Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTITA OKOLIŠA

Projekt Rezolucija Zemlja postaje veliki ekološki pokret

Zagreb: Večernji list dodjelio zahvalnice partnerima, udrugama i prijateljima projektta "Rezoulucija zemlja"
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/28
28.02.2023.
u 18:32

U akciji "Budi i ti dio Rezolucije Zemlja" Večernji list će za svakog tko potpiše Rezoluciju, u suradnji s Hrvatskim šumama, posaditi jedno stablo, najavio je direktor Večernjeg lista Renato Ivanuš

Projekt Večernjeg lista Rezolucija Zemlja pokrenut prošle godine već je u prvoj godini postao najveći ekološki projekt u povijesti Hrvatske. U njemu je do sada sudjelovalo više od 9000 volontera, u 50 akcija čišćenja skupljeno je više od 120 tona otpada, organizirano je više edukativnih radionica za mlade o klimatskim promjenama i zaštiti okoliša, kao i dvije konferencije od kojih je jedna bila međunarodna.

Podizanje svijesti

Sve to ne bi bilo moguće bez partnera, udruga i prijatelja projekta kojima su danas u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma HAZU na zagrebačkom Gornjem gradu uručene posebne zahvalnice jer su dali svoj doprinos u očuvanju planeta. Bila je to ujedno i prilika da direktor Večernjeg lista Renato Ivanuš, koji je i idejni začetnik projekta, najavi da Rezolucija Zemlja iz projekta prelazi u – pokret!

– Lani smo svaki tjedan imali neku aktivnost, a ne planiramo mirovati ni ove godine, dapače. U 2023. ulazimo s novom akcijom koja se zove "Budi i ti dio Rezolucije Zemlja", a pozvat ćemo građane da i oni potpišu Rezoluciju s nama, a mi ćemo u suradnji s Hrvatskim šumama za svakoga od njih posaditi jedno stablo. Točno će se znati gdje je za koga posađeno koje drvo, i uvjeren sam da ćemo do kraja godine imati pravu šumu u nastajanju s više desetaka tisuća stabala posađenih temeljem tih potpisa. Tako ćemo od najvećeg ekološkog projekta, što smo postali prošle godine, krenuti u izgradnju najvećeg ekološkog pokreta u Hrvatskoj – najavio je Ivanuš pritom se zahvaljujući svima prisutnima.

– Rezolucija Zemlja najveći je medijski projekt u Hrvatskoj usmjeren informiranju, edukaciji i podizanju svijesti o potrebi zaštite okoliša i poduzimanja aktivnosti na ublažavanju klimatskih promjena. To je upravo ono što je posljednjih nekoliko godina i u fokusu poslovanja i razvojne strategije Hrvatske elektroprivrede utemeljene na obnovljivom scenariju razvoja. Zato smo se kao društveno odgovorna tvrtka i uključili u ovaj projekt, koji je na akciju potaknuo brojne naše sugrađane, pa i one najmlađe, koji će iza sebe diljem Hrvatske ostaviti sasvim opipljive rezultate - čist okoliš i posađena stabla – kazala je nakon preuzimanja zahvalnice Vanja Varda, direktorica Sektora za tržišnu i marketinšku strategiju HEP-a. Direktorica zadužena za odnose s javnošću i marketing PBZ-a Vilijana Belas istaknula je da se PBZ s ponosom pridružio projektu.

Odgovorna briga

– Ovaj projekt znači da želimo surađivati i biti partner s tvrtkama koje svjesno, svojim poslovnim, okolišnim i društvenim učinkom, pokreću promjene i donose bolje rezultate za ljude i Zemlju. Čestitamo na nastavku projekta i na hvalevrijednoj inicijativi zajedničke gradnje društva koje se odgovorno brine o budućnosti – rekla je Belas. Luka Balen, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, naveo je da Rezolucija Zemlja nije samo jednokratna ekološka akcija već dugoročan projekt koji okuplja razne dionike iz svih sfera društva oko ideje da nam održivost treba biti prioritet. Dodao je kako su nam klimatske promjene svoje lice pokazale i posljednjih dana, a mi se svi zajedno trebamo pobrinuti da njihov utjecaj bude što blaži, za što su nužni projekti poput ovog.

– Čestitke Večernjem listu što je bio jedan od prvih koji je inicirao tako velik i opsežan projekt posvećen onome na što svi, od pojedinaca do tvrtki i društva u globalu, trebamo biti fokusirani, a to su očuvanje okoliša i naglasak na samoodrživost. Hrvatska turistička zajednica se ponosi što je dio Rezolucije Zemlja – istaknula je Martina Srnec, direktorica sektora za promociju i oglašavanje u HTZ-u.

Dubravka Jusić, direktorica Identiteta i komuniciranja Zagrebačke banke potvrdila je kako se Zagrebačka banka sa zadovoljstvom uključila u projekt Rezolucija Zemlja.

- Drago nam je da se prvo izdanje projekta uspješno završilo. Održivi razvoj kao strateško opredjeljenje, implementirali smo u području bankovnog poslovanja, upravljanja proizvodima, imovinom te ljudskim potencijalom. Tijekom trajanja projekta ukinuli smo jednokratnu plastiku u našim prostorima te proširili projekt Bankarstvo s društvenim utjecajem, čime pridonosimo osnaživanju zajednice u kojoj poslujemo - kazala je Jusić.

 

Više zelenih tema čitajte na Rezolucija Zemlja. 

Komentara 3

ST
stefj
22:52 28.02.2023.

To je ono što se do nedavno reklamiralo s velikim Z... Slažem se s čuvanjem okoliša i sadnjom drveća, no onda ti isti pod okriljem te zelene religije ogole brda i posijeku hektare šuma da bi postavili vjetroelektrane i solarne panele te dovezu tone akumulatora na otoke. Koja je to ekološka bomba...

LE
LeonardoGoldman
21:51 28.02.2023.

Super inicijativa, a ako zelite utjecati i na klimatske promjene onda svoja djelovanja usmjerite prema HAARP u!

ZV
zvezdomor
06:16 01.03.2023.

Jadni smo ako nam ekologiju vode novine i njihovi masonski vlasnici izvana, dobro znamo što nam žele , živim za prirodu i s prirodom cijeli život pa dobro znam da nam neki papirići i njihovi pisci fićfirići ništa dobro ne donose

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije