Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suočavanje s prošlošću

Vijeće se podijelilo već u definiranju antifašizma

ploča HOS
Zeljko Gasparovic/PIXSELL
17.09.2017.
u 16:45

Vijeće bi trebalo izraditi preporuke prema kojima će Vlada predložiti zakon kojim bi se reguliralo odnos prema totalitarnim simbolima

Nakon što je Vlada pod pritiskom partnera iz HNS-a i SDSS-a u dogovoru s pripadnicima HOS-a ipak premjestila spomen-ploču te udruge iz Jasenovca u Novsku, još su veća očekivanja od Vijeća za suočavanje s prošlošću jer nitko nije zadovoljan tim rješenjem budući da je na HOS-ovoj ploči, u grbu te postrojbe, i dalje pozdrav “za dom spremni”.

Svjetski i Domovinski rat

Upravo bi Vijeće trebalo izraditi preporuke prema kojima će Vlada predložiti zakon kojim bi se reguliralo odnos prema simbolima totalitarnih režima, pa tako i prema “ZDS”, ali Vijeće za suočavanje s prošlošću zapelo je već na izradi radnog materijala, tzv. polaznišnih osnova u sklopu kojih bi trebale biti predložene smjernice za novi zakon.

Taj radni materijal, neslužbeno doznajemo, izradili su Jasna Omejec, bivša predsjednica Ustavnog suda, i Antun Vujić, bivši SDP-ov ministar kulture i svojevrsni ideolog ljevice, a iako je u tzv. komisiji za izradu tog materijala trebao biti i Ivo Lučić, povjesničar desnog svjetonazora, on navodno zbog toga što ne može naći zajednički jezik s Omejec i Vujićem u tome na kraju nije sudjelovao. Sve troje aktera, uz ostale povjesničare, pravnike..., članovi su Vijeća za suočavanje s prošlošću. Budući da Vijeće ima težak zadatak – pronaći balans i dati preporuke za kažnjavanje isticanja simbola totalitarnih režima – što hrvatsko društvo nije riješilo u gotovo tri desetljeća državne samostalnosti, ne čudi da su stručnjaci zapeli već na prvom koraku. No to je i indikator da će Vijeće teško pronaći konsenzualno rješenje te je upitno hoće li Hrvatska ikada dobiti zakon koji će se jednako odnositi prema svim simbolima totalitarnih režima. U tom radnom materijalu, doznajemo, napisana je vrlo opsežna analiza ocjene totalitarnih režima od Drugog svjetskog do Domovinskog rata, a te polazišne osnove još ne sadržavaju preporuke koje se od Vijeća očekuju. Navodno je prijepor nastao oko definicije i ocjene antifašizma, odnosno uloge komunizma u antifašističkom pokretu nakon Drugog svjetskog rata. Članovi Vijeća unisono ponavljaju da je dogovor da u javnost ne iznose interne stvari, pa nitko službeno ne želi potvrditi neslaganja, ali neslužbeno se doznaje da je problema bilo i da nisu svi zadovoljni tim materijalom, ali da se usuglašavanje nastavlja.

“Ništa nije tragično”

– Nije logično očekivati da ćemo se odmah svi o svemu složiti. Da je tako, Vijeće ne bi ni trebalo postojati. I dalje ćemo se usuglašavati, dok na kraju ne dođemo do zajedničkog rješenja – rekao nam je Lučić. Nenad Zakošek, bivši dekan Fakulteta političkih znanosti, također kaže da su potrebna dodatna usuglašavanja, ali smatra da “ništa nije tragično”. Priznaje ipak da će posao Vijeća biti prilično težak.

Na sjednici u četvrtak napisane polazišne osnove nisu usvojene

Radni materijal Vijeća za suočavanje s prošlošću, za koje naši izvori tvrde da nosi potpise Jasne Omejec i Antuna Vujića, članovi Vijeća dobili su na sjednici u četvrtak. Na toj sjednici materijal nije usvojen, što je dokaz da se na njemu mora dodatno raditi i da nisu svi njime zadovoljni. Većina sugovornika iz Vijeća ipak zbog toga ne dramatizira jer i sami kažu da se nije moglo ni očekivati da će se odmah o svemu složiti. I dok su članovi Vijeća u razgovorima s novinarima suzdržani i umanjuju probleme, izvori koji su povezani s članovima Vijeća prenose da bi sve na kraju moglo rezultirati zabranom samo simbola fašizma, a komunistički bi simboli prošli “lišo”...     

   

Komentara 41

DU
Deleted user
17:31 17.09.2017.

Prave vrijednosti antifašizma bile su slobode i demokracije narodima.Sto smo mi od toga imali veliko ništa jer smo jedan totalitarizam zamijenili s drugim.Danasnji tzv. antifašisti su ustvari komunisti.

DU
Deleted user
17:40 17.09.2017.

Ovo povjerenstvo iznjedriti ce jos vece podijele i nesporazume.Povjerenstvo bi trebali voditi neovisni strani povjesničari a ne indoktrinirani jugoslaveni.

DU
Deleted user
17:33 17.09.2017.

Kako u tom povjerenstvu mogu biti bivši jugoslaveni i komunisti.Plenkovic

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije