Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STABILIZIRANJE IRAKA

Pusić: EU i SAD trebaju razgovarati i s Iranom

Vesna Pusić
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
23.06.2014.
u 16:13

Situacija zahtijeva sudjelovanje svih koji imaju utjecaj na bilo koji segment, grupu ili politički faktor u tom dijelu svijeta, rekla je Pusić

Hrvatska diplomacija smatra da EU i SAD u pokušaju stabiliziranja Iraka trebaju razgovarati i s Iranom, rekla je ministrica Vesna Pusić u pauzi sastanka Vijeća za vanjske poslove EU koje danas u Luksemburgu raspravlja o nizu gorućih svjetskih pitanja od Ukrajine do Sirije, Egipta, Libije i Iraka.

- Situacija zahtijeva sudjelovanje svih koji imaju utjecaj na bilo koji segment, grupu ili politički faktor u tom dijelu svijeta - rekla je Pusić komentirajući situaciju u Iraku koji je destabiliziran značajnim vojnim uspjesima terorističke organizacije ISIS.

- Dakle, to je jedna točka na kojoj sigurno moramo stajati zajedno i s Rusijom, ali i s Iranom, s obzirom na poboljšanje odnosa s tom zemljom - dodala je hrvatska ministrica vanjskih poslova.

Vijeće EU ugostilo je i novog ukrajinskog ministra vanjskih poslova Pavla Klimkina, koji je europske kolege informirao o implementaciji mirovnog plana predsjednika Petra Porošenka. Europski ministri podržali su taj mirovni plan i naglasili kako je od vitalne važnosti da ga podrži i Rusija te da Moskva utječe na proruske separatiste u Ukrajini.

Vijeće EU ponovno je zaprijetilo Rusiji da će aktivirati sljedeću fazu sankcija.

- Putin ne bi trebao imati nikakve sumnje oko toga da je EU spremna poduzeti te mjere. Puno rada je uloženo u pripremu širih sankcija protiv Rusije - rekao je britanski ministar William Haague.

Danas je također odlučeno da se zabranjuje uvoz proizvoda s Krima u EU, što je dodatni znak nepriznavanja ruske aneksije tog dijela Ukrajine. Litvanski ministar Linas Linkevičius rekao je kako je Vijeće odobrilo slanje policijskih instruktora koji će u sklopu dvogodišnje misije u Ukrajini pomagati u obuci ukrajinskih policijskih snaga.

Vijeće EU odlučilo je i proširiti sankcije protiv sirijskog režima tako što je na listu ljudi pogođenih sankcijama dodalo 12 ministara u sirijskoj vladi.

>> Muslimanski ekstremisti ubili suca koji je Saddama Husseina osudio na smrt

Komentara 21

DU
Deleted user
21:08 23.06.2014.

Pusicka daj se spusti na zemlju

Avatar petrolio
petrolio
16:25 23.06.2014.

hahaha, kao da EU i SAD zanima njezino mišljenje!

AM
alberta.mutti.5
21:12 23.06.2014.

Pusicka uzmite si oslonac i u parkic. Neko bum slusal vase nebuloze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije