Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERESI

Putin i Merkel za poseban status Donbasa u Ukrajini

Angela Merkel i Vladimir Putin
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
1/2
11.11.2019.
u 22:32

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenskij je prošli mjesec kazao da Kijev pristaje dati Donbasu poseban status te da podržava održavanje lokalnih izbora.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak su se složili da bi Ukrajina trebala regiji Donbas, koju kontroliraju proruski separatisti, dati poseban status u svom zakonu, priopćio je Kremlj.

Kremlj nije objavio nikakve druge detalje telefonskog razgovora dvoje čelnika o budućnosti Donbasa, no dogovor o statusu te regije bio bi korak naprijed prema samitu 'četvorke' o okončanju petogodišnjeg sukoba na istoku Ukrajine, piše Reuters.

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenskij je prošli mjesec kazao da Kijev pristaje dati Donbasu poseban status te da podržava održavanje lokalnih izbora. Napredak u razgovorima održanim između Kijeva i Moskve početkom listopada otvorio je mogućnost samita čelnika Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke do kraja godine.

Odluka Ukrajine koja sugerira da bi Donbas mogao dobiti poseban status i da će biti održani lokalni izbori, smjesta je u listopadu u Kijevu izazvala prosvjede, uz optužbe da je Zelenskij popustio Moskvi. Zelenskij je potom istaknuo da poštuje ustavna prava svakog građanina Ukrajine na prosvjede, ali da nikad neće izdati svoju zemlju.Kremlj je potvrdio da su Putin i Merkel razgovarali o samitu 'četvorke', ali točan datum još se ne zna.

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
06:50 12.11.2019.

poseban status donbasa je nešto što je ukrajina trebala napraviti još 2015-e. rusija nije strana minskih sporazuma, i nema nikakvih obveza. samo su dvije strane, protivnici kijevskog režima iz donbasa i kijev. svi ostali su promatrači i medijatori. u kijevu strahuju od nečeg drugog. donbas je samo izlika. sve ukrajinske regije traže veću samostalnost, autonomiju, koju im je režim 2014.-e uzeo. zato im i paše stalna kriza, sukobi na istoku, da zadrže privilegije centra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije