Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upitne ruske tvrdnje

Promjenjiv uspjeh, ali ne i krah ukrajinskog protunapada

A Ukrainian soldier takes position at an advanced post as Russia's attack on Ukraine continues, in north of Kyiv
Foto: ZOHRA BENSEMRA/REUTERS
1/3
01.09.2022.
u 00:10

Napredovanje ukrajinske vojske praćeno je i gubicima, a Rusi se na svojim kanalima hvale uništenim ukrajinskim tenkovima i oklopnim vozilima, pomalo i tješeći se nakon uspjeha Ukrajinaca kod Davidiv Brida

Nastavljena je ukrajinska protuofenziva u Hersonskoj oblasti kojoj bi konačan cilj trebao biti zauzimanje samog Hersona, ali potom možda i vraćanje pod kontrolu energetskih postrojenja kod Zaporižje. Ukrajinske snage pokušavaju napredovati na nekoliko pravaca, s promjenjivim uspjehom pa su najviše napredovanja zabilježile nedaleko od Davidiv Brida gdje su uspjeli ukliniti se u ruske položaje s ranije uspostavljenog mostobrana na rijeci Ingulec te zauzeti četiri tamošnja sela.

Upotreba rezervi

No bitka se u tom dijelu bojišta dodatno intenzivirala. Jer Rusi su uspjeli najprije uspjeli stabilizirati frontu, vratiti pod kontrolu selo Suhoj Stavok pa su se očekivale bitke za Andrijivku i Lozovje u tom klinu. No Ukrajinci su ubacivanjem svježih snaga uspjeli dodatno se ukliniti zauzevši selo Kostromku te doprijeti do Brusinskoja kroz koji se opskrbljuju ruske snage raspoređene oko Davidiv Brida. Ovdje su ukrajinske snage ostvarile najozbiljniji proboj te u slučaju uspjeha u održanju i proširenju ovog teritorija imaju priliku zatvoriti Ruse kod Davidiv Brida. Pomak su ukrajinske snage ostvarile i kod mjesta Kiseljevka gdje su zauzele mjesta Ternovi Podi i Zeleni Gaj i približile se sjevernom dijelu Kiseljevke pa sada nastoje proširiti teren pod svojom kontrolom.

Želja je Ukrajinaca destabilizirati i potisnuti ruske snage kod Viskopolja gdje u slučaju napredovanja imaju priliku odsjeći veliki dio ruskih snaga. Na pravcima kod mjesta Posad-Pokrovske i Andrijivka koje se nalaze jugozapadno od Mikolajiva ne čini se da je došlo do proboja. No, ukrajinsko napredovanje praćeno je i gubicima, kako to već biva kod napadnih djelovanja, Rusi se na svojim kanalima hvale uništenim ukrajinskim tenkovima i oklopnim vozilima, pomalo i tješeći se nakon uspjeha Ukrajinaca kod Davidiv Brida. Ali činjenica je da su Ukrajinci pripremili za ovu ofenzivu velike snage s mnogo rezervi. Za sada Ukrajinci nisu ostvarili neke bitnije pomake, ali je svakako netočno tvrditi da je ta ofenziva propala, kako to Rusi tvrde u svojim državnim medijima i proruskim separatističkim kanalima.

Harkiv u opasnosti?

O ukrajinskoj upornosti i resursima koje su izdvojili ovisi kakav će krajnji ishod biti. Za sada se čini da su Ukrajinci odlučili napraviti nekakav ozbiljniji pomak barem prema razdvajanju ruskih snaga u Hersonskoj oblasti. Rusi također ne bježe od činjenice da je moguće da Ukrajinci aktiviraju i neke druge dijelove fronte, kod Harkiva, Donecka ili drugdje kako bi pokušali razvući ruske snage koje onda ne bi mogle biti preraspoređivane prema Hersonskoj oblasti. Jasno, ako ukrajinske snage ne ostvare značajnije pomake, tada će se vidjeti koliko Rusi zapravo imaju iskoristivih resursa, odnosno hoće li pokušati i moći izvesti protunapad kojim bi vratili zauzeta područja.

VIDEO Putin pali plin koji je trebao biti dostavljen Europi? Sateliti snimili neobičnu aktivnost u ruskom postrojenju

Ključne riječi

Komentara 26

DU
Deleted user
06:43 01.09.2022.

Drugačije je to kad ti braniš svoju zemlju. Rusi nisu dobrodošli u Ukrajini i morat će je napustiti, milom ili silom!

VP
VOX POPULI
07:26 01.09.2022.

ukrajina ratuje pametno jer da krenu u masovni pješački napad samo bi bezveze izginuli...ovako rusima s 80 km udaljenosti rasturaju logistiku, zapovjedna mjesta, opskrbne ceste, mostove, pontone, željeznička čvorišta i polako se napreduju. ukr.vojska zahvaljujući pomoći zapada izrasta u pravu modernu vojnu silu koja sada potapa ruske brodove koji su zbog toga pobjegli na 200 km od ukr.obale, a kako vidimo i na krimu lete u zrak ruske vojne baze! ako ukrajina zauzme herson, razvalit će krim jer će mu doći blizu i gađat će ga HIMARS-ima koji pogađaju precizno na 80 km udaljenosti! nakon zauzimanja hersona krenut će pregovori oko krima jer rusi inače nikada više tamo neće biti sigurni, a niti ukrajina neće bezglavo jurišati na krim da izgubi 100.000 ljudi

Avatar slava.ukrajini
slava.ukrajini
07:18 01.09.2022.

ruski okupatori ne shvaćaju da ukrajjinci brane svoje i da su spremni poginuti u toj borbi... s druge strane, osim naci plaćenika wagner, ruski vojnici znaju da su u ukrajini okupatori, da su na tuđem i da ne brane ništa niti vide smisao pogibije u tuđoj zemlji. zato će ukrajina, bez obzira na žrtve i gubitke, pobijediti rusonaciste

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije