Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIZOZEMSKI SUD:

Putin ne mora platiti 50 milijardi dolara dioničarima Jukosa

Russian President Putin attends a news conference in Moscow
POOL
06.11.2021.
u 11:04

Jedan od najvećih pravosudnih slučajeva u povijesti tako se opet vraća na niže sudove u Nizozemskoj unatoč tomu što su se Moskva i dioničari Jukosa nadali da će ove godine konačno ostaviti taj slučaj iza sebe.

Vrhovni sud Nizozemske jučer je srušio presudu kojom se Rusiji nalagalo da isplati 50 milijardi dolara odštete dioničarima nekadašnjega ruskog naftnog diva Jukosa koji je vlada u Moskvi nacionalizirala prije 15-ak godina. Umjesto toga, slučaj je vraćen na niži, žalbeni sud u Amsterdamu.

Riječ je o najvećoj arbitraži u povijesti pravosuđa. Rusiji je 2014. nizozemski sud naložio da isplati dioničarima golem iznos, otprilike jednak godišnjem vojnom proračunu Rusije, i to zato što je Rusija nepravedno nacionalizirala imovinu Jukosa, nekadašnje najveće ruske naftne kompanije, iz političkih motiva. Presuda je zatim srušena, pa opet proglašena važećom prošle godine, a jučer je ponovno srušena. Slučaj se na nizozemskom, a ne ruskom, sudu pojavio zbog međunarodnih ugovora koje je Moskva potpisala.

Prije 20-ak godina Mihail Hodorkovski, tadašnji vlasnik Jukosa, bio je jedan od najmoćnijih ruskih biznismena, te je zatim predsjednik Vladimir Putin odlučio poduzetnika poslati u zatvor, i nacionalizirati njegovu imovinu, govore Putinovi kritičari. Oni koji misle drukčije tvrde da je sam Hodorkovski imovinu stekao na nezakonit način.

Jedan od najvećih pravosudnih slučajeva u povijesti tako se opet vraća na niže sudove u Nizozemskoj unatoč tomu što su se Moskva i dioničari Jukosa nadali da će ove godine konačno ostaviti taj slučaj iza sebe.

Ključne riječi

Komentara 8

XA
xaron
19:51 06.11.2021.

Kodorovsski je u svojim 30- tim preko noči postao vlasnik jedne od največih naftnih kompanija i to u vrijeme vladavine Jelcina. To je sličaj bez presedana u svijetu i malo je vjerovatno da je sve bilo po zakonu.

CR
CrniP
04:55 07.11.2021.

Putin ili Rusija? Ili je za VL Putin jednako Rusija. Ili Rusija jednako Putin? A cemu je jednak VL?

SO
Sotona
11:25 06.11.2021.

Prije 20-ak godina Mihail Hodorkovski, tadašnji vlasnik Jukosa, bio je jedan od najmoćnijih ruskih biznismena, te je zatim predsjednik Vladimir Putin odlučio poduzetnika poslati u zatvor, i nacionalizirati njegovu imovinu,""""""" govore Putinovi kritičari" """""""""""" Tako se to radi, jeftina jadna ali uspiješna kod naivnih čitaopca ! Sa jedne strane imaš zakon dokaze i činjenice a sa druge strane ulici šačicu nesretnika ukrajinaca i i plačnika - protivnika koji daju izjavu koj je jako važeća kad neprijatelj smrtni neprijatelj piše o smtrtnom neprijatelju ! Vladimir Putin odlučio poduzetnika poslati u zatvor, i nacionalizirati njegovu imovinu,""""""" govore Putinovi kritičari" """""""""""" KOd nas su suce smijenili skinuli sa duđnosti što su se družili tada sda slobodnim čovjekom Mamićem i koji je imao funkcije i legalno tada +bio na slobodi . A sumnja ma tko nije pod sumnjom i kad te Uskok preispita . NIsi ćist oni daju izjavu da to što su istraživali nie dokazana krivica ili nešto protuzaknito , # Samo to što su istraživali ali ne cijeli život i sve moguče druge radnje da si bez ghrijeha ! Konačno nije li legalizirano MITO pod nazivom Nepovratni krediti to im je Mamić dao . On siugurnoi i to 100% nigdje ne posjeduje potpis i jednoga suca na pisanoj izjavi dajem ti lovu da me ne sudiš po zakonu !!! Automatski normalno zakponmski nevini moralno osječlajno je stvar kako želiš misliš hočeš . BGotovina 28 godina nepravomočnio pravomočno nevin-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije