Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

SOA poslala očitovanje u Sabor, Ostojić se obratio i DORH-u

Predsjednica treba biti faktor stabilnosti, a ne ovakvim izjavama unositi nesigurnost, kazao je Ostojić
20. prosinca 2019. u 17:53 16 komentara 1590 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija rekordno je brzo odgovorila na zahtjev saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji je zatražio očitovanje službe nakon predizbornog istupa predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na sučeljavanju kandidata na HRT-u, gdje je govorila “o korupciji u SOA-i, VSOA-i i ostalim službama”. Na čelu je saborskog odbora SDP-ovac Ranko Ostojić, koji je od DORH-a zatražio odgovor je li prijavljen koji slučaj korupcije u obavještajnom sustavu i postupaju li po tome, ali je i od SOA-e zatražio očitovanje o navodnoj korupciji u službi.

Požega: Predsjednički kandidat Miroslav Škoro družio se s građanima BAVILI SE I NJEGOVOM OBITELJI Škoro o nadzoru tajnih službi: Vrlo rado ću sve dokaze iznijeti jer su stvarno pretjerali

Kako se saznaje, ravnatelj SOA-e Daniel Markić poslao je traženo očitovanje Ostojiću. Još se ne zna što tu piše, no logično je pretpostaviti kako je u SOA-i prestalo zvoniti na uzbunu nakon što je predsjednica Grabar-Kitarović objasnila da je mislila na staru aferu s pronevjerom novca u vojnoj obavještajnoj službi VSOA, premda je i u objašnjenju spominjala da je u službama bilo i curenja informacija, no da je “sada u SOA-i stanje bolje”. Odmah nakon što je predsjednica u debati na HTV-u spomenula korupciju u tajnim službama, u SOA-i su potražili objašnjenje i može se pretpostaviti da su se tom prilikom užarile komunikacijske veze između SOA-e i Pantovčaka te prema Banskim dvorima.

Čini se da su u obavještajnoj zajednici države zaključili kako je predsjednica objasnila što je mislila, tako da se u SOA-i ne vide i ne prepoznaju u onim njezinim prvim riječima i izjavama koje su zvučale toliko skandalozno za tajne službe. Ostojić je, međutim, iskoristio taj čini se ipak gaf predsjednice, pa je na konferenciji za novinare sve usmjerio na predsjednicu, očito i zato što je Ostojićev stranački kolega Zoran Milanović i predsjedničin protukandidat u izborima.

Sučeljavanje Objasnila potez Katarina Peović navela razloge zašto se odbila rukovati s predsjednicom

– Kada čelnica obavještajnog sustava kaže da je sustav korumpiran, onda imamo problema, ona treba biti faktor stabilnosti, a ne ovakvim izjavama unositi nesigurnost – izjavljuje Ostojić. Njemu su takve izjave sumnjive, pita se što se stvarno događa, a zabrinjava ga što ona u slučaju rata rukovodi obranom zemlje. Zabrinjava ga da “osoba koja istovremeno govori da se ne smije miješati u rad sigurnosno-obavještajnog sustava, onda kaže da se bori protiv korupcije u agenciji”. Uz tvrdnju da predsjednica ne poznaje ni Ustav ni zakon, a da je grozno ako govori istinu da su agencije korumpirane, Ostojić dodaje kako očekuje “da dade vrlo precizne odgovore pred Vijećem za nacionalnu sigurnost”. Traži od DORH-a očitovanje je li predsjednica prijavila kazneno djelo i svoja saznanja o korupciji u službama.

Ovu raspravu politički zagrijava i protukandidat Miroslav Škoro, koji izjavu predsjednice drži skandaloznom jer je ona svojom voljom imenovala novog ravnatelja SOA-e. Škoro je novinarima potvrdio da je njemu skandalozno da netko tko je pet godina šef države i svojom je voljom imenovao šefa SOA-e, govori da je ta organizacija koruptivna. Ponovio je kako ima i dokaze i indicije da se SOA bavi njime i njegovom obitelji.

>> Pogledajte video: Sučeljavanje predsjedničkih kandidata

INTERVJU S OPRAH
Meghan i Harry šokirali priznanjem da su se vjenčali u tajnosti i da se ona htjela ubiti
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • rimac444:

    SOA, DORH, HRT, HND, brojne institucije, udruge na grbači naroda su ostaci UDBA-e. Samo lustracija može očistiti barem dio zaostalog komunjarskog smeća koje radi protiv hrvatskog naroda.

  • ronyday:

    UDBA se digla na stražnje jer je Kolinda gurnula prst u oko zločinačke organizacije koja još uvijek tiranizira ovaj narod kroz razne institucije, medije

  • Hakala:

    Ranko Ostojić...je li to onaj koji je poslao policiju na hrvatske veterane? I nikad nije otkrio crtače svastike na poljudu? Objašnjava kako treba istraživati i raditi na sigurnosti u zemlji?