Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Održana promocija knjige o vukovarskoj bolnici Ive Lučića

Potresno štivo koje donosi povijesni prikaz kulturološke, demografske i društvene slojevitosti hrvatsko-srpskih odnosa, ali i cjelovit prikaz rada bolnice u ratnim uvjetima, jučer je u Zagrebu predstavila Hrvatska liječnička komora u suradnji s Hrvatskim institutom za povijest.
15. studenoga 2017. u 16:20 7 komentara 1325 prikaza
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/41

Svjedočanstva iz vukovarske bolnice koja je za ratnih devedesetih bila simbol nade i vjere u ljudsku humanost, sada su objedinjena u knjizi „Vukovarska bolnica-svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka“ koju potpisuje dr. Ivo Lučić.

Josipa Pavičić Berardini Josipa Pavičić Berardini Svoju priču sam ispisala suzama i bila je to moja terapija

Potresno štivo koje donosi povijesni prikaz kulturološke, demografske i društvene slojevitosti hrvatsko-srpskih odnosa, ali i cjelovit prikaz rada bolnice u ratnim uvjetima, jučer je u Zagrebu predstavila Hrvatska liječnička komora u suradnji s Hrvatskim institutom za povijest. Promocija knjige okupila je više od 800 uzvanika, a o njoj su, osim autora, govorili i ratni ministar zdravstva Andrija Hebrang, tadašnja ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac, povjesničar Darko Vitek te književni kritičar Nino Raspudić.

1 / 41
„Vukovarska bolnica-svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka“

- Bolnica je bila upozorenje onima koji su dolazili, a prethodno su razorili Vukovar. Ona im je slala poruku da paze kako prilaze instituciji označenoj crvenim križem i zaštićenoj međunarodnim zakonima. Međutim, oni tu poruku nisu prihvatili i nasukali su se na hridine zločina, napravili sve ono što nam je poznato, na Ovčari i drugim mjestima, poubijali ranjenike i civile i to je nešto što će im uvijek ostati na savjesti – izjavio je Ivo Lučić prilikom predstavljanja knjige. U obrani Hrvatske sudjelovalo je oko 2500 liječnika dragovoljaca i približno toliko medicinskih sestara i tehničara. Bolnica je bila jednako dostupna i otvorena za sve, pa i za neprijateljske vojnike, koje bi ranjene dovezli u bolnicu. Doktorica Bosanac istaknula je pak da je Vukovar ponovno lijep, obnovljeni grad, ali da nitko ne smije zaboraviti na kakvoj je teškoj žrtvi oslobođen.

- Bilo je tako da ni jedan normalan čovjek ne može pojmiti koliko se ljudske mržnje i zla može izliti kroz stotine, tisuće topovskih granata i bombi  - kazala je Vesna Bosanac koja je i pročitala ulomak iz knjige. Bolnica koja je pružala pomoć svima, pa i zarobljenim okupatorskim vojnicima, bila je izložena nemilosrdnom bombardiranju iz najtežeg topničkog oružja, a gađana je i avionskim bombama težine 250 kilograma. Jedna od njih probila je 4 bolničke etaže i zabila se u hodnik pun ranjenika, ali na sreću, nije eksplodirala.

- Riječ je o velikanima hrvatskog liječništva i herojima Domovinskog rata. Njihovo djelo izraz je ljudske hrabrosti, primjer predanosti liječničkom zvanju, svjedočanstvo ljubavi prema Hrvatskoj i zaslužuje biti inspiracija sadašnjim i budućim naraštajima hrvatskih liječnika – zaključio je na kraju Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore. Na ulomke potresnih svjedočanstava na promociji knjige imuni nisu ostali niti potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, izaslanik premijera te ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministar branitelja Tomo Medved...

Pogledajte video skidanja HOS-ove ploče

ploča HOS Suočavanje s prošlošću Vijeće se podijelilo već u definiranju antifašizma Jasenovac PLOČA PRIJEPORA HOS ne želi maknuti ploču iz Jasenovca Ivo Sanader - promocija knjige 'Doba politike- detuđmanizacija' Sanader predstavio knjigu: Ne vraćam se u politiku, ali ću o politici pisati

Ulomak iz knjige:

  „Za ovakav 'miran' dan kakav je danas, doktorica Bosanac čita iz svoje bilježnice: 16 ranjenih i dva poginula. Ali dan još nije gotov. Obilazimo Podrumsku bolnicu Vukovar. Gledam ljude koji tu leže: stari, mladi, muškarci, žene, djeca. Prolazimo pokraj kreveta jedne djevojčice. Crna duga kosa, velike, velike crne oči i suho blijedo tijelo. Oko vrata ima krunicu kao i većina pacijenata. Doktorica mi objašnjava njezin slučaj: Igrala se jedan dan sa svojom prijateljicom na dvorištu. Tri dana možeš izdržati zatvoren u podrumu, ali četvrti, ako bombardiranje malo prestane, moraš izaći van na zrak, da vidiš nebo. Dok su se igrale, iznenada je pala granata. Njena prijateljica je imala sreće, poginula je na mjestu, dok su njoj šrapneli izbušili sve unutarnje organe, jetru, bubrege… Sada se ovdje održava na životu, samo ne znam dokle”, izjavila je dr. Vesna Bosanac.

SWEDEN-STOCKHOLM-ATTACK-SUSPECT-ADMIT CRIME
u lošem stanju
Majka držala sina zatočenog gotovo 30 godina: Pronađen je ozlijeđen, izgubio je gotovo sve zube
re
SPOJ TRENDOVA I TRADICIJE
Isprobaj pet outfita koji su inspirirani kućnim glamurom
 • Avatar Perkovic Paraga
  Perkovic Paraga:

  Pisati pisati, da se nikad ne zaboravi.

 • NV:

  Vjerojatno je Bosanac prikazala spisak hrvata koji je pravila.

 • Diesel:

  Jeli to vas dvojica ne smijete pisati o danasnjim problemima pa narod gurate u proslost? Jadni ste vi intelektualci, Nives Celsijus je jaca od vas obojice. Ovog srednjeg uopce ne ubrajam u ljude.