Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVOSUDNI PROBLEMI MILANA BANDIĆA

Protiv njega je podneseno 250 kaznenih prijava, a uhićen je 2014. zbog afere Agram

Zagreb: Bandić i Udruženje obrtnika Grada Zagreba simbolično otvorili Advent u Zagrebu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
28.02.2021.
u 09:03

Osim afere Agram, Bandić je imao još jedan sudski postupak, aferu Štandove, u kojem se teretio za pogodovanje udruzi "U ime obitelji"

Milan Bandić bio je čovjek protiv kojeg je tijekom njegovih gradonačelničkih mandata podneseno više od 250 kaznenih prijava, no njegovi pravi pravosudni problemi počeli su 19. listopada 2014., kada je s većim brojem suradnika uhićen u onom što je kasnije postalo poznato kao afera Agram. 

Zbog afere Agram, Bandić  je kratko  vrijeme proveo u istražnom zatvoru iz kojeg je izašao uz  jamčevinu od 15 milijuna kuna, koju je uplatio  njegov tadašnji odvjetnik Marijan Hanžeković, koji je za to podigao kratkoročni kredit.

Bandić je na slobodi  bio jedno vrijeme, pa je ponovo završio u istražnom zatvoru zbog sumnje da je pokušao utjecati  na svjedokinju Vidu Demarin. Taj put ga iz istražnog zatvora nije izvadila jamčevina, već odluka Ustavnog suda koji je zaključio da se okrivljenik  pravo braniti kako hoće, što po tom stavu, uključuje i  pritisak na svjedoke.

Zagreb: Bandić i Udruženje obrtnika Grada Zagreba simbolično otvorili Advent u Zagrebu
1/43

Što se tiče optužbi u aferi Agram, osim Bandića bili su optuženi  i Slobodan Ljubičić ,Petar Pripuz, Željko Horvat, Ivan Tolić, Ivan Markušić, Filip Čulo, Miljenko Benko, Ines Bravić, Koraljka Rožanković Uremović, Branko Mihaljević, Vidoje Bulum, Miro Laco, Zdenko Antunović, te  Dragutin Kosić i Ante Dodig, koji  su prije početka suđenja priznali krivnju te su se  nagodili s USKOK-om. Bandića i  ostale USKOK tereti za niz kaznenih djela, počevši  od zamjene zemljišta, preko zbrinjavanja otpada pa do nezakonitih zapošljavanja i nezakonitog korištenja službenih vozila u privatne svrhe.

Optužnica je podignuta 11. prosinca 2015. , a na prvoj sjednici optužnog vijeća krajem ožujka 2016. sud  je uvažio zahtjeve obrane da se iz spisa kao nezakonit dokaz izdvoje tajne snimke. Spis po žalbi USKOK-a ide na Vrhovni sud, koji u prosincu 2016. odlučuje da su snimke zakonit dokaz. U ožujku 2018. dio je optužnice potvrđen, a dio vraćen USKOK-u radi nadopune istrage. U međuvremenu, budući da optužnica dvije godine od podizanja nije potvrđena, Bandić se izborio za deblokadu imovine.

Video: Protiv Milana Bandića je podneseno 250 kaznenih prijava, a uhićen je 2019. zbog afere Agram.

U listopadu 2018. počinje suđenje za potvrđeni dio optužnice, a u ožujku 2019. obustavljena je istraga protiv Bandića za dio optužbi koji se odnosi na plaćanje poreza. Tada je dio koji se odnosi na zbrinjavanje otpada, u kojem je uz Bandića suoptužen i Petar Pripuz, ponovo vraćen USKOK-u na nadopunu istrage. Taj je dio optužnice glavnom predmetu pripojen u siječnju  lani, a suđenje još traje. Točnije trebalo je biti nastavljeno idući tjedan, rasprave su zakazane sve do lipnja, no sada će postupak protiv Bandića biti obustavljen.

Osim afere Agram, Bandić je imao još jedan sudski postupak, aferu Štandove, u kojem se teretio za pogodovanje udruzi "U ime obitelji". U tom postupku je j u listopadu 2018., zajedno sa suoptuženicima Zdenkom Palac i Ivicom Lovrićem nepravomoćno oslobođen optužbi, a ta presuda još nije pravomoćna jer Vrhovni sud još nije raspravljao o žalbama niti sazvao javnu sjednicu.
Od Bandićeva uhićena u listopadu 2019., pokrenut je niz postupaka i protiv njegovih suradnika, što je rezultiralo s desetak optužnica, a u nekim od tih postupaka, Bandić se pojavljivao ako svjedoka. neki su postupci nepravomoćno okončano, no većina suđenja još traje.

Komentara 73

CS
Cijepio_sam_ se
09:46 28.02.2021.

Dok je Balašević umro nije vl napisao da je nazvao branitelje vukovara u. stašama, a č. etnike osloboditeljima, a sada mrtvog Bandića raspinjati

DO
doktorica
09:33 28.02.2021.

a kad se malog čovjeka tuži onda je Sud brz i učinkovit,a za druge zavlači u nedogled sve do zastare.

AN
AnusCroatica
09:10 28.02.2021.

Još jedan uspjeh rvackog pravosuđa: slučaj Bandić riješen!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije