Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odselio se


Rade Buljubašić od HEP-a uzeo i mirovinu pa spakirao kovčege

'13.08.2009., Zagreb - Rade Buljubasic ulazi u HDZ. u 8:16h na Trgu zrtava fasizma.  Photo: Antonio Bronic/Vecernji list'
'Antonio Bronic/Vecernji list'
02.07.2012.
u 10:00

Neću otići iz Hrvatske, 20 sam je godina stvarao, govorio je donedavno. Izbačen je i iz HDZ-a, a posao i stan su mu ostali

"HDZ je i dalje moja stranka. Neću nikada ništa reći protiv stranke. Neću otići iz Hrvatske, 20 sam je godina stvarao i ne idem nikamo". Tako je prije tri godine tvrdio Rade Buljubašić nakon što ga je tadašnja šefica stranke Jadranka Kosor izbacila iz HDZ-a.

U javnosti je tada, naime, izbila afera njegova uhljebljenja u HEP-u, zbog čega se trenutačno vodi sudski postupak na zagrebačkom Županijskom sudu protiv bivšeg šefa uprave ove tvrtke Ivana Mravka i Željka Dorića, Mladena Belje i Aleksandra Bernika.

Buljubašić je, podsjetimo, svojim djelovanjem zadužio HDZ za mandata Ive Sanadera pa su mu se stranački kolege odužili tako što su ga po povratku u Hrvatsku fiktivno zaposlili u HEP-u dok je paralelno radio i u središnjici stranke na Trgu žrtava fašizma. Zbog "inflacije" milijunskih afera koje su se nanizale nakon što je raskrinkan sustav upravljanja i trošenja ne samo u HEP-u nego u čitavoj državi nakon Sanaderova odlaska s vlasti, zbog čega se trenutačno i njemu sudi, nitko se danas vjerojatno ne bi ni sjećao slučaja Buljubašić da se njegov glavni protagonist u međuvremenu nije predomislio.

Ponovo se narugao

Buljubašić je, naime, u HEP-u uzeo mirovinu jer, bez obzira na to što je bio izbačen iz HDZ-a, nije ostao bez posla i stana, spakirao kovčege te se početkom godine ponovo vratio u Australiju! Ova je činjenica isplivala na površinu nakon što se krajem lipnja Buljubašić nije pojavio na sudu jer je pozvan kao svjedok da govori o okolnostima dobivanja posla u HEP-u. Poziv mu nije bio uručen pa se ubrzo ustanovilo da je Buljubašić napustio zemlju. Ispada tako da se još jednom dobro narugao svima u domovini i odletio na drugi kraj svijeta, gdje valjda vrijede neka druga pravila igre.

– To za postupak ništa ne znači i on ide dalje. Buljubašić mora biti saslušan na sudu – kaže Branko Šerić, branitelj bivšeg šefa HEP-a. Kako će to u praksi izgledati, još se ne zna. Na sudu se, naime, može pročitati Buljubašićev iskaz ili pak odrediti da on videovezom svjedoči iz Australije o načinu na koji je dobio posao i što je zapravo radio u HEP-u. Tijekom dosadašnjeg suđenja bilo je rečeno da je on po narudžbama vadio spise iz arhive te ih umnožavao u fotokopirnici.

Kako je dobio posao te koliko je vremena zapravo provodio u HEP-u, svjedok koji je o tome govorio na sudu nije znao precizne detalje. A u HEP-u je Buljubašić radio od 2006. do 2009. godine te je, prema tvrdnjama tužiteljstva, još prije zapošljavanja dobio službeni mobitel, a bila mu je omogućena kupnja HEP-ova stana po povlaštenoj cijeni.

Pozvao ga Sanader

Tako je, piše u optužnici, ostvario nezakonitu dobit od 624 tisuće kuna, a HEP je oštećen za 760 tisuća kuna.

To što je promijenio ploču, spakirao se i vratio u Australiju, nimalo ne čudi jer je Buljubašić nakon izbacivanja iz HDZ-a bio prilično razočaran nastalom situacijom. Kako i ne bi kada se u Hrvatsku vratio na Sanaderov poziv za čiju je pobjedu na unutarstranačkim izborima, priznao je Buljubašić tijekom razgovora novinaru Večernjeg lista Marku Špoljaru, uz osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša, bio zaslužan i ovaj povratnik iz Australije.

– Pa znate kako je to u Hrvatskoj. Čujte, ovdje je to tako... priznajem... znam da to nije u redu... – mucao je Buljubašić prije tri godine. Valjda mu je bilo svega dosta pa je odlučio bivšu stranku i njezine bivše šefove jednostavno zaboraviti.

Ključne riječi

Komentara 24

SJ
Sve je uzalud
10:16 02.07.2012.

Krasna ti je ova zemlja koju si stvarao 20 godina i svijetlo koje si instalirao.Samo kaži gdje se nalazi trafostanica i sklopka da ja osobno ugasim to veliko svijetlo. tu iluminaciju.Što prije da odeš i nisi trebao dolaziti.

AL
alapača
10:19 02.07.2012.

stvorio nezakonitu dobit, a samo je svjedok?! nitko ga se nije sjetio optužiti. u ovoj državi sve je trulo, a nije ni čudo kad su je 'stvarali' Buljubašići.

FO
Fogge
10:12 02.07.2012.

Bando lopovska!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije