Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.11.2016. u 08:45

Zdravko Marić kupio je vrijeme za preostalih 19 ministara u Vladi da opravdavaju svoju plaću

Europska je komisija ovaj tjedan “priznala” da je pogriješila u procjeni gospodarskih kretanja u Hrvatskoj te je za gotovo jedan postotni poen korigirala očekivanu stopu rasta u ovoj godini. Korekcija nije mala jer tih jedan posto više rasta donosi najmanje 7,5 tisuća novih radnih mjesta, za koliko je i smanjen broj potencijalnih emigranata koji će napustiti zemlji u potrazi za poslom.

Svi do čijeg se mišljenja i stava drži s puno opreza i ograda gledaju na gospodarske dosege u našoj zemlji jer u Hrvatskoj ne vide snagu koja može pogurati naprijed. Skupi, neorganizirani, korumpirani, s političkim elitama koje ne gledaju dalje od sljedećih izbora i svog mandata, uglavnom ovisimo o procesima koji dođu izvana: bilo da su to globalne cijene, lijepo vrijeme, sigurnosna ili neka druga kriza koja je skrenula turiste na Jadran.

Ove su godine dopuhali dobri vjetrovi, što će biti iduće, tko zna. Ekonomski pokazatelji posljednjih mjeseci, a prije svega kretanje industrijske proizvodnje i izvoza, sugeriraju da smo dostigli plafon i da hrvatska ekonomija ne može preskočiti 3 posto ako ne dobije novo gorivo!

Trenutačno, ono može i vjerojatno hoće doći jedino od predložene porezne reforme i smanjenog pritiska države na rad i kapital. S očekivanim poreznim rasterećenjem teškim dvije milijarde kuna ministar financija Zdravko Marić kupio je vrijeme za 19 ostalih Plenkovićevih ministara da opravdaju svoj mandat i funkcije.

Lako je mudrovati i stvarati kompromis o tome je li bolje smanjiti PDV ili neki drugi porez, no za te slatke muke sadašnje Vlade zaslužne su okolnosti koje nisu rezultat promišljene politike. Promjena poreza nije reforma, administrativna je to i politička odluka kome nešto uzeti da bi se drugome dalo. Reforma bi bila da zdravstvo ne stvara gubitke, a škole inženjere i liječnike koji bježe van.

Za početak, HDZ i Most pokazali bi manje demagogije i više odgovornosti da su sastavili Vladu s 10 ministara, jer tada nikome ne bi palo na pamet problematizirati to što će i dužnosnici dobiti poreznu povišicu! 

>> 'Reforma je rađena na stručnim principima i nikakve demagoške stvari neće je ugroziti'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije