Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Punopravna članica

Prvi dan europske RH u Beču počeo slavljem u Europskom domu

Richard Kühnel
Snježana Herek
01.07.2013.
u 16:39

Zastavu je predao predstavnik Europske komisije u Austriji Richard Kühnel čestitajući RH na ulasku u EU u nazočnosti poznate austrijsko-hrvatske plivačice Mirne Jukić.

Prvi dan europske Hrvatske u Beču počeo je u ponedjeljak svečanom predajom zastave EU hrvatskom veleposlaniku u Austriji Gordanu Bakoti i simboličnim stavljanjem pločice s hrvatskom zastavom i grbom na zid Europskog doma u austrijskom glavnom gradu, na kojem se nalaze i zastave 27 preostalih Unijinih članica.

Zastavu je predao predstavnik Europske komisije u Austriji Richard Kühnel, čestitajući RH na ulasku u EU, u nazočnosti poznate austrijsko-hrvatske plivačice Mirne Jukić.

– Danas je povijesni dan za Hrvatsku i EU koja je do sada imala 27 članica, a RH ju je kao 28. članica zaokružila – rekao je Kühnel dodavši da je presretan što je naša zemlja uspjela doći na europsku razinu s obzirom na to da se od nje '' tražilo više nego od svih prethodnih članica“.

– Hrvatska je od danas ravnopravan dio europske zajednice i tim činom preuzima odgovornost za sve što se događa unutar nje – istakao je predstavnik EK pohvalivši Hrvatsku što je javno dala do znanja zemljama regije da joj je prioritetni cilj pomagati im na njihovu europskom putu.

Veleposlanik Bakota rekao je da je Hrvatska danas dobila ''novu, europsku dimenziju“, zahvalivši svim nazočnima, među kojima je bio velik broj stranih veleposlanika akreditiranih u Austriji na željama dobrodošlice u EU i pomoći koju su pružali našoj zemlji na europskom putu. Posebice je zahvalio Austriji i njenom bivšem ministru vanjskih poslova Aloisu Mocku, velikom prijatelju Hrvatske u teškim vremenima. Zahvalio je i gradišćanskim Hrvatima, nazvavši ih ''mostom povezivanja Austrije s RH“.

– Uvjeren sam da ćemo svoje gospodarske teškoće kratkoročno svladati, naša je odgovornost obaviti zadaću kako treba – podvukao je Bakota napomenuvši kako je među važnim hrvatskim zadaćama i  ''potpora zemljama jugoistočne Europe na putu u EU“.

Nakon uvodne svečanosti održana je panel-rasprava o europskoj budućnosti RH u kojoj su uz Bakotu i Kühnela i Jukić sudjelovali i austrijski ministar poljoprivrede, šumarstva, okoliša i vodoprivrede, gradišćanski Hrvat Nikolaus Berlakovich, predsjednik Austrijske gospodarske komore Christoph Leitl, zastupnica austrijskih Zelenih u Europskom parlamentu Ulrike Lunacek i hrvatski akademik i znanstvenik Ante Stamać.

– Danas se ispunilo ono što smo odavna sanjali, veselim se zajedno sa svim mojim gradišćanskim Hrvatima da je Hrvatska napokon ušla u EU i da smo svi zajedno – rekao je Berlakovich istaknuvši da RH mora koristiti austrijska iskustva u poljoprivredi i na drugim područjima što se tiče korištenja strukturnih fondova EU.

– Hrvati, ne dozvolite da novac leži u Bruxellesu, ne čekajte nego ga zgrabite – rekao je Leitl dodavši kako je riječ o 1,1 milijardu eura godišnje. Rekao je kako Hrvatska ima velike potencijale i da već ''sutra mora ozbiljno početi s radom na projektima“.

Stamać je napomenuo da Hrvatska nije ušla, nego se ponovno vratila u Europu kojoj je oduvijek pripadala.

U emocionalnom dijelu rasprave spomenut je i Vukovar i njegovi problemi te važnost investiranja u mlade naraštaje.

Time je završio prijepodnevni dio svečanosti koja se nastavlja u 18.30 sati koncertom Zagrebačke filharmonije u arkadama bečke Gradske vijećnice, kojem, između ostalih, nazoče hrvatski predsjednik Ivo Josipović i njegov austrijski kolega Heinz Fischer te zagrebački i bečki gradonačelnici Milan Bandić i Michael Häupl.

>>Darovi za turiste iz Češke, prve goste Kvarnera kao prostora EU

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije