Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vijeće se podijelilo već u definiranju antifašizma

Vijeće bi trebalo izraditi preporuke prema kojima će Vlada predložiti zakon kojim bi se reguliralo odnos prema totalitarnim simbolima
17. rujna 2017. u 16:45 41 komentara 1563 prikaza
ploča HOS
Foto: Zeljko Gasparovic/PIXSELL

Nakon što je Vlada pod pritiskom partnera iz HNS-a i SDSS-a u dogovoru s pripadnicima HOS-a ipak premjestila spomen-ploču te udruge iz Jasenovca u Novsku, još su veća očekivanja od Vijeća za suočavanje s prošlošću jer nitko nije zadovoljan tim rješenjem budući da je na HOS-ovoj ploči, u grbu te postrojbe, i dalje pozdrav “za dom spremni”.

Ploča HOS-a u Jasenovcu Povratak ploče HSP AS predao zahtjev za ponovno postavljanje ploče HOS-a u Jasenovcu

Svjetski i Domovinski rat

Upravo bi Vijeće trebalo izraditi preporuke prema kojima će Vlada predložiti zakon kojim bi se reguliralo odnos prema simbolima totalitarnih režima, pa tako i prema “ZDS”, ali Vijeće za suočavanje s prošlošću zapelo je već na izradi radnog materijala, tzv. polaznišnih osnova u sklopu kojih bi trebale biti predložene smjernice za novi zakon.

Taj radni materijal, neslužbeno doznajemo, izradili su Jasna Omejec, bivša predsjednica Ustavnog suda, i Antun Vujić, bivši SDP-ov ministar kulture i svojevrsni ideolog ljevice, a iako je u tzv. komisiji za izradu tog materijala trebao biti i Ivo Lučić, povjesničar desnog svjetonazora, on navodno zbog toga što ne može naći zajednički jezik s Omejec i Vujićem u tome na kraju nije sudjelovao. Sve troje aktera, uz ostale povjesničare, pravnike..., članovi su Vijeća za suočavanje s prošlošću. Budući da Vijeće ima težak zadatak – pronaći balans i dati preporuke za kažnjavanje isticanja simbola totalitarnih režima – što hrvatsko društvo nije riješilo u gotovo tri desetljeća državne samostalnosti, ne čudi da su stručnjaci zapeli već na prvom koraku. No to je i indikator da će Vijeće teško pronaći konsenzualno rješenje te je upitno hoće li Hrvatska ikada dobiti zakon koji će se jednako odnositi prema svim simbolima totalitarnih režima. U tom radnom materijalu, doznajemo, napisana je vrlo opsežna analiza ocjene totalitarnih režima od Drugog svjetskog do Domovinskog rata, a te polazišne osnove još ne sadržavaju preporuke koje se od Vijeća očekuju. Navodno je prijepor nastao oko definicije i ocjene antifašizma, odnosno uloge komunizma u antifašističkom pokretu nakon Drugog svjetskog rata. Članovi Vijeća unisono ponavljaju da je dogovor da u javnost ne iznose interne stvari, pa nitko službeno ne želi potvrditi neslaganja, ali neslužbeno se doznaje da je problema bilo i da nisu svi zadovoljni tim materijalom, ali da se usuglašavanje nastavlja.

“Ništa nije tragično”

– Nije logično očekivati da ćemo se odmah svi o svemu složiti. Da je tako, Vijeće ne bi ni trebalo postojati. I dalje ćemo se usuglašavati, dok na kraju ne dođemo do zajedničkog rješenja – rekao nam je Lučić. Nenad Zakošek, bivši dekan Fakulteta političkih znanosti, također kaže da su potrebna dodatna usuglašavanja, ali smatra da “ništa nije tragično”. Priznaje ipak da će posao Vijeća biti prilično težak.

Na sjednici u četvrtak napisane polazišne osnove nisu usvojene

Radni materijal Vijeća za suočavanje s prošlošću, za koje naši izvori tvrde da nosi potpise Jasne Omejec i Antuna Vujića, članovi Vijeća dobili su na sjednici u četvrtak. Na toj sjednici materijal nije usvojen, što je dokaz da se na njemu mora dodatno raditi i da nisu svi njime zadovoljni. Većina sugovornika iz Vijeća ipak zbog toga ne dramatizira jer i sami kažu da se nije moglo ni očekivati da će se odmah o svemu složiti. I dok su članovi Vijeća u razgovorima s novinarima suzdržani i umanjuju probleme, izvori koji su povezani s članovima Vijeća prenose da bi sve na kraju moglo rezultirati zabranom samo simbola fašizma, a komunistički bi simboli prošli “lišo”...     

   

Anka Mrak-Taritaš ANKA MRAK-TARITAŠ Slučaj HOS-ove ploče? To je kao da nacistička ploča ne može u Dachau, a može u München Ivana Šojat IVANA ŠOJAT 'U HOS-u se nismo borili za pozdrav, nego za domovinu' Milorad Pupovac HDZ o šefu SDSS-a: Pupovac se ipak zaustavi prije nego što bi mogao ugroziti Vladu
Mary Donor Pavlović i Milan Pavlović
LJUBAVI BEZ GRANICA
Kako je Milan riskirao život i doveo Mary iz Sierra Leonea u Ljubuški
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • Deleted user:

    Prave vrijednosti antifašizma bile su slobode i demokracije narodima.Sto smo mi od toga imali veliko ništa jer smo jedan totalitarizam zamijenili s drugim.Danasnji tzv. antifašisti su ustvari komunisti.

  • Deleted user:

    Ovo povjerenstvo iznjedriti ce jos vece podijele i nesporazume.Povjerenstvo bi trebali voditi neovisni strani povjesničari a ne indoktrinirani jugoslaveni.

  • Deleted user:

    Kako u tom povjerenstvu mogu biti bivši jugoslaveni i komunisti.Plenkovic