Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARKO POLO

Prvi Europljanin koji je upoznao Daleki istok i povezao Kinu s Europom, u koju je donio sladoled, dalekozor i špagete

10.06.2020.
u 08:16

Do kraja lipnja u novom velikom projektu Večernjeg lista predstavit ćemo dvanaestero Hrvata koji su svojim znanstvenim, umjetničkim, izumiteljskim i drugim dostignućima mijenjali svijet. Nakon Ruđera Boškovića, Fausta Vrančića, sv. Jeronima, Nikole T

On je najveći svjetski putnik svih vremena, na svojim je pustolovinama u trajanju od čak dva desetljeća postao prvi Europljanin koji je kao moreplovac i istraživač detaljno upoznao Daleki istok, predstavio je Kinu zapadnom svijetu te je trajno povezao s Europom u koju je, između ostalog, donio sladoled, dalekozor i špagete. Postignuća Marka Pola nevjerojatna su ne samo u okvirima srednjeg vijeka, već i puno šire pa ne začuđuje što avanture koje je proživio i danas zapanjuju, a njegov putopis “Il millione” najpopularnija je takva knjiga svih vremena. Štoviše, smatra se trećom najprevođenijom knjigom na svijetu, nakon Biblije i Kurana, a Hrvatska se može pohvaliti da njezin autor vuče korijene upravo iz Dalmacije, točnije s otoka Korčule, te je jedan od najzaslužnijih hrvatskih velikana u povijesti.

Festival Marka Pola

Život Marka Pola tijekom stoljeća fascinirao je i inspirirao svijet, a posebice znanstvenike i povjesničare koji su proučavali njegove putopise i pokušavali utvrditi njihovu vjerodostojnost. O ovome nevjerojatnom putniku objavljene su stotine knjige i znanstvenih članaka, a među njegove najpoznatije biografe ubrajaju se Arthur C. Moule i Paul Pelliot, Stephen G. Haw, John Larner, Frances Wood, Jacques Heers, John Man… No unatoč tome što su se mnogi trudili rekonstruirati njegov bogat životni put, i dalje se jako malo zna o djetinjstvu Marka Pola. On sam gotovo uopće nije pisao o tome životnom razdoblju, zna se tek da je rođen 1254. godine, a već se oko mjesta rođenja vode sporovi. Iako ga i Venecija svojata, postoje dokumenti iz 15. stoljeća prema kojima je obitelj Polo podrijetlom s Korčule i prema njima se može zaključiti da je upravo tamo rođen Marko Polo. Pretpostavka o njegovu korčulanskom podrijetlu uporište nalazi u sličnosti prezimena obitelji Polo s prezimenom Depolo, koje je karakteristično za neke od starih korčulanskih građanskih obitelji te se i dandanas ubraja među najstarije na otoku. Također, u mletačkim kronikama iz 1446. godine postoji podatak koji potvrđuje da obitelj Polo potječe iz Dalmacije.

“Braća Matteo i Niccolo Polo bili su mletački trgovci, podrijetlom iz Dalmacije, čiji su se preci doselili u Mletke iz Šibenika 1033. godine”, stoji u predgovoru knjige “Il millioni” koji je u izdanju Marjan Tiska iz 2004. godine napisao Borivoj Maksimović. Drugi su pak autori poprilično skeptični prema toj tezi.

– Da je Niccolo otišao kada mu je žena bila tek mjesec ili dva trudna, spominje se samo u nekim verzijama teksta. Ako to se čini korektnom napomenom s obzirom na to da je Marku bilo petnaest kada se vratio, a njegov je otac bio odsutan šesnaest godina. To se ne uklapa u slabašne tvrdnje iznesene s druge strane Jadrana, kako je Marko zapravo bio rođen na dalmatinskom otoku Korčuli, na kojem se održava godišnja svečanost u Markovu čast”, piše pak John Man u svojoj knjizi “Marko Polo – Putovanje koje je promijenilo svijet”. Niccolo i Matteo, odnosno Nikola i Mate na jedno su od svojih poslovnih putovanja, naime, otišli nekoliko mjeseci prije rođenja Marka Pola, no s tog se putovanja nisu vratili sve do 1269. godine. Za to je vrijeme na svijet došao maleni Marko, no ne zna se gdje je rođen. Pitanje na koje nema odgovora jest gdje je za vrijeme dok joj je suprug bio odsutan bila smještena majka Marka Pola, koja je do povratka Nikole Pola u Veneciju već preminula. Skrb o dječačiću nakon majčine smrti preuzeli su rođaci iz Venecije, u kojoj ga je otac onda i pronašao.

Iako oko mjesta rođenja Marka Pola i dalje postoje dvojbe, nema sumnje da se nakon desetljeća svojih putovanja vratio na Korčulu. On je, naime, 1298. godine branio zemlju svojih predaka u velikoj pomorskoj borbi između Venecije i Genove na Jadranu. Bitka se odigrala 7. rujna rano ujutro, pa iako su brojke u početku bile na strani Mlečana koji su stigli s 96 galija i tri velika broda u odnosu na Genovu s 85 galija, odnos snaga se promijenio kada se iz smjera Mljeta pojavilo još 16 genovskih galija. I dandanas je sačuvan najstariji opis te bitke koji se čuva u Nacionalnoj biblioteci u Parizu. Također, akademik Žarko Muljačić na hrvatski je preveo pjesmu genovskih pjesnika Lucchetta, koja govori “O pobjedi koju su Genovljani izvojevali nad Mlečanima u Mletačkom zaljevu kod otoka Korčule godine 1298. u nedjelju dana 7. rujna, pod zapovjedništvom admirala gospodina Lambe Dorije”.

Genova je, dakle, pobijedila Mlečane čiji su mnogi vojnici poginuli ili su zarobljeni, a među onima koji su odvedeni u tamnicu na otok Korčulu jest i sam – Marko Polo. Tamo je proveo neko vrijeme zatočen prije nego što je odveden u zatvor u Genovu, gdje je proveo godinu dana te je napokon pušten i vraćen u Veneciju. Na Korčuli tako postoji tamnica sa spomen-pločom koja označava gdje je Marko Polo bio zatvoren, a jedno se vrijeme na tom otoku organizirala i rekonstrukcija bitke iz 1298. godine.

S obzirom na Polovo dalmatinsko podrijetlo, na Korčuli je on prepoznat kao važan brend. Tako je tamošnja turistička zajednica još 1997. godine osnovala Međunarodni centar Marko Polo radi provođenja sustavnih istraživanja o životu ovog velika, ali i promicanja njegove veze s Korčulom. Tamo se već 25 godina u srpnju održava i “Festival pisme i vina Marko Polo”, a posljednjih pet godina lipanj je rezerviran za Marko Polo Art Festival (MPAF) koji se održava pod sloganom “Put svile – put dijaloga”. Sudionice festivala su, naime, zemlje koje se nalaze na putu te poznate rute. Tako su lani stigli predstavnici sedam od ukupno devet zemalja te je Hrvatska imala prilike primiti goste iz Azerbajdžana, Kazahstana, Irana, Indonezije, Izraela, Južne Koreje i Turske.

– Festival otvaramo ceremonijom sadnje drveta masline, stabla koje predstavlja veliko bogatstvo mediteranske kulture te je od pamtivijeka bilo simbolom mira. Stoga ćemo i zasaditi vrt mira u kojem će svaka zemlja sudionica imati svoje drvo koje će rasti godinama, desetljećima i stoljećima – rekao je na prošlogodišnjem festivalu Igor Prižmić, ravnatelj MPAF-a.

Tadašnji veleposlanik NR Kine Wu Zhenglong još je 2005. godine posadio stablo masline u vrtu ispred kuće Marka Pola, i to kao simbol mira i prijateljstva između Hrvatske i Kine. U samom središtu grada Korčule nalazi se, naime, kuća za koju se tvrdi da je u njoj rođen Marko Polo. Ipak, to je dokazano samo legenda s obzirom na to da je riječ o kući koja je sagrađena oko 200 godina nakon njegova rođenja. Iako je prema darovnici moguće da je pripadala obitelji Polo, nije moguće da je ovaj pustolov tamo rođen, no ona i dalje stoji kao uspomena na njega. Kuća je, naime, sve do 2004. godine bila u privatnom vlasništvu no tada ju je kupio Grad i to za 500 tisuća eura. Na jednoj od najvrednijih turističkih atrakcija lani su počeli i radovi, a plan je da se na toj lokaciji otvori i Muzej Marka Pola. Za projekt rekonstrukcije odobreno je više od 420 tisuća eura iz programa međunarodne suradnje s Italijom u projektu kulturne baštine.

Određena i širina zjenica

– Napravili smo glavni projekt te smo dobili sredstva za grube radove koji su počeli početkom prošle godine. Također, prijavili smo projekt za multimedijsko opremanje prostora te smo dobili sredstva od Ministarstva turizma – objasnio je za medije početkom ove godine korčulanski gradonačelnik Andrija Fabris.

Dok se gradski projekt čeka, poduzetnik Rudolf Petrinec još je 2012. godine na Korčuli otvorio Muzej posvećen Marku Polu. Nalazi se tik uz samu rodnu kuću Pola, a tematski je vezan uz pet Marko Polo Shopova koji su otvoreni na Korčuli od 2006. godine do danas.

– Muzej je otvoren nakon dvije godine rada na projektu. Na ideju sam došao nakon što sam prepoznao priliku u slaboj turističkoj ponudi Korčule. Želja mi je bila osmisliti atraktivan sadržaj koji će privući veći broj turista. Krenuo sam s osmišljavanjem načina prezentacije priče i pritom istražio slične sadržaje diljem svijeta, od Kine, preko Indije, Europe, pa sve do New Yorka, Buenos Airesa i Bahama. Ideja muzeja bila je da se uz nekoliko realističnih scena iz života Marka Pola ispriča zanimljiva priča o putovanju svih putovanja – rekao nam je Rudolf Petrinec. U muzeju je Marko Polo prikazan u različitim avanturama uz pomoć posebno napravljenih silikonskih lutaka.

– Željeli smo da lutke budu što realističnije pa imaju, primjerice, pravu ljudsku kosu. Brada i brkovi se pak izrađuju tako da se svaka pojedina dlaka posebno ugrađuje, a zbog realističnosti odgovarale su nam jedino specijalne prostetičke oči koje se koriste u medicini. Pritom se išlo se toliko detaljno da smo širinu zjenica lutaka prilagođavali količini svjetla u pojedinoj sceni – kaže Petrinec, koji je u ponudu za turiste uveo niz autohtonih proizvoda vezanih za Marka Pola, poput začina i čajeva, replika starih navigacijskih uređaja, vrećica s milijun zrna morske soli pod imenom “Milion”... sve kako bi se turisti upoznali s likom i djelom ovog velikana. A ako netko pita je li Marko Polo uistinu s Korčule?

– Objasnimo posjetiteljima kako ne postoje dokazi ni za jednu od dvije teorije te da to u konačnici nije ni važno. Bitna je priča o ovom nevjerojatnom čovjeku – zaključuje.

 

Sutra: Očeve i stričeve pustolovine krive su za veliku avanturu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije