Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZARAZA U HRVATSKOJ Uginuli labud u Dražu zaražen virusom

Ptičja gripa u Baranji

14.03.2006.
u 21:31

Iako je naredbom ministra Čobankovića sva hrvatska perad već dva tjedna zatvorena u peradarnicima, scenarij poput onoga na području Pantana kod Trogira sve je izvjesniji i u Dražu i okolici. U okviru aktivnog pretraživanja divljih ptica visokopatogeni H5N1 utvrđen je kod nekolicine riječnih galebova - i to živih - što znači da bi oni mogli biti i daljnji rezervoari bolesti. U Dražu, pak, iz brisa dušnika i kloake uginulog labuda koji je nađen u tamošnjem rukavcu Dunava u Baranji, Centar za peradarstvo potvrdio je smrtonosni virus ptičje gripe.

Inspekcijske ekipe tamo su već na terenu i procjenjuju situaciju kazao je Mladen Pavić, glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede. Taj kraj temelji svoj ekološki turizam na netaknutoj prirodi, mrjestilištima ribe i obitavalištu ptica (čak 285 vrsta!). Uginula je ptica pronađena na lokaciji koja inače nije stanište labudova. Pavić kaže kako nije isključena mogućnost da je labud došao iz Srbije ili Mađarske. Svakodnevno ćemo pratiti zdravstveno stanje peradi, ali nema mjesta strahu i panici. Neka stanovnici perad samo drže strogo zatvorenu poručio je jučer u Dražu Anđelko Gašpar iz Uprave za veterinarstvo pri Ministarstvu.

Kontrola peradi obavljat će se u krugu od 3 i 10 kilometara, a zanimljivo je kako radijus u kojemu su mjere obvezne prelazi hrvatsku granicu sa Srbijom te Mađarskom, od koje je kritično mjesto udaljeno samo oko dva kilometra. O slučaju će se, dodao je Gašpar, obavijestiti susjedne države, ali ne može se "narediti popisivanje peradi u drugoj zemlji". U Dražu je oko 350 kućanstava i 1500 pilića i ostale peradi.

Gripi se nije nadao ni vodočuvar Stipan Martinov, koji je pronašao zaraženu pticu. Obavijestio sam veterinara čim sam vidio labuda, čini se da je bio mlađi, nekako sive boje. Nisam ni pomislio na ptičju gripu čudi se Martinov. U selu se vjerovalo da je labud uginuo od gladi.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije