Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pupovac: Ne želim biti talac u svojoj zemlji za nešto što nisam učinio i rekao

Mi vidimo slabosti u Hrvatskoj, borimo se protiv njih i očekujemo da svi mi imamo snage, uključujući i Srbiju, da se protiv toga borimo, rekao je Pupovac.
10. kolovoza 2018. u 13:22 217 komentara 19281 prikaza
Milorad Pupovac
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, našao se u žiži javnosti nakon skandaloznih izjava srpskog predsjednika Aleksandra Vučića tijekom obilježavanja Oluje.

Milorad Pupovac Milorad Pupovac: 'Razumijem Hrvate koji su u Vučićevoj izjavi prepoznali teške riječi'

Pupovac je za Deutsche Welle odgovorio na nekoliko pitanja o srpskoj manjini i zategnutim odnosima Hrvatske i Srbije. Na opasku kako su mu neki predbacivali da je preblago reagirao na izjave Aleksandra Vučića koji je Hrvatsku usporedio s nacističkom Njemačkom Pupovac je odgovorio: 

– Prvo, mi znamo kako treba reagirati i nitko nas ne bi tome trebao poučavati. Mi se već tri desetljeća nalazimo između čekića i nakovnja, između dvije vatre, hrvatske i srpske. Mi smo protiv sukoba i rata i to ne želimo mijenjati. Mi želimo biti most i nositelj dijaloga. Naše izjave motivirane su tom političkom pozicijom i svrhom. Dakle: sasvim je sigurno da Hrvatska uz sve elemente ustašizacije koje su prisutne, uz sve tragične posljedice etničkog čišćenja Srba u Hrvatskoj, ne može biti uspoređivana s Hitlerovom Njemačkom koja je, kao i kvislinška NDH, imala svoje rasne zakone i logore.

Ivo Josipović, bivši predsjednik države Ivo Josipović Pupovac je dio hrvatske Vlade, a u Beogradu Vučićev libling. Čudesno!

Mi vidimo slabosti u Hrvatskoj, borimo se protiv njih i očekujemo da svi mi imamo snage, uključujući i Srbiju, da se protiv toga borimo. Dakle prejake riječi ne pridonose tomu da ljudi uvide što je potrebno promijeniti u ponašanju. Tako da mi očekujemo da se retorika u tom pogledu i promijeni – rekao je Pupovac za Deutsche Welle.

Poručio je i da ne želi biti talac u svojoj zemlji za nešto što nije učinio i rekao i za što nije odgovoran.

Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić: 'Ne vodite harangu protiv Pupovca, nije mi sugerirao nijednu riječ'

– Ali na komemoraciju izbjeglim Srbima, koji najvećim dijelom ne snose nikakvu odgovornost, uvijek ću otići. Želimo da obje strane vide što su učinili jedni drugima. Da Srbi vide da su počinili zločine prema Hrvatima, ali da su Hrvati počinili zločine nad Srbima. A držanje manjinskog političara kao taoca ili odgovornog krivca kojeg treba prvog uhvatiti i stisnuti kad već ne možeš Vučića, to je nešto što je nespojivo s demokracijom – rekao je Pupovac i dodao da je to "svojstveno društvenom linču".

>> MiG i F-16 iznad Knina

[video: 26220 / MiG i F-16 iznad Knina]
OSVOJITE MAKEOVER
Žudite za promjenom? Prijavite se na naš makeover i osvojite CCC cipele i torbicu

A1 izdvaja za Vas

 • zgeast:

  A ja ne želim da moja Vlada bude taoc manjinskog političara koji se bira privilegiranim načinom u Hrvatski Sabor.

 • Ovozemaljski:

  Kakav licemjer!

 • Avatar grom76
  grom76:

  Pupovac Kune ti nisu mrske,u Hrvatskoje se trebaš boriti za ajmo reći prava Srba,na kraju ja znam puno Srba koji ne podržavaju tvoju politiku,upravo su Srbi taoci tvoje i Vučićeve politike.Prestanite koristiti Srpski narod za svoje benefite i sve će biti u redu.