Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prozvali trgovački lanac zbog jedne kune

- Pretrpjeli smo dvije sušne godine pa smatramo da nema mjesta akcijama - kazao je na konferenciji za novinare Franjo Dodlek
22. rujna 2012. u 18:43 8 komentara 9 prikaza
'krumpir1-otkup  i sortiranj'
Foto: ''

Proizvođači krumpira iz Belice na nogama su zbog njemačkog trgovačkog lanca koji im, tvrde, uništava proizvodnju.

- Poznato je da veći dio voća i povrća plasira se preko trgovačkih lanaca koji su zadnjih par godina počeli graditi plasman na neprimjerenim akcijskim cijenama. Time narušavaju tržište i cijenu do propasti proizvođača krumpira. Pretrpjeli smo dvije sušne godine pa smatramo da nema mjesta akcijama, a proizvođači se prisiljavaju na isporuku po akcijskim cijenama - kazao je na konferenciji za novinare Franjo Dodlek, koji je na za krumpiraše gorući problem upozorio ispred Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira.

U dva su navrata, dodaje, pozivali predstavnike trgovina na sastanak kako bi zajedno riješili problem, no odaziv je bio slab. Udruga je od stručnjaka naručila izračun proizvodne cijene krumpira koja je prošle godine na urodu od 25 tona po hektaru iznosila jednu kunu i 43 lipe, a krumpir se prodavao po 80 lipa.

- Ove godine je izračunata cijena od 1,49 kuna na 25 tona po hektaru, a otkupna cijena je 1,30 kuna, pa i niže - istaknuo je Dodlek. Tlak je proizvođačima digao reklamni letak njemačkog trgovačkog lanca koji na nedjelju najavljuje akcijsku cijenu krumpira od svega jedne kune za kilogram.

Izvršni odbor Udruge na sjednici održanoj u srijedu to je ocijenio neprimjerenim i optužio je trgovački lanac da “upropaštava hrvatsku proizvodnju krumpira”. Inače, zbog suše krumpira u Europi nema dovoljno, pa u Belicu, kažu, stižu upiti iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Makedonije, Belgije, Rusije, Ukrajine i drugih zemalja.Gorenje WaveActive
ONI RADE DOK SE VI ODMARATE
Kako život učiniti jednostavnijim?

A1 izdvaja za Vas

  • zelja12:

    ove godine u Njemackoj rodilo povrce i voce sve grane pucaju , tako se mozete nadati da ce cijene jos padati . Oov je bila kao rijetko kada rodna godina u Njemackoj , anjihovi lanci ce se vec pobrinuti plasirati ... prikaži još! njihovu robu , jer su patrioti , a nasi ce zbog par kuna veceg profita uvesti sve samo kako bi nas jos vise osiromasio.

  • Ante III:

    Cijena krumpira u Njemackoj je 0,22€ kg.Nadam se da mi na zbrisal komentar.Jer me je kostala informacija,zval sam soseda v Nemacko.

  • excell:

    zašto ne prodate di vam se nudi..zašto kritizirate ako netko prodaje po nižim cijenama od vših želja