Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERESI

"Put svile 2.0": Donald Trump Iran ‘servirao’ Kini

11.05.2018.
u 23:50

Nakon što su SAD obnovile sankcije Iranu, Kina otvorila novu trgovinsku rutu – prugu do Teherana koja transport robe skraćuje za više od 20 dana

Tri dana nakon što je američki predsjednik Donald Trump izišao iz nuklearnog sporazuma i najavio nove sankcije koje bi na koljena trebale baciti Iran, Kina je krenula u investicijski tsunami prema Iranu. Kina je upravo sada, slučajno ili ne, otvorila krak novoga “Puta svile” preko Teherana i dalje prema Europi. Naime, u četvrtak je Kina otvorila prugu za Teheran iz sjevernokineskog grada Bayannur.

Investicijski tsunami

Prvi je startao teretni vlak s 1150 tone sjemenki suncokreta, objavila je kineska agencija Xinhua. Prugom dugom 8352 kilometra kineski vlak u Teheran stići će za 15 dana, čime će uštedjeti najmanje 20 dana u odnosu na morski put kojim je Kina svoju robu do sada slala u Iran. Sadašnja trgovinska razmjena između Kine i Irana iznosi oko 60 milijardi dolara, a do 2025 postavljen je cilj da se ona udeseterostruči na 600 milijardi dolara.

Za Peking je pruga prema Teheranu jedan od najbitnijih koridora novoga “Puta svile”, kojim Kina namjerava plasirati svoje ogromne investicije u zapadnu Aziju, Europu i Afriku. Iran se nalazi na sjecištu putova između Dalekog istoka i Europe i kroz Teheran je išao prvi Put svile.

Sve su indikacije da će Trumpovom izolacijom Irana politički najviše zaraditi Rusija i njezin predsjednik Vladimir Putin, a ekonomski Kina. Putin se već uključio kao posrednik u sukob između Izraela i Irana u Siriji jer je u dobrim odnosima s obje države, a Kina je odlučila potpuno otvoriti svoje gospodarstvo i samo vreba priliku da uskoči na tržišta na kojima se otvori novi prostor, kao u ovom slučaju ekonomskih sankcija koje su Iranu uvele Sjedinjene Države.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani najavio je da će se vrlo brzo sastati s dva najveća partnera, Kinom i Rusijom. Iako za sada gotovo sve zemlje članice EU imaju jedinstveni stav kako, zbog svog gospodarskog interesa, neće izaći iz nuklearnog sporazuma s Iranom, Iranci više nemaju povjerenja, stoga pokušavaju uspostaviti ponovno sve mehanizme kakvi su bili i za vrijeme sankcija da bi ponovno pokrenuli veliku suradnju s Rusijom, Kinom i Indijom. Ruski i kineski vanjsko-politički utjecaj sad će sigurno porasti.

Kinezi koriste prostor

Kinezi cijelo desetljeće, polako ali sigurno, formiraju svoj globalni utjecaj. Potvrdili su to inzistiranjem na provedbi Pariškog sporazuma o klimi, još jednog sporazuma koji je Trumpova administracija napustila, a sad su svojom podrškom Iranom taj položaj dodatno učvrstili. Kinezi kažu da im nije cilj diskreditirati zapadnu politiku, već pokazati kako je kineski sustav konkurentniji. Temeljito su gradili odnose sa zemljama u razvoju, a da nisu tražili smjenu režima i demokratizaciju po zapadnom modelu koju Zapad pokušava progurati kroz sve svoje odnose. Rusija će ovu Trumpovo odustajanje od međunarodnog sporazuma o nuklearnoj energiji iskoristiti kako bi zajedno s Kinom radila na udaljavanju naftnog tržišta od dolara, ali i za daljnju izgradnju već velikog političkog utjecaja na Bliskom istoku. Američke sankcije Iranu i moguće uvođenje carina za čelik i aluminij okrenut će sve više EU Rusiji.

Ključne riječi

Komentara 73

SE
senior
07:33 12.05.2018.

Pojedini komentari se svode na navodni strah Kine od SAD-a i popuštanje istih oko S. Koreje. Strpimo se malo pametni Putin Trumpom manipulira kao lutkom na koncu. I ne zaboravimo da je Kina strpljiv igrač i polako igra svoju igruu i laganino širi svoj uticaj i jača snagu i moć kako financijsku tako i vojnu.

Avatar strazar
strazar
03:56 12.05.2018.

Rijetko glup covijek Trump.

ZV
Zvjerko
06:08 12.05.2018.

Trump ne samo da je Iran bacio Kini u okrilje, nego je vlastitu zemlju udaljio od europskih saveznika. Izolirao je SAD i jedini danas koji podržavaju njegovu politiku su Izrael i Saudijska Arabija. Rijetko tko je tako netalentiran za politiku kao Trump.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije