Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rigorozna pravila

'Putinov kuhar' regrutira zatvorenike za Wagner grupu: Šest mjeseci rata u zamjenu za slobodu

Foto: Twitter/Screenshot
1/4
15.09.2022.
u 16:57

Od potencijalnih se plaćenika traži da budu dobre fizičke spreme i voljni ubiti se ručnom granatom ako postoji rizik da budu zarobljeni.

Internetom se širi snimka na kojoj osnivač zloglasne ruske Wagner grupe pokušava regrutirati robijaše za rat u Ukrajini. Na snimci čiju je autentičnost potvrdio BBC, Jevgenij Prigožin obraća se velikoj skupini osuđenika.

Prigožin je obećao zatvorenicima da će im u zamjenu za služenje šest mjeseci u Wagner grupi zatvorska kazna biti preinačena. Iako ruski zakoni ne dozvoljavaju preinaku kazne u zamjenu za plaćeničku službu, Prigožin u videu inzistira kako se "nitko ne vraća iza rešetaka".

"Ako odslužite šest mjeseci, slobodni ste" rekao je, no također je upozorio robijaše da je kazna za dezerterstvo smrt. "Ako stignete u Ukrajinu i odlučite da to nije za vas, bit ćete smaknuti". Osim toga, Wagner grupa zabranjuje alkohol, droge, te "seksualni kontakt s lokalnim ženama, biljkama, životinjama, muškarcima - svime".

Prigožin je u jednom trenutku govora aludirao na teškoće s kojima se Rusija suočava u ratu s Ukrajinom. "Ovo je težak rat, niti blizu onima u Afganistanu, Čečeniji i sličnima" rekao je okupljenima na dvorištu kaznene kolonije. Od potencijalnih se plaćenika traži da budu dobre fizičke spreme i voljni ubiti se ručnom granatom ako postoji rizik da budu zarobljeni. 

Ne zna se tko je video snimio niti kako je objavljen, no u BBC-ju su pomoću geolokacije odredili da je snimka nastala u kaznenoj koloniji u ruskoj Republici Marij El. Za određivanje identiteta regrutera koristili su softvere za prepoznavanje lica koji su ustanovili pozitivno podudaranje između 71 i 15 posto s fotografijom Jevgenija Prigožina. Više neovisnih izvora također je za BBC potvrdilo da se radi o Prigožinu, navodeći da su glas, intonacija i manirizmi identični njegovima.

Prigožin, ruski oligarh poznat s nadimkom "Putinov kuhar", jer je radio kao ugostitelj za Kremlj, u prošlosti je poricao vezu s Wagner grupom, no u videu je rekao kako je predstavnik "privatne ratne tvrtke", te pitao zatvorenike jesu li čuli za Wagner grupu. Prošli su mjesec nezavisni ruski mediji razgovarali s robijašima koji kazne odslužuju diljem zemlje u kaznionicama koje je osobno posjetio Prigožin kako bi ih regrutirao za rat s Ukrajinom, što je potvrdilo sumnje da Rusija na taj način pokušava riješiti problem deficita vojnika.

VIDEO: WHO: Svijet nikada nije bio u boljoj situaciji da okonča pandemiju Covid-19

Komentara 9

DU
Deleted user
19:47 15.09.2022.

Tko se od njih preda regularnoj vojsci Ukrajine spašava - živu glavu.

XA
xaron
21:15 15.09.2022.

Rusi otkrili toplu vodu. Pa Englezi su to radili stolječima.

NV
nvn
18:00 15.09.2022.

Jel to onaj za kojega ste prije 2 tjedna pisali da je poginul u ukrajinskom bombardiranju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije