Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Psi lutaju Slavonskim Brodom, a azil zjapi prazan

Dok se o napuštenim životinjama i dalje brinu volonteri, Grad najavljuje da će sam završitit sklonište, a iz Županije poručuju kako se tako ne radi i da im se Grad osvećuje
16. listopada 2018. u 13:05 0 komentara 1041 prikaza
Foto: Ivica Galović/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/7

Iako je od početka njegove gradnje proteklo već tri i pol godine, sklonište za napuštene životinje u Slavonskom Brodu i dalje nije u funkciji.

Prema podacima s kojima raspolažu udruge za zaštitu životinja, Brodsko-posavska županija prednjači u broju napuštenih pasa i mačaka. Unatoč tome, ova županija još uvijek nema niti jedan azil za životinje, iako bi ga prema novim zakonskim odredbama do kraja ove godine trebale imati sve jedinice lokalne i regionalne samouprave. Podsjetimo, nikad otvoreni slavonskobrodski azil "Sretna šapica" još početkom 2015. najavljen je kao jedan od najmodernijih u Hrvatskoj. Na parceli od 5000 četvornih metara trebala je biti izgrađena glavna zgrada, pet blokova za smještaj pasa te poseban prostor za mačke.

 | Autor : Ivica Galović/Pixsell Foto: Ivica Galović/Pixsell

I dok volonteri koji skrbe o životinjama upozoravaju kako su prva dva bloka trebala biti otvorena još u travnju prošle godine, ali kako je sve ostalo samo na obećanju, iz Grada na naš upit odgovaraju da rade na rješavanju ovog pitanja i kako će izgrađeni i opremljeni blokovi za smještaj pasa u prostoru budućeg azila za životinje ubrzo biti stavljeni u funkciju.
– Od Ministarstva poljoprivrede ranije ove godine zatražili smo suglasnost za registracijom privremenog skloništa za životinje do završetka ostalih radova u sklopu projekta izgradnje azila. Na žalost, naš zahtjev je odbijen – navodi se u odgovoru slavonskobrodske Gradske uprave. Nakon toga razgovarali su i o mogućnosti proširenja kapaciteta azila kroz suradnju s Brodsko-posavskom županijom koja, kažu, unatoč zakonom propisanoj obvezi, nije niti započela realizaciju ovakvog projekta.

 

Psi i mačke na čekanju Azil za životinje gradi se tri godine, potrošeno je 1,8 milijuna, a još ne radi

– Na žalost, suradnja sa Županijom nije realizirana. Upravo iz tog razloga, u najkraćem mogućem roku samostalno ćemo staviti u funkciju novoizgrađene objekte kako bi se u njima što prije mogli zbrinuti napušteni psi s gradskog područja – kažu u Gradu.
Iz Brodsko-posavske županije uzvraćaju kako su oni još prije pola godine pozvali sve općine i gradove da se očituju o tome žele li novac uložiti u završetak brodskog skloništa ili će ići na zbrinjavanje na svom prostoru, ali nitko se nije izjasnio. Pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Željko Burazović kaže kako je i sam zvao Ministarstvo poljoprivrede da provjeri gdje je zapelo i zašto nisu dali suglasnost za privremeno korištenje azila, ali nisu se javili.
– Nije u redu da nam se iz Grada sada osvećuju i govore kako će oni sami napraviti slonište u kojem će zbrinjavati samo svoje životinje.  Hvale je vrijedno što su oni u taj projekt ušli prije donošenja Zakona o zaštiti životinja, ali ponestalo im je sredstava i nisu ga završili. To što sada rade je ružno i primjer je kako ne treba raditi – istaknuo je Burazović.
Dodao je kako će na prvoj sljedećoj koordinaciji još jednom pozvati sve općinske načelnike da se očituju žele li da se zajedničkim novcem završi azil u Brodu, u kojem će onda participirati sve općine, ili će pak osnovati vlastite azile.

Zaštita životinja Grad Našice ne otkriva koliko košta ugovor sa skloništem u Normancima zaštita životinja Luna i Rex bili su čipirani na općinu Đulovac, a živjeli su na ulici traži dom Hrabra Hope nikad više neće biti gladna i na ulici
ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.