Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju s Joškom Klisovićem

'Rad u Holdingu ne eliminira SDP-ovce koji nisu u kriminalu'

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
05.07.2021.
u 09:54

Ne znam koliko je SDP-ovih članova u gradskoj upravi ili Holdingu, ali bez kriminala to i nije otegotna okolnost

Generalni tajnik u Atlantic Grupi, zamjenik tadašnje ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, predstojnik ureda bivšeg predsjednika Ive Josipovića, profesionalni diplomat. Bogat je životopis Joška Klisovića (SDP), novoga predsjednika Gradske skupštine.

Imenovanje je zasjenila priča o plaći, koja je trebala biti veća od Tomaševićeve. Inicirao je Klisović i njezino smanjenje, pa na sjednicu Skupštine 15. srpnja ide izmjena odluke o plaći. Kolika će ona sada biti, Klisović nije želio specificirati, no smanjenjem koeficijenta za izračun sa 7,14 na 6,5 ona bi se s oko 21 tisuću kuna neto trebala smanjiti na 19 tisuća.

Koliko vam je preuzimanje funkcije predsjednika Skupštine promijenilo život?

– Ne previše. Kampanja je bila intenzivna, pa nastavljam istim tempom. Zagreb očekuju temeljite promjene, nov način upravljanja i rješavanje gorućih pitanja, a Skupština je uz gradonačelnika ključna za donošenje potrebnih reformskih odluka. Uz iskustvo iz Sabora i međunarodnih organizacija, dobro ću se snaći i u gradskom parlamentu.

Planirate li jednako kao i vaši prethodnici primati građane? Jeste li već koga primili?

- Planiram primati građane jer sam njihov predstavnik u Gradskoj skupštini. Kampanja nije jedino vrijeme kada ste među građanima. Kao predsjednik Gradske skupštine bit ću kontinuirano među građanima na terenu, a primat ću ih i u Skupštini i pojedinačno te kao predstavnike raznih oblika građanskog udruživanja kao što su udruge, komore, inicijative itd. Građani se mogu prijaviti za susret i preko weba. Trenutačno još nikoga nisam primio u Skupštini, ali sam već bio među obrtnicima, mladim glazbenicima virtuozima, proizvođačima vina i ulja koji su prisutni na zagrebačkom tržištu. Sljedeći tjedan sastat ću se sa Savjetom mladih, obići ću zagrebačku policiju i vatrogasce, HAZU, Sveučilište i mnoge druge institucije i udruge važne za grad.

Je li profesionalizacija funkcije bila jedan od uvjeta tijekom pregovora s Možemo!?

– Ne, to nikada nije bio uvjet. Pregovarači su se najprije dogovorili oko sadržaja suradnje, a onda je Možemo! predložio da SDP preuzme dužnost predsjednika Skupštine. Predsjedništvo SDP-a odlučilo je da to budem ja.

Koja je razlika između profesionalnog i volonterskog predsjednika, osim plaće?

– Dužnost predsjednika Skupštine smatram ozbiljnom i odgovornom. Držim da se ona može najkvalitetnije obavljati kada svaki dan dolazite na posao i upravljate institucijom kojoj ste na čelu. Dosta je tu i konzultacija i koordinacije s gradskom upravom, posebice gradonačelnikom, političkim strankama i zastupnicima, susreta s građanima, njihovim udrugama, medijima, predstavnicima drugih gradova, ali i država. Već mi je bio u posjetu i predsjednik Hrvatsko-francuskog društva prijateljstva Senata francuskog parlamenta, a najavio se i niz veleposlanika država u kojima grad Zagreb ima gradove prijatelje. S njima ću, među ostalim, vidjeti na koji način mogu pomoći Zagrebu u obnovi od potresa.

Kada biste volonterski obavljali posao, to bi značilo da ste predsjednik Skupštine u slobodno vrijeme, odnosno kada ste završili sa svojim poslom ondje gdje imate zasnovan radni odnos. U najboljem slučaju to bi bilo nakon 17 sati, kada je već završilo radno vrijeme gradske uprave i većine institucija, dionika i partnera na koje ste upućeni u radu. U stvarnosti to bi značilo da netko drugi vodi Skupštinu umjesto vas, a da vi figurirate kao predsjednik i jednom mjesečno predsjedate sjednicama. Zanimljivo je i da nitko ne postavlja pitanja mogućeg sukoba interesa volontera zastupnika u Skupštini koji odlučuju o vrijednostima iznad milijun kuna i o drugim pitanjima kojima bi se moglo nekome pogodovati.

Na iduću sjednicu Skupštine ide i točka o smanjenju vaše plaće. Koliku plaću sad očekujete?

– Plaća se formira množenjem osnovice i koeficijenta, koji će biti manji od gradonačelnikova, a osnovica nam je ista.

Smanjene su naknade skupštinara, a u nekim su gradovima i ukinute. Što mislite o tome?

– Mislim da svatko treba biti plaćen za svoj rad. Ako ne radi dobro, onda treba biti pozvan na odgovornost. Zagreb je velik grad u kojem Skupština donosi ozbiljne i financijski teške odluke, odluke koje izravno utječu za živote građana te taj rad treba primjereno platiti i pri tome suzbiti svaku mogućnost sukoba interesa.

VIDEO Nastavlja se akcija uhićenja: Među desetak osoba uhićen je i Bandićev rođak

Održali ste svojevrsnu internu edukaciju za nove zastupnike o načinu rada Skupštine. Koje još novosti planirate?

– Bio je to više orijentacijski tečaj čiji je cilj bio upoznati nove zastupnike s njihovim pravima i obvezama te procedurama. Novosti tek slijede. Već je započeto mapiranje svih radnih procesa. Nastavit ćemo s digitalizacijom, sve ćemo poslovne procese informatizirati, ukinuti papirnate sjednice, razmotriti ideju osnivanja dokumentacijskog centra za koji postoji velik interes korisnika, a bude li potrebno, predložit ćemo i izmjene Poslovnika.

Postoji li mogućnost da Možemo! preuzme liderstvo unutar opozicije na državnoj razini?

– Možemo! je snaga u naletu. No tek se moraju dokazati u obnašanju vlasti, a Zagreb im je prilika. SDP prolazi kroz konsolidaciju koja će, vjerujem, dovesti do modernizacije stranke i jačanja povjerenja birača. Parlamentarni izbori 2024. dat će odgovor koliko smo bili uspješni, ali vjerujem da ćemo zadržati liderstvo na ljevici.

S Možemo! ste dogovorili i 28 točaka programske suradnje, koje biste posebno izdvojili?

– Borbu protiv korupcije, transparentnost financija i novi model upravljanja jer su to pretpostavke svakog kvalitetnog rada na rješavanju potreba građana i vraćanja povjerenja u gradsku vlast.

Zna li se koliko članova SDP-a radi u ZG holdingu, kakva je njihova sudbina u stranci?

– Nemam podatak. Rad u Holdingu ili gradskoj upravi nije otegotna okolnost ako nisu ogrezli u kriminal. Po uhićenjima vidimo da je bio vrlo raširen.

Kako komentirate uhićenja?

– Zagreb je bio u čvrstom stisku koruptivne hobotnice. Vladavina bivšeg gradonačelnika bila je obilježena korupcijom, pogodovanjima i zlouporabama dužnosti. Svi smo to osjećali, ali rijetki su imali precizne dokaze. Sada oni izlaze na svjetlo i počinju istrage, vjerujem i sudski postupci. SDP je upozoravao na nezakonitosti u slučajevima kućica i DB Srebrnjak, ali nastojanja nisu urodila odlukama Skupštine jer su je Bandić i HDZ kontrolirali. No ako smo potakli policiju i USKOK na istrage, onda je taj rad, vidimo, urodio plodom.

Vidite li se na čelu zagrebačkog ogranka SDP-a?

– Trenutačno ne. Izbori su najesen, dotad ima vremena.

VIDEO Joško Klisović na Zagreb Prideu

Komentara 7

SE
senijor121
10:02 05.07.2021.

Leva bagra čuva svoje kriminalce.

GL
Glavica
10:32 05.07.2021.

Ovo je najveci gmizavac u SDP zbog njega i slicni njemu SDP propada i pomalo nastaje

DU
Deleted user
10:25 05.07.2021.

Treba tebi pajdo dati 4000 kuna a ne 19 000.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije