Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Grad Našice ne otkriva koliko košta ugovor sa skloništem u Normancima

Posao zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja s gradskih ulica dodijeljen je udruzi koja je nedavno registrirala sklonište za pse, a ugovor je potpisan na dvije godine
09. listopada 2018. u 21:29 3 komentara 1415 prikaza
Foto: Farmica
Pogledajte galeriju 1/5

Kad je Grad Našice sklopio ugovor o pružanju usluga zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja s udrugom Phenix, o tome je obavijestio građane i na službenim stranicama.

Iako su je nazvali "Obavijest o pružanju higijeničarske službe", iz teksta je vidljivo kako je riječ o poslovima skloništa za životinje. Ugovor je potpisan na dvije godine, a za to vrijeme napušteni psi s ulica grada vozit će se do 23 kilometra udaljenog sela Normanci u kojem je sklonište.

Kako je posao zbrinjavanja napuštenih životinja dodijeljen udruzi Phenix, koja je nedavno registrirala sklonište za pse, a bavi se i terapijskim jahanjem, gdje je objavljen natječaj i tko se sve javio? Koliko ugovor košta i jesu li njime obuhvaćene i mačke i psi, odnosno na koji način je Grad riješio zbrinjavanje napuštenih, ozlijeđenih i bolesnih mačaka, upitali smo Grad Našice. Zanimalo nas je i koja je tvrtka angažirana za poslove higijeničarske službe, odnosno uklanjanje lešina s javnih površina Grada i koliko to košta Grad?

– Grad Našice sklopio je 20. srpnja 2018. Ugovor o pružanju usluga zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja s udrugom Phenix iz Normanaca za poslove skloništa za životinje. Ugovor je sklopljen na dvije godine, a temelji se na Zakonu o zaštiti životinja po kojem jedinice lokalne samouprave mogu sklopiti ugovor sa skloništem koje se nalazi na području županije. Poslovi skloništa obuhvaćaju zaprimanje dojava o napuštenim, izgubljenim ili zlostavljanim životinjama, hvatanje i zbrinjavanje pasa lutalica, smještaj, veterinarsku obradu životinja, liječenje, mikročipiranje, hranjenje, cijepljenje i sterilizaciju – objašnjava Ines Toth, dipl.. oec., službenica za informiranje Grada. Dodaje i kako Grad nije bio zakonski obvezan objavljivati javni natječaj jer se ne radi o udruzi koja prijavljuje svoje programe i projekte, a niti o vrijednosti ugovora radi koje bi bilo nužno provoditi otvoreni postupak nabave. Odnosno, stoji u odgovoru, zaključen je ugovor male vrijednosti sukladno Pravilniku o jednostavnoj nabavi radova i usluga.

Našice Svi zovu volontere kad treba spasiti psa, čak i komunalni redar Grada

Od Udruge Phenix doznajemo da su 11. lipnja registrirali sklonište za životinje, za što imaju i trajno rješenje Ministarstva poljprivrede.

– Prema rješenju možemo primiti 53 psa i uz to 6 pasa u karanteni. Trenutno imamo oko 40 pasa, a među njima su i štenci. Ugovore smo sklopili s Općinom Koška, koja je i naša općina, te s gradovima Belišće, Donji Miholjac i Našice. Veterinarsku skrb i nadzor smo riješili Ugovorom s veterinarskom ambulantom Fury (iz Osijeka, op. a.), a pse oglašavamo na našoj FB stranici te stranicama za udomljavanje pasa, Njuškalo i slične stranice. Između ostalog, surađujemo i s njemačkom udrugom koja nam udomi ponekog psa – rekla nam je Zvjezdana Orešković te dodala da, premda su sklonište za pse, imaju i nekoliko maca.

zbrinjavanje životinja Spasila kujicu sa štencima, iz grada Našica kažu - to je obveza svakog nalaznika

Iako smo Grad Našice tražili da nam pošalje ugovor sklopljen s udrugom Fenix i da odgovori kolika je cijena ugovora, kako su riješili pitanje zbrinjavanja napuštenih, ozlijeđenih i bolesnih mačaka te koja je tvrtka angažirana za skupljanje lešina s ulica grada, oglušio se na naše opetovane mailove. Stoga smo poslali i Zahtjev za pristup službenim informacijama, a njihove odgovore objavit ćemo čim ih dobijemo.

Komunalni redar oglušuje se na prijave

I dok Grad Našice ima ugovor s registriranim skloništem, doznajemo da se na prijave o napuštenim životinjama komunalni redar najčešće oglušuje. Ne odgovara na mailove, ali ni na pozive.

– Ne javlja se ljudima koji prijave da su pronašli psa pa oni i dalje zovu nas. I kad komunalni redar dođe, kažu nam,  najčešće viče kako psa nisu trebali hraniti već su ga mogli šutnuti – priča nam volonterka Ivana Varkonji iz udruge Farmica. Dodaje, čuli su da Grad u skloništu može zbrinuti 10 pasa, a oni su samo u posljednjih mjesec zbrinuli desetak odraslih pasa i najmanje 15 štenaca. Trenutno se brinu o gotovo 70 pasa, a svi su pronađeni na gradskim ulicama. Grad im, objašnjava nam, sada plaća cijepljenje, kastracije i čipiranje pasa koji ostaju kod njih na skrbi te kastracije mačaka. Plaćaju i liječenje ozljeđenih životinja pronađenih na cesti, ali samo ako ih se liječi u Veterinarskoj stanici u Našicama. A kako oni nemaju rentgen, najčešće sa životinjama odlaze u Osijek i to moraju sami platiti.

 | Autor : Farmica Foto: Farmica

Uz brigu o napuštenim životinjama Farmica nastavlja i akciju prikupljanja sredstava za kupnju zemljišta na kojem će graditi sklonište. Nedostaje im još samo malo, a nadaju se da će pse o kojima se brinu prije zime moći preseliti na novu lokaciju, u objekte koji su već tamo i koje moraju obnoviti. Dok ne izgrade nove.

– Na zgradi koja ima oko 70 četvornih metara odmah moramo promijeniti krov, a tu su i hangari koji mogu biti privremeno rješenje. Žuri nam se jer još jednu zimu u prostoru u kojem smo sada nećemo preživjeti – objašnjava nam I. Varkonji. Do sada su im pomogli brojni donatori, a o cijelom projektu možete pročitati na njihovoj Facebook stranici.

Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
  • narcis660:

    Svaka vam čast dobri ljudi velikog srca.Pas je najveći i najiskreniji a isto tako i najodaniji čovijekov prijatelj.Traži samo malo pažnje i ljubavi te doslovce koricu kruha...a za uzvrat daje neizmjerno sebe..🐶🐕😢❤

  • domxerex:

    Što više čitam ove novine to mi se više sviđaju psi.

  • mimija:

    Zadnja objava udruge Phenix o novopristiglim psima je 21.07.2018. Psi koji su tamo odvedeni nakon tog datuma nisu objavljeni. Pitam se zašto? Njima je bitno dobiti lovu od JLS sa kojima su sklopili ugovor kako bi mogli/a baviti nećim drugim ... prikaži još!gim ( možda konjima jer prije je to bila udruga za terapijsko jahanje ali je poslovni subjekt zatvoren .....??????). Nadam se da je onim psima koji su tamo dobro ali osobno nisam sklona vjerovati udruzi Phenix.