Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pronađeni ostaci ljudskih kostiju na mjestu pada američkog zrakoplova 1944.

Razbijeni ostaci zrakoplova, krilo, motor i kabina nalaze na morskom dnu na dubini od 40 metara.
08. srpnja 2017. u 20:53 5 komentara 990 prikaza
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ronioci su u viškom akvatoriju na dubini od 40 metara, na mjestu gdje su olupine američkog zrakoplova B-24 Tulsamerican koji se srušio 1944. godine pronašli kosti, izvijestio je Mate Barica s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru novinarima koji su pratili akciju traganja za posmrtnim ostacima članova posade tog zrakoplova.

'vis16_nnn_unu_100811' turistička patrola Tajnoviti otok Vis – Špilje i bunkeri, vino i jedriličari

"Ostaci kostiju su pronađeni jučer,  ali bez daljnje analize ništa ne znamo a daljnji posao nad tim kostima radit će antropolozi koji se samo time bave," rekao je Barica. Dodao je kako je on dio stručnog tima koji u ime Ministarstva kulture RH kao partner Amerikanaca brine o ostacima olupina američkog bombardera. Kako je rekao, razbijeni ostaci zrakoplova, krilo, motor i kabina nalaze na morskom dnu na dubini od 40 metara.

1 / 5

"Ronioci traže posmrtne ostatke poginulog američkog pilota i kopilota tako što vade sediment ispod kabine zrakoplova te taj sediment u posebnim vrećama dižu na brod, zatim se taj materijal prosijava a postoje i posebni strojevi koji detektiraju kosti," objasnio je Barica. 

Odgovarajući na novinarska pitanja, Barica je rekao kako su pronađeni ostaci kostiju "dobar znak" te se očekuje kako će do 14. srpnja ove godine, do kada u viškom akvatoriju traje akcija traganja za posmrtnim ostacima posade američkog zrakoplova.

Rekao je kako je traganje na dubini od 40 metara "zahtjevno i rizično", ali s opremom koju koriste ronioci to je "prilično sigurno."  

Akciju potrage 1,2 nautičkih milja južno od Visa na desantom brodu Hrvatske ratne mornarice (HRM) "Krka"  došli su vidjeti potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zapovjednik HRM-e Predrag Stipanović i veleposlanica SAD u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes. Oni, kao i brojni novinari, mogli su pomoću podmorskih kamera na posebno instaliranom ekranu izravno pratiti akciju ronioca. Američki stručnjak za podvodne aktivnosti Carl Kassar, koji je upravljao tehnikom pri izravnom prijenosu na ekranu ronilačke akcije, objasnio kako u ovoj akciji sudjeluju vrhunski ronioci iz nekoliko zemalja članica NATO-a.

vis (1) top secret Otok Vis nudi novu atrakciju - vojni turizam Nesreća kod Dubrovnika Šire područje Potraga za troje nestalih s gumenjaka proširena na sve lučke kapetanije Anakonda Ugledali je ribari Opsežna potraga: Anakonda izazvala paniku, pobjegla je u jezero
Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • pepomacan:

    Sve je to u redu, ali nije u redu, dapače sramota je, da se tisuće jama rovova, rudnika,..., gdje su partizani na čelu s velezločincem tzv, Titom, nevine, bez suda, pobili i žive bacili stotine tisuća Hrvata, ne istražuje, o ... prikaži još! o tome se šuti!! Hrvatski narode jesi li mazohist? Jesu li ti toliko isprali mozak ovi partizanskoudbaškokomunistički zlotvori, da si postao ravnodušan na najveću tragediju Naroda u povijesti??!!

  • Avatar HKNKRZ
    HKNKRZ:

    Prvo izvadite kosti Hrvata koji su ubijeni od partizana. Taj pilot je vjerovatno bombardirao naše gradove i sela