Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dogovor o šefu SOA-e nakon izbora u HDZ-u

Premda je Markićev reizbor logičan, još se za njega ne stavlja ruka u vatru
21. veljače 2020. u 09:16 3 komentara 651 prikaza
Daniel Markić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Jednadžba s izborom načelnika Glavnog stožera OS RH je riješena, u suglasju oba predsjednika, i Vlade i države te saborskog Odbora za obranu o generalu Robertu Hranju, dok dogovor o ravnatelju Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Danielu Markiću još ima poneku nepoznanicu, a ima još i vremena jer Markiću mandat istječe 5. svibnja ove godine.

Andrej Plenković KOHABITACIJA Plenković: Razgovarao sam s Milanovićem o imenovanju načelnika Glavnog stožera

Njegov ponovni izbor zasad je logičan i očekivan, no vjerojatno se neće brzati, pogotovu zato što će valjati pričekati i rezultate unutarstranačkih izbora u HDZ-u, kao zadnji kamenčić u političkoj slagalici u vezi s Markićem.

Dogovori o državnom “kadroviranju” između premijera Andreja Plenkovića i novoizabranog predsjednika RH Zorana Milanovića zasad teku glatko, bez ikakvog “iskrenja”. Premijer i predsjednik su se u prvi mah morali usuglasiti o dvije važne državne funkcije jer 1. ožujka Hrvatska mora imati novog načelnika Glavnog stožera OSRH, a 5. svibnja novog ili reizabranog aktualnog ravnatelja SOA-e.

Video: Inauguracija Zorana Milanovića

Dogovor nakon pripetavanja

Odmah nakon izbora Milanović daje poruku da očekuje dogovor s Plenkovićem, da će prilikom izbora novog načelnika Glavnog stožera “imati nekih svojih ideja”, dok takvih ideja kada je riječ o izboru ravnatelja SOA-e neće imati. De facto je Plenkoviću poručio kako očekuje da će on, Milanović, imati primat u izboru načelnika Stožera, a Plenković u predlaganju i izboru ravnatelja SOA-e.

Hrvatska s dvoje predsjednika Hoće li Grabar-Kitarović pustiti Milanovića da mirno vlada

Oko izbora načelnika stožera, dakle, prvi dio dogovora jest ispunjen, jer je u pripetavanju između generala Drage Matanovića i viceadmirala Roberta Hranja izbor pao na Hranja, nakon što su Milanovićevi ljudi “otpisali” Matanovića. Vlada je, potom i provela svoj dio deala i “gurnula” 58-godišnjeg Hranja na vojni vrh zemlje. Jučer je i saborski Odbor za obranu dao potporu imenovanju Roberta Hranja za načelnika Glavnog stožera HV-a, i to, doznajemo, jednoglasnu. Vlada prijedlog sada upućuje predsjedniku Zoranu Milanoviću, koji će potom i službeno imenovati načelnika Glavnog stožera.

Viceadmiral Hranj jučer je, doznajemo, dobio potporu Odbora i kada je osobno predstavio svoju viziju razvoja Oružanih snaga. Kako doznajemo od izvora iz Odbora za obranu ključna odrednica njegova programa nastavak je modernizacije oružanih snaga, izdvajanje 20 posto proračuna za obranu za modernizaciju te na obrazovanje s obzirom na to da na svim razinama u vojsci nedostaje visokoobrazovnog kadra i zanimanja zanimljivih tržištu.

Isti izvor tvrdi i kako je činjenica da je Hranj bio zapovjednik Hrvatske ratne mornarice i da je upravo za njegova mandata započeo projekt nabave ophodnih brodova 2014. godine, što su bile prve ozbiljnije investicije u Hrvatsku ratnu mornaricu nakon duljeg vremena. Pa se već pretpostavlja da bi s Hranjem moglo doći do novog zaokreta i u tom segmentu.

Andrej Plenković IZVANREDAN EUROPSKI SUMMIT Morawiecki: Ovo su najteži pregovori o proračunu u povijesti

Kontinuitet u SOA-i?

Koliko je poznato, 48-godišnji ravnatelj SOA-e Daniel Markić, koji je na čelo agencije došao u suglasju tadašnjeg premijera Tihomira Oreškovića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a nakon izbacivanja s ravnateljske funkcije Dragana Lozančića – proveo je svoj četverogodišnji mandat bez ikakvih javnih iskrenja s premijerom Plenkovićem i predsjednicom Grabar-Kitarović. Milanović očito nema ništa protiv reizbora pa tako treba tumačiti i njegovu izjavu: “Markić je profesionalac, radio je s ljudima koji će biti moji suradnici, zasad ne vidim problema u tome.”

Markić je u vrijeme šefovanja Lozančića bio načelnik za međunarodnu suradnju SOA-e, a izbio je na čelo agencije nakon što je Orešković na to mjesto odbijao postaviti osobu po izboru Tomislava Karamarka. Tako, zapravo, na vrhu SOA-e nije prekinut kontinuitet. I, što se tiče Milanovića, može se i dalje produljiti, reizborom Markića, a Lozančić je već na Pantovčaku. Plenković je sada zaokupljen izborima u stranci i vjerojatno će rješavanje tog imenovanja, u kojemu on daje inicijativu i ime, a Milanović supotpisuje, odgađati do iza stranačkih izbora. Iz tog se razloga s imenom Markića još ne izlazi prije vremena.

Premda je njegov reizbor logičan, još se oko njega “ne stavljaju ruke u vatru”. Plenković i Milanović su se, pak, usuglasili da se u Afganistan uputi još jedna šestomjesečna rotacija naših vojnika, a nakon toga Milanovićev je plan da više ne idu.

psina
BLISKI SUSRET
Rijedak prizor u moru kod Istre: Ribar snimio drugu najveću živuću ribu na svijetu
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • madaaaa:

    jeste li sigurni da se markić nije birao na isti način kao što se i jelinić ?!?!?! birali su ga plenković koji je postavio masona jelinića i birala ga kolinda kojoj je mentor bio mason 33 stupnja hanžeković.....

  • kopalovih22posto:

    nek se šef službe izabere između patera tolja,sauche i nemanje gospavića

  • Mimosvit:

    Soa sve ove godine radi vrlo loše i troši puno. Puno toga im je prošlo ispod radara što je moglo biti na vrijeme prepoznato i spriječeno.