Ratni profiter! ;-P