Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPIDEMIJA

Ptičja gripa sve veća prijetnja u Europi, pogađa i lisice, vidre...

ptičja gripa
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
31.12.2021.
u 07:40

U nas je dosad utvrđena u 15 divljih ptica u pet županija te kod domaće peradi na farmi blizu Siska

Suočavamo se s najsnažnijom epidemijom ptičje gripe dosad u Njemačkoj i Europi, objavio je njemački savezni institut Friedrich Loeffler (FLI). Novi slučajevi otkrivaju se svakodnevno – i ne samo kod divljih ptica, pataka, gusaka, labudova i galebova, koje su najveći rezervoar virusa, nego i kod domaće peradi te sisavaca poput crvenih lisica, tuljana i vidri, objavio je FLI. Iz Ministarstva poljoprivrede RH kažu kako trenutačno u Europi i svijetu prevladava podtip H5N1, dok je za podtipove H5N8 i H5N5 utvrđena niža stopa pojavnosti i cirkuliranja.

– Važno je istaknuti da za podtip H5N1 koji trenutačno cirkulira na području RH i u zemljama u susjedstvu nije utvrđen značajan zoonotski potencijal. Odnosno, smatra se da poput velike većine virusa influence ptica podtip H5N1 ima niski zoonotski potencijal – objašnjavaju.

Tijekom ove godine ptičja gripa, odnosno visoko patogena influenca ptica (VPIP) u Hrvatskoj je utvrđena u 15 divljih ptica (crvenokljunih labuda, patki kreketaljki i sivih čaplji) na području Vukovarsko-srijemske, Sisačko-moslavačke, Međimurske, Splitsko-dalmatinske i Osječko-baranjske županije. Podtip H5N1 zabilježen je i kod domaće peradi na gospodarstvu u okolici Siska. Usmrćeno je 57 komada te poduzete potrebne mjere. Kako bi se ograničilo širenje virusa, u Hrvatskoj je na snazi i mjera zatvaranja i držanja sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama.

– Posljedice i ekonomske štete, budući da VPIP izaziva vrlo visoku stopu uginuća zaražene peradi te posljedično i velike gubitke u peradarskoj proizvodnji zbog provedbe rigoroznih mjera kontrole (usmrćivanje sve peradi na zaraženim gospodarstvima) s ciljem njezina iskorjenjivanja, izrazito su visoke i uvelike utječu na gospodarske prilike zemalja u kojima se bolest javlja – ističu iz Ministarstva.

Čak 30 europskih zemalja u 2021. je prijavilo pojavu ptičje gripe kod divljih ptica, a kod domaće peradi njih 23 (uključujući i Hrvatsku), podaci su Europske komisije. Najveći broj slučajeva VPIP kod domaće peradi potvrđen je u Francuskoj (462 zaražena gospodarstva), Poljskoj (398), Italiji (283) i Njemačkoj (248).

VIDEO Mnoge zemlje uvode nove mjere i zatvaranja: Omikron se širi nevjerojatno brzo.

Ključne riječi

Komentara 7

V0
Vlaskoulicanec3.0
08:47 31.12.2021.

Da pogledamo 9 mjeseci u budućnost: corona je pobijeđena zahvaljujući genijalnim političkim vodstvima širom svijeta ali nažalost ptičja gripa širi se nemilosrdno i u medjuvremenu je otkrivena mutacija HN25ZGČOPNERĐ koja prelazi na ljude. Već je uočeno povećanje smrtnosti. Na svuu sreću je cjepivo gotovo i ono je potpuno sigurno te mu je djelotvornost izvanredna. Sa samo 6 doza godišnje smanjuje se mogućnost oboljenja za čak 20%, dok se mogućnost hospitalizacije smanjuje za velikih 22,7%. Za sve koji idu na cijepljenje, ukida se Lockdown. Za ostalo vrijeme Lockdown i dalje vrijedi i to tako da stanovnici kuća sa parnim brojevima smiju u kupovinu ponedjeljkom i četvrtkom od 09.00 do 17.00 sati, dok stanovnici kuća sa neparnim brojevima to smiju utorkom i petkom. Upozorava se građanstvo da je i dalje zabranjeno disanje sa više od 15 udisaja po minuti dok je flatulencija (po hrvatskim ispuštanje vjetrova) strogo zabranjeno a kazne su drastične. Naravno odlazak na rad je i dalje dozvoljen bez ograničenja.... Na sprovodima su dozvoljene dvije osobe od kojih jedna mora biti mrtva, na vjenčanju 4 koje moraju dokazati da su 7 puta cijepljene i da su prošle proktološki pregled.... Ali to su naravno sve teorije zavjere...

DU
Deleted user
09:57 31.12.2021.

kako se jos nije javio neki strucnjak koji bi to rjesio, preventivnom masovnom likvidacijom svih zivih bica na zemlji,kao Kina kad je pobila sve vrapce jer su jeli previse psenice

RO
romobil
09:22 31.12.2021.

Ptičja gripa sve veća prijetnja jer kokoši ne nose maske iz tehničkih razloga...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije