Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VINKOVCI

Prosvjed 'Pet do 12': Do kada ovako, dok se svi ne iselimo?

Mirni prosvjed zdravstvenih djelatnika pred kliničkom bolnicom "Sveti Duh"
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/20
09.09.2019.
u 15:20

Sindikalna tajnica u vinkovačkoj bolnici i medicinska sestra Lidija Zegović rekla je kako im je cilj da sustav prepozna samo ono što su zaslužili.

Ispred ulaza u Opću županijsku bolnicu Vinkovci danas je održan mirni prosvjedni skup „Pet do 12“ na kojem se okupilo 100-ak djelatnika bolnice koji su još jednom upozorili na loš položaj zdravstvenih djelatnika i koliko je važno prihvatiti zahtjeve sindikata i potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

Okupljeni djelatnici postavili su pitanje „koliko je još ostalo vremena do potpunog kolapsa zdravstvenog sustava“ te ukazalo kako sindikati već godinama ukazuju manjkavosti i probleme u zdravstvenom sustavu. Zahtijevaju povećanje koeficijenata složenosti poslova, odgovarajuće uvjete rada, poštivanje kolektivnih ugovora te ukazuju kako su plaće u sustavu ispod nacionalnog prosjeka u odnosu na mnoge zemlje EU, ali i da one nisu jedini problem s kojim se zaposlenici u sustavu susreću.

Sindikalna tajnica u vinkovačkoj bolnici i medicinska sestra Lidija Zegović rekla je kako im je cilj da sustav prepozna samo ono što su zaslužili. Istaknula je kako im se ne isplaćuju prekovremeni sati nego dobivaju slobodne sate kao i da je na nekim bolničkim odjelima premalo osoblja.

VIDEO Mirni prosvjed zdravstvenih djelatnika ispred zagrebačke bolnice Sveti Duh

-Ne može jedan sestra nositi nešto što trebaju dvije, tri ili više. Naši pacijenti ne dobiju ono što bi trebali dobiti. Sustav ne prepoznaje školovanje sestara i ne stavlja ih na mjesta za koja su se školovale- rekla je Zegović.

Govoreći o problemima medicinska sestra vinkovačke bolnice Gordana Kucljak kazala je kako su jedan su najvećih problema u njihovom radu neadekvatni uvjeti rada, neprovođenje zaštite na radu ali i sve veća izloženost agresiji i fizičkim napadima koji su u zdravstvenim ustanovama sve učestaliji.

Mirni prosvjed zdravstvenih djelatnika pred kliničkom bolnicom "Sveti Duh"
1/16

-U sustavu je puno propusta i zanemarivanja. Do kada? Dok se svi ne iselimo?- pita se Kucljak.

Dodaje kako su zaposleni u sustavu zdravstva savjesni i odgovorni u radu te da niti u jednom trenutku svih ovih godina nisu ustali protiv rada jer su svjesni činjenice da su tu zbog pacijenata i da je njihove potrebe vrlo često nužno staviti ispred svojih prava.

-Problem nastaje u odnosu zdravstvenog sustava prema zaposlenima jer dok se od njih očekuje da žrtvuju svoje zdravlje, istovremeno im se njihov rad odbija platiti. Radimo jako puno i želimo raditi, no tražimo da se naš rad prizna i cijeni, da se osiguraju adekvatni uvjeti rada dostojni svakog čovjeka! Tražimo pravednu i dostojanstvenu plaću za svoj rad- rekla je Kucljak.

Ključne riječi

Komentara 3

PU
paul-umpe
17:49 09.09.2019.

jos oni rade u klompama.ma koga oni njeguju i zivot spasavaju.

Avatar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
15:33 09.09.2019.

Badava ovima skola i fakultet ako vec poslije njih nisu shvatili hrvatsku realnost i istinu. Tuzna je hrvatska istina i realnost, da, ako ti tatica i mamica nisu jako, jako, jako,,,,,,,, premazani i namazani, mozes se oderati i klipsnuti uceci i radeci. Mozes steci koliko god diploma, magistrata i doktorata te raditi od jutra do sutra, ali ako ti tatica i mamica nisu debelo namazani i premazani, ti si opet gubitnik i sipak. Cak i sin/kcer nekog mafijasa/dilera (podmladak politicara i tajkuna ni spominjat ne treba) q-a vanjske temperature u srednjoj Europi ovih dana, ce uspjeti vise od tebe, dobiti bolju poziciju i daleko vecu placu svojim kupljenim diplomomama.

NE
neboiznadzagreba
16:01 09.09.2019.

Nije '5 do 12', 12 i 5 je odavno prošlo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije