Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRITANSKI OXFORDSHIRE

Prvi u svijetu: Uskoro zabranjuju pušenje na otvorenom, potpuna zabrana u planu do 2025.

31. svibnja obilježava se Svjetski dan nepušenja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
01.06.2021.
u 13:42

Prioritet je prvenstveno stvoriti prostore koji 'osnažuju građane da ne puše', među kojima su i prostori na radnim mjestima

Britanski Oxfordshire planira biti prvi u svijetu koji će potpuno zabraniti pušenje, a to planiraju napraviti do 2025. godine. Prve oštrije mjere kreću već krajem lipnja, prenosi Daily Mail

Osim što je već zabranjeno pušenje u zatvorenom, krajem lipnja zabranit će se i pušenje na otvorenom – prvenstveno na terasama restorana i mjestima na poslu gdje zaposlenici odlaze pušiti cigarete. 

Vijeće Oxfordshirea žele smrti prouzročene pušenjem smanjiti na minimum, a broj pušača svesti na samo pet posto populacije. 

Prioritet je prvenstveno stvoriti prostore koji ''osnažuju građane da ne puše'', među kojima su i prostori na radnim mjestima. 

Šef zdravstva Oxfordshirea Ansaf Azhar kazao je kako te mjere neće građanima govoriti da ne puše, nego im je svrha da se stvori okruženje u kojem se potiče na nepušenje. 

– Naravno, to se neće dogoditi preko noći – kazao je. 

Usporedo s COVID-om 19, od kojeg je u pokrajini prošle godine preminulo 75.000 građana, u istom je vremenu od pušenja preminulo 90.000 građana.

 

VIDEO 'COVID potvrde': Provjerite kako ih možete dobiti

Komentara 4

JO
jorgen
14:33 01.06.2021.

Problem je što se radi o presedanu - dakle krenuli su s pušenjem. Kao, država zna što je bolje za tebe od tebe samoga. Prvo je bila opcija. Sada je naredba o decidiranom prostoru. Nakon toga - zabrana. Idemo dalje. Čokolada se već sada provlači kroz medije kao nova 'cigareta'. Šećeri su nezdravi za vas. Smanjite ih. Zapravo, regulirajte ih zakonski. Pa za koju godinu ukinite. Sol također, propišimo kvotu / preporučenu dozu. Uz kontrolu, naravno, jer osiguravajuća društva i zdravstveni sustavi žele znati koliko ste nepodobni, ovaj, neodgovorni. Idemo dalje? Koliko kilometara godišnje radite automobilom? Koliko je to CO2? Ne budite neodgovorni. Dobiti ćete kvotu koliko godišnje kilometara smijete raditi, ako prijeđete granicu opaliti ćemo vas po džepu. Mislite imati dvoje djece? Da li ste sigurni? Švedska studija već je izračunala koliko će svaki novi čovjek, tako nerazumno i neodgovorno rođen, generirati CO2 za svojega života. I da li ste sigurni da baš morate vi biti tako neodgovorni prema novim generacijama, pa živjeti i trošiti resurse nakon 80-e godine života? Imate i kućne ljubimce? Znate li koliko oni uzrokuju CO2? Ovo vam sve možda djeluje kao SF. Ali vjerujte, nije, ako detaljnije pratite zbivanja u svijetu.

HW
hwy2hell
14:18 01.06.2021.

North Sydney je prvi na svijetu zabranio pušenje na području čitavog grada !

DU
dugakita
13:51 01.06.2021.

Postoji jednostavnije i jeftinije rješenje, samo treba imati uda jer će vlade ostati bez svojih financijera. Zabranjena proizvodnja cigareta. Gotovo. Točka. Amen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije