Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NARUŠIO POVJERENJE

Merkel oštro napala Trumpa: To je loša vijest za svijet!

Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
11.05.2018.
u 18:32

Po njezinim riječima, sporazum s Iranom "nije idealan“ i politika Teherana u mnogim segmentima daje razloga za zabrinutost, no to nije razlog za izlazak iz sporazuma

Njemačka kancelarka Angela Merkel oštro je u petak napala američkog predsjednika Donalda Trumpa i optužila ga da je svojim jednostranim izlaskom iz nuklearnog sporazuma s Iranom narušio povjerenje u međunarodnu suradnju i međunarodni poredak.

"Ako ne surađujemo na međunarodnoj bazi, tada svatko čini što mu padne na pamet. A to je loša vijest za svijet“, rekla je Angela Merkel na Danu katolika u Muensteru. Dodala je da treba analizirati koliko se od sporazuma može spasiti sada kada je SAD istupio.
 
"Nadamo se da će nam to uspjeti ali tu su mnoge stvari u igri“, rekla je kancelarka na godišnjem okupljanju katolika s njemačkog govornog područja.

Angela Merkel
1/7

 
Po njezinim riječima, sporazum s Iranom "nije idealan“ i politika Teherana u mnogim segmentima daje razloga za zabrinutost. "Unatoč tomu smatram da je neispravno jednostranu napustiti sporazum oko kojeg se dugo pregovaralo, kojeg je potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a i koji je na kraju jednoglasno prihvaćen. To narušava povjerenje u međunarodni poredak“, rekla je Merkel.
 
"Mislim da se multilateralizam nalazi u velikoj krizi“, ocijenila je kancelarka i istaknula da će ipak i dalje raditi na transatlantskim odnosima.

Kremlj je u petak objavio da su Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin u telefonskom razgovoru ponovili su svoju podršku nuklearnom sporazumu s Iranom usprkos tome što su ga napustile Sjedinjene Države.

Sporazum iz 2015. između Irana i međunarodne zajednice je od "temeljne važnosti" za sigurnost i stabilnost u regiji, složilo se dvoje čelnika, stoji u priopćenju Kremlja koje prenosi novinska agencija TASS.

Merkel je odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da povuče SAD iz sporazuma prozvala "razlogom za veliku brigu i žaljenje".

Komentara 116

DE
Deseti
19:36 11.05.2018.

Sad ce se pocet javljat slinave brade

NA
NasaSenkica
19:30 11.05.2018.

Glede iranskog rezima dovoljno je reci da su tamo place 150 eura a rezim razvija nulearno oruzje i sad nasi kvazi levicari protiv Trumpa.

Avatar Matija22
Matija22
19:27 11.05.2018.

poslije sjev.koreje je iran na redu da se sredi pa onda rus koji će sam vratit krim ukrajni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije