Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prosvjed 'Pet do 12': Do kada ovako, dok se svi ne iselimo?

Sindikalna tajnica u vinkovačkoj bolnici i medicinska sestra Lidija Zegović rekla je kako im je cilj da sustav prepozna samo ono što su zaslužili.
09. rujna 2019. u 15:20 3 komentara 339 prikaza
Mirni prosvjed zdravstvenih djelatnika pred kliničkom bolnicom "Sveti Duh"
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/20

Ispred ulaza u Opću županijsku bolnicu Vinkovci danas je održan mirni prosvjedni skup „Pet do 12“ na kojem se okupilo 100-ak djelatnika bolnice koji su još jednom upozorili na loš položaj zdravstvenih djelatnika i koliko je važno prihvatiti zahtjeve sindikata i potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

Ilustracija SIVA ZONA Liječnik neće prijavljivati pacijente, ali će upozoravati: nemojte voziti

Okupljeni djelatnici postavili su pitanje „koliko je još ostalo vremena do potpunog kolapsa zdravstvenog sustava“ te ukazalo kako sindikati već godinama ukazuju manjkavosti i probleme u zdravstvenom sustavu. Zahtijevaju povećanje koeficijenata složenosti poslova, odgovarajuće uvjete rada, poštivanje kolektivnih ugovora te ukazuju kako su plaće u sustavu ispod nacionalnog prosjeka u odnosu na mnoge zemlje EU, ali i da one nisu jedini problem s kojim se zaposlenici u sustavu susreću.

Sindikalna tajnica u vinkovačkoj bolnici i medicinska sestra Lidija Zegović rekla je kako im je cilj da sustav prepozna samo ono što su zaslužili. Istaknula je kako im se ne isplaćuju prekovremeni sati nego dobivaju slobodne sate kao i da je na nekim bolničkim odjelima premalo osoblja.

VIDEO Mirni prosvjed zdravstvenih djelatnika ispred zagrebačke bolnice Sveti Duh

-Ne može jedan sestra nositi nešto što trebaju dvije, tri ili više. Naši pacijenti ne dobiju ono što bi trebali dobiti. Sustav ne prepoznaje školovanje sestara i ne stavlja ih na mjesta za koja su se školovale- rekla je Zegović.

Govoreći o problemima medicinska sestra vinkovačke bolnice Gordana Kucljak kazala je kako su jedan su najvećih problema u njihovom radu neadekvatni uvjeti rada, neprovođenje zaštite na radu ali i sve veća izloženost agresiji i fizičkim napadima koji su u zdravstvenim ustanovama sve učestaliji.

Mirni prosvjed zdravstvenih djelatnika pred kliničkom bolnicom "Sveti Duh"
1 / 16
Mirni prosvjed zdravstvenih djelatnika pred kliničkom bolnicom "Sveti Duh"

-U sustavu je puno propusta i zanemarivanja. Do kada? Dok se svi ne iselimo?- pita se Kucljak.

Dodaje kako su zaposleni u sustavu zdravstva savjesni i odgovorni u radu te da niti u jednom trenutku svih ovih godina nisu ustali protiv rada jer su svjesni činjenice da su tu zbog pacijenata i da je njihove potrebe vrlo često nužno staviti ispred svojih prava.

-Problem nastaje u odnosu zdravstvenog sustava prema zaposlenima jer dok se od njih očekuje da žrtvuju svoje zdravlje, istovremeno im se njihov rad odbija platiti. Radimo jako puno i želimo raditi, no tražimo da se naš rad prizna i cijeni, da se osiguraju adekvatni uvjeti rada dostojni svakog čovjeka! Tražimo pravednu i dostojanstvenu plaću za svoj rad- rekla je Kucljak.

Financije
Vrhunska edukacija
Kako primijeniti EXCEL® na konkretnim poslovnim zadacima?

A1 izdvaja za Vas

 • paul-umpe:

  jos oni rade u klompama.ma koga oni njeguju i zivot spasavaju.

 • neboiznadzagreba:

  Nije '5 do 12', 12 i 5 je odavno prošlo.

 • Avatar Dévény
  Dévény:

  Badava ovima skola i fakultet ako vec poslije njih nisu shvatili hrvatsku realnost i istinu. Tuzna je hrvatska istina i realnost, da, ako ti tatica i mamica nisu jako, jako, jako,,,,,,,, premazani i namazani, mozes se oderati i klipsnuti uceci ... prikaži još! i radeci. Mozes steci koliko god diploma, magistrata i doktorata te raditi od jutra do sutra, ali ako ti tatica i mamica nisu debelo namazani i premazani, ti si opet gubitnik i sipak. Cak i sin/kcer nekog mafijasa/dilera (podmladak politicara i tajkuna ni spominjat ne treba) q-a vanjske temperature u srednjoj Europi ovih dana, ce uspjeti vise od tebe, dobiti bolju poziciju i daleko vecu placu svojim kupljenim diplomomama.