Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iza rešetaka

Prvi vlasnik koji mora u zatvor jer je njegov pit bul ugrizao dijete

pitbul
Arhiva VL
17.12.2010.
u 23:00

Tomislava M. (27) iza rešetaka nisu odveli ni droga ni razbojstvo, ali jest njegov kućni ljubimac

Zbog svog ljubimca pit bula koji je ugrizao za nos i čelo šestogodišnju djevojčicu u parku na Jarunu lani u rujnu Tomislav M. (27) morat će provesti iza rešetaka deset mjeseci. Tako je pravomoćno presudio zagrebački Županijski sud, koji je vlasniku psa preinačio uvjetnu osudu od deset mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine u zatvorsku kaznu. Iako je djevojčica lakše ozlijeđena i iako se optuženi, inače susjed malene, na sudu pokajao i pružio joj pomoć nakon napada psa, sud nije imao milosti za njega. Ovo je prva, koliko je poznato u javnosti, izrečena zatvorska kazna nekom vlasniku psa za lako ozljeđivanje djeteta. Ujedno je i upozorenje svim vlasnicima opasnih pasa da neće proći nekažnjeno ako im psi ljubimci, koje šeću bez povoca i brnjice, napadnu nekoga i ozlijede ga.

Napad u parku

U rujnu 2009. šestogodišnja djevojčica igrala se oko 19 sati s prijateljicom u parku u sklopu kojeg je dječje igralište, a Tomislav M. je u parku sjedio na klupi sa psom bez povca i brnjice i čekao prijatelja. Djevojčica koju je na sudu ispitivala posebna stručna suradnica svjedočila je da se pošla ljuljati u parku kad ju je napao pas.

– Malo sam se poljuljala, a onda sam htjela nešto pitati psa, a on me ugrizao za nos i čelo. Potekla mi je krv i tada je došao vlasnik psa i strgnuo zavoj sa svoje noge i obrisao mi krv – kazala je djevojčica. Njezine ozljede na nosu i iznad desnog oko ocijenjene su kao lake. Optuženi mladić pokušao je na sudu opravdati svog psa da nije iz čista mira napao djevojčicu, da se ona zatrčala prema njemu i da ju je pas, koji je križanac staforda i pit bula, samo okrznuo po licu. Branio se da je njegov pas dotad bio dobar pa ga je zato šetao bez povoca i brnjice. Na kraju procesa izrazio je iskreno žaljenje zbog onog što se dogodilo. No, sud mu je u obrazloženju pravomoćne presude uzvratio da je, prema Pravilniku o opasnim psima, pit bul životinja koja ničim izazvana napada čovjeka, ozljeđuje ga ili usmrti te da takve pse smiju držati samo osobe koje nisu osuđivane zbog nasilja, zloporabe droge i kaznenih djela protiv života i tijela.

Uvjetno osuđivan

Ironija je da sud vlasnika psa u zatvor nije otpremio ni zbog problema s drogom (ovisnik je, op. a.) ni zbog razbojstva, za što je dosad uvjetno osuđivan, nego zbog njegova ljubimca koji je nakon napada na djevojčicu eutanaziran. Sud mu je poručio da mu dosadašnje uvjetne kazne očito nisu bile dovoljno upozorenje da se počne ponašati društveno odgovorno.

>> Pas napao dvogodišnjeg dječaka i desetak puta ga ugrizao za glavu

Ključne riječi

Komentara 18

SA
sargu123
23:28 17.12.2010.

Malo je dobio, jako malo ! Trebao je dobit DESET GODINA minimalno !

UK
Ugo Kajvez
23:03 17.12.2010.

Određene vrste psa treba ZABRANITI ................ točka ..................

SA
sasoon
02:09 18.12.2010.

Hvala bogu da je netko radi ovoga otisao u zatvor

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije