Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prvi korak prema osnivanju Obavještajnog koledža Europe

Sudjelovanje u inicijativi ponuđeno je za 30 država, uključujući 27 članica EU-a te Ujedinjeno Kraljevstvo, Norvešku i Švicarsku.
26. veljače 2020. u 14:45 6 komentara 335 prikaza
Konferencija 'Europski obavještajni kolegij'
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Dvadeset tri zemlje potpisale su u srijedu na konferenciji u Zagrebu pismo namjere o osnivanju Obavještajnog koledža Europe, a ravnatelj SOA-e i organizator događaja Danijel Markić opisao je inicijativu alatom suradnje čiji je cilj sigurna, stabilna i prosperitetna Europa.

Daniel Markić GLATKA KOHABITACIJA Dogovor o šefu SOA-e nakon izbora u HDZ-u

"Obavještajni koledž je alat za suradnju, a suradnja je jedini način da Europa ostane sigurna i prosperitetna", istaknuo je u srijedu u hotelu Westin ravnatelj SOA-e Markić.

"Sigurna, stabilna i prosperitetna Europa je zajednički cilj", rekao je Markić i dodao da je namjera inicijative da postane "most prema drugim zajednicama".

Inicijativa će omogućiti dijalog između europske obavještajne zajednice, donositelja odluka i akademske zajednice.

Markić objašnjava da je "potrebno pronaći bolji način komuniciranja na strateškoj razini" zbog raznolikosti obavještajnih službi. Neke su unutarnje ili vanjske, s policijskim ovlastima ili bez njih, a SOA hibridna služba

Daniel Markić, ravnatelj SOA-e, na konferenciji CYBERTECH 2020 u Tel Avivu CYBERTECH 2020 Ravnatelj SOA-e: Terorizam i strana špijunaža sad su i cyber izazovi

Premijer Andrej Plenković opisuje Koledž kao "jako dobar oblik suradnje koji je i otvoreniji nego što je uobičajeno u obavještajnoj službi". 

Dodaje da se ne radi o operativnoj suradnji, već će se Koledž baviti "strateškim pitanjima, komuniciranjem, obrazovanjem".

Koledž neće funkcionirati kao platforma za razmjenu sigurnosnih i obavještajnih podataka. Sjedište će mu biti u Parizu, a konferencije, seminari i skupovi održavat će se u zemljama koje su se priključile Koledžu.

Sudjelovanje u inicijativi ponuđeno je za 30 država, uključujući 27 članica EU-a te Ujedinjeno Kraljevstvo, Norvešku i Švicarsku.

Do sada su 23 zemlje - 22 članice EU-a i Ujedinjeno Kraljevstvo - dale zeleno svjetlo Koledžu, a premijer vjeruje da će se "s vremenom i ostali priključiti". Bugarska, Slovačka, Poljska, Luksemburg i Grčka su zemlje EU-a koje se zasad nisu priključile inicijativi.

Grdić i Preost KORUPCIJA SIGURNOSNIH SLUŽBI Uzeli milijune namijenjene doušnicima: Ovo su bivši šefovi VSOA-e koje je prozvala predsjednica

Ranko Ostojić, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost izjavio je novinarima da se "svijet više ne može promatrati izvan globalne slike" te da "onaj tko vlada informacijom, vlada i situacijom". 

"Vidite što se događa s novom epidemijom koja može prijeći u pandemiju. Profesionalni, iskusni ljudi koji vladaju informacijom mogu itekako pomoći ukoliko rade to na zakonit način i pomažu donositeljima odluka", istaknuo je Ostojić važnost obavještajnih službi i njihove suradnje s drugim akterima. 

Ideju o osnivanju Koledža pokrenuo je francuski predsjednik Emmanuel Macron govorom na Sorbonni u rujnu 2017. godine o snažnijoj Europi.

Kolinda Grabar-Kitarović 'zakuhala' kolinda SOA poslala očitovanje u Sabor, Ostojić se obratio i DORH-u

Macron je tada izrazio potrebu za osnivanjem svojevrsne europske obavještajne akademije gdje bi se obavještajne zajednice članica EU-a zbližavale kroz obuku, obrazovanje i razmjenu.

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO
 • Avatar Dipsy
  Dipsy:

  Svaka inicijativa usmjerena ka napretku zaslužuje pohvalu!

 • duda.dudica:

  Plenković je zbilja odličan u multitaskanju - s jedne strane uspijeva uravnotežiti situaciju na unutarnjem planu, dok se s druge strane još stiže uspješno baviti i vanjskom politikom.

 • Avatar MateTaraba
  MateTaraba:

  Lijepo je vidjeti kako se i Ostojić složio. Kada je nešto kvalitetno, nema mjesta ideološkim prepirkama.