Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U spomen na 32 pripadnika

Pume na Dinari za pale borce

Na Velikoj Duvjakuši na Dinari obilježena obljetnica pogibije 31 pripadnika “PUMA”
Foto: Miranda Cikotić/PIXSELL
1/13
30.06.2018.
u 20:34

Zima je bila, snijeg, uvjeti nemogući..., kaže Dražen Šantić

Na Dinari, blizu vrha Velika Divjakuša na 1630 metara nadmorske visine, pripadnici Puma, legendarne varaždinske 7. gardijske brigade, obilježili su pogibiju 31 i nestanak jednog pripadnika brigade. Dvjestotinjak članova obitelji poginulih i nestalog pripadnika brigade, njihovih suboraca, planinara, pripadnika HGSS-a okupilo se kod spomen-doma i spomenika Pumama gdje je održana komemoracija i misa zadušnica.

– Hrvatsku smo oslobodili, ali ostaje nam raditi na tome da bude onakva kakvu smo sanjali dok smo se borili i hodali po ovim brdima. Mi branitelji tražimo istinu u kurikulu o Domovinskom ratu jer on je temelj države, a branitelji su kamen temeljac – poručio je Zdravko Jakup, državni tajnik u Ministarstvu obrane, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i sam pripadnik 7. gardijske brigade, Puma. Dražen Šantić je pripadnik Puma koji je uoči Oluje na Dinari bio teško ranjen.

– Položaj na Dinari držali smo tjednima. Izmjenjivali smo se s kolegama iz 4. gardijske brigade i svaki put smo prije smjene crtu povlačili malo naprijed unatoč stravičnim uvjetima. Naši suborci ginuli su po cijelom ovom potezu. Zima je bila, snijeg, uvjeti nemogući... – pričao nam je Dražen Šantić. Dinaru je dobro zapamtio. Nekoliko dana prije Oluje, pogođen je u glavu i ruku. Njegovi suborci su u Knin ušli bez njega.

– Na dan Oluje mi smo ušli u Knin, a on je u Splitu u bolničkoj sobi plakao što nije s nama – pričaju nam Šantićevi suborci, a njemu se i sad oči napune suzama kad se toga sjeti. Zato je s njima na svakoj obljetnici, a ove godine na Dinaru je, poput mnogih drugih branitelja, doveo i sina.

Na komemoraciji bio je i general Rahim Ademi s unukom Vanjom, državni tajnici Josipa Rimac i Ivan Vukić, Mirko Šundov, Siniša Jurković, Ante Vugdelija i mnogi drugi.

Na Velikoj Duvjakuši na Dinari obilježena obljetnica pogibije 31 pripadnika “PUMA”
1/13

Komentara 21

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
23:23 30.06.2018.

Cijelu noć car Lazar na - 17 C .. nema zamjene kako je bilo u JNA nakon 2h stražarenja .. nagneš kantu vode koja je cjelu noć tamo negdje kraj vatre ne izlazi ni kap, ne može se odledit paa će mi gnojit ova četnička gamad po portalu nabijem ih ! 🇭🇷

KO
koraknaprijed
06:55 01.07.2018.

Neka im je vječna slava i hvala.

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
09:52 01.07.2018.

Heroji. Bas smo tu srbadiju razbucali, pregazili i ponizili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije