Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
između Finske i Estonije

Putin odbacio ideju da je Rusija napala baltički plinovod: 'Potpuna glupost'

Russian President Vladimir Putin meets with Chechnya's regional leader Ramzan Kadyrov
Foto: Kremlin Pool/NEWSCOM
1/3
13.10.2023.
u 17:56

Vladimir Putin sugerirao je da je uzrok oštećenja zapinjanje sidra ili potres te je predložio Finskoj da istraži slučaj

Predsjednik Rusije Vladimir Putin odbacio je kao "potpunu glupost" ideju da je Rusija oštetila plinovod između Finske i Estonije te je sugerirao da su takve tvrdnje izmišljene kako bi se skrenula pozornost s, kako je rekao, napada Zapada na Sjeverni tok. Helsinki je u utorak priopćio da su podmorski plinovod i telekomunikacijski kabel koji povezuje Finsku i Estoniju ispod Baltičkog mora možda namjerno oštećeni. Na pitanje novinara u kirgistanskoj prijestolnici Biškeku o tvrdnjama da bi Rusija mogla biti u to umiješana, Putin je odgovorio da je to "potpuna glupost".

Putin kaže da do nedavno nije ni znao za takav plinovod jer je mali. Također je sugerirao da je uzrok oštećenja zapinjanje sidra ili potres te je predložio Finskoj da istraži slučaj.

VEZANI ČLANCI:

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da NATO dijeli informacije o šteti i da je spreman podržati saveznike. Finska se pridružila NATO-u u travnju, dok je Estonija članica od 2004.

Putin je rekao kako je jasno da tvrdnje o ruskoj umiješanosti imaju svrhu "odvraćanja pozornosti od terorističkog napada koji je Zapad izveo protiv Sjevernog toka". Rusija tvrdi da su SAD i Velika Britanija odgovorni za teško oštećenje Sjevernog toka eksplozijom u rujnu 2022. Washington i London zanijekali su bilo kakvu umiješanost u ono što su - zajedno sa Švedskom, Danskom i Njemačkom - nazvali činom sabotaže.

VIDEO Putin srdačno dočekao Kima: 'Jako mi je drago što te vidim'; Na sastanak stigla i Kimova sestra

Američke novine, uključujući The Washington Post, The New York Times i The Wall Street Journal, izvijestile su da CIA zna za ukrajinski plan napada na plinovode. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zanijekao je ukrajinsku odgovornost.

U objavi na blogu u veljači, dobitnik Pulitzerove nagrade, istraživački novinar Seymour Hersh citirao je neidentificirani izvor koji je rekao da su ronioci američke mornarice uništili plinovode eksplozivom po nalogu predsjednika Joea Bidena. Bijela kuća odbacila je Hershov članak kao "krajnje lažnu potpunu fikciju". Norveška je rekla da su te optužbe "gluposti".

Ključne riječi

Komentara 8

CM
Crni_moj
05:31 14.10.2023.

Da su Rusi do sada bi sve znali i do najsitnijih detalja. Kako izgleda da nisu onda nećemo nikada ni saznati pravu istinu.

SE
Serengeti
22:22 14.10.2023.

Seymour Hersh je američki novinar koji je dobio Pulitzeroovu nagradu za novinarstvo i 5 nagrada Gorege Polk za novinarstvo. Te nagrade je dobio zato jer je Amerikancima razotkrio mnoge ratne zločine koje su američki vojnici napravili u Vijetnamu, Iraku I Kambodži. I tada je američka vlada pri izlasku njegovih članaka govorila da su njegove priče neosnovane.

ZP
Zabranjen pristup
20:15 13.10.2023.

Sam Biden je najavio taj cin pred Scholzom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije