Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pupovac nije želio otkriti je li mu bliži Milanović ili Kolinda Grabar-Kitarović

To je nešto što je stvar osobnog izbora, kao i odluka stranačkih tijela i rukovodstva, izjavio je Pupovac
29. svibnja 2019. u 14:04 16 komentara 490 prikaza
Milorad Pupovac
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Predsjednik Samostalne srpske demokratske stranke (SDSS) Milorad Pupovac u srijedu je ocijenio da nije realno da se u prvom krugu predsjedničkih izbora lijevo liberalna scena okupi oko jednog kandidata.

Milorad Batinić PLANOVI ZA NOVE IZBORE HNS poziva na ujedinjavanje liberala. GLAS: Ne idemo s onima koji varaju birače

Pupovac nije htio odgovoriti je li mu bliži Zoran Milanović ili Kolinda Grabar-Kitarović, istaknuvši da se to "političara nikada ne pita".

"To je nešto što je stvar osobnog izbora, kao i odluka stranačkih tijela i rukovodstva“, izjavio je Pupovac, odbivši se, za sada, izjasniti o svojim preferencijama.

Smatra da "nije realno očekivati da u prvom krugu predsjedničkih izbora cijela lijevo-liberalna scene iza stane iza jednog kandidata“. Pupovac je novinarima izjavio kako misli da će u prvom krugu više opcija na lijevo-liberalnoj strani pokušati forsirati svog mogućeg kandidata, a nakon toga će se vidjeti koji od kandidata može pokupiti sve te glasove, ako se takav pojavi.

Miroslav Škoro, Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović, Mislav Kolakušić i Anto Nobilo Utrka za Pantovčak: Škoro protiv predsjednice, Nobilo protiv Milanovića, Kolakušić protiv svih

Ocijenio je kako je prerano govoriti koji će stav SDSS imati o predsjedničkim izborima ali i da, "s obzirom na ono što se za sada nudi kao mogući izbor, još ne vidimo mogućnosti i pretpostavke da iz toga napravimo vlastiti izbor".

Dodao je kako SDSS "razmišlja o tome, ali i o tome da stvorimo pretpostavke i za još neku novu mogućnost. Prerano je reći hoćemo li imati vlastitog kandidata, ali treba stvoriti pretpostavke i za novu mogućnost ako sve ostane ovako kao što je sada".

Osvrćući se na aktualne apele za okrupljavanje liberalne scene na što pozivaju HSLS i HNS, pri čemu nisu spomenuli SDSS, Pupovac je istaknuo da su "to partneri SDSS-a i šteta što se to nije dogodilo prije europskih izbora“.

Predsjednički izbori prilika da se nešto popravi

"Naravno, predsjednički izbori su prilika da se nešto popravi na osnovi dosadašnjih iskustava. Što se tiče SDSS-a, u ovom trenutku okrenuti smo prema strankama koje su lijeve, socijalno-zelene orijentacije i mislimo da tu scenu treba osnažiti jer je nakon ovih izbora sasvim jasno da na toj sceni postoji potpuna rupa koja nije dobra za hrvatsku politiku, biračko tijelo ni za hrvatski politički pluralizam", istaknuo je Pupovac.

Arsen Bauk Arsen Bauk: 'Sinergija na ljevici osigurat će pobjedu SDP-ova predsjedničkog kandidata'

Dodao je kako SDSS smatra da je "vrijeme da na hrvatskoj političkoj sceni dođe do grupacije manjih lijevih stranaka koje će unijeti novi red i nove vjetrove i pridonijeti tome da se poveća dinamika na lijevoj političkoj sceni, od lijevoga centra gdje spada SDP pa i ljevije, kao što je, osim HDZ-a kao desne centrističke stranke, narastao broj stranaka koje su još desnije od HDZ-a, uključujući i vrlo ultradesne".

Tako se, ocijenio je čelnik SDSS-a, onda može stvoriti neka vrsta političke ravnoteže, a ovako ćemo biti u stalnom disbalansu dok će SDP biti u stalnoj defenzivi.

Kolinda Grabar-Kitarović i suprug Jakov DAVOR IVANKOVIĆ Predsjednica na mukama: Kako sada biti kandidat HDZ-a

Pupovac je komentirao i izjavu ministra obrane Damira Krstičevića da će "svakome dogoditi Oluja ako se usudi učiniti nešto nažao Hrvatskoj", istaknuvši da bi Hrvatska toliko godina nakon rata trebala smanjiti elemente ratne retorike i u komemorativnim praksama i u porukama predstavnika vojnih snaga i nacionalne obrane i sigurnosti.

"Ne vidim ovoga trenutka da Hrvatskoj s bilo koje strane prijeti bilo koja vrsta vojne opasnosti, osim eventualno vlastitog srljanja u neke šire, globalne političke vojne programe i osim eventualno vlastite unutarnje nestabilnosti, ali to više uopće nije posao ministra Krstičevića“, ocijenio je Pupovac.

Zaključio je da nitko ne treba koristiti takvu retoriku jer ratovima koje smo prošli i koji su završili dramatično i tragično trebamo pronaći drukčiji pristup zbog toga što, smatra, "iskustvo ratova iz devedesetih nije najsjajnije i nije nešto što dugo trebamo održavati u nacionalnoj memoriji bilo Hrvata, bilo Srba“.

smoker box
SAVRŠENA AROMA
Nedostaje vam onaj karakterističan miris dimljenja, a ne želite se odreći komfora plinskog roštilja?

A1 izdvaja za Vas

  • dobar.d:

    Al sam se neki dan nasmija gledajući video pod nazivom EPSKE SINHRONIZACIJE ... Nisam se moga prestat smijat...nećete ni vi moći... Ako netko hoće saznati istinu o ovoj žabokrečini, svakako triba pogledati oti video...

  • Nadalinaaa:

    Pitajte ga nakon predsjedničkih izbora. Tko pobjedi, taj mu je najbliži. Biznis je biznis!

  • Vlaskoulicanec:

    Pupovcu je najbližu Vučić...