Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Program ranog otkrivanja raka pluća promoviran, a još ne počinje

Treba nam nekoliko mjeseci da se sustav uskladi, a do tada obiteljski liječnici mogu uzimati predbilježbe za CT snimanje, kaže akademik Samaržija
17. siječnja 2020. u 16:11 0 komentara 344 prikaza
Ilustracija
Foto: Getty Images

Promocija Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka pluća nije značila automatski početak provedbe tog probira u praksi, nego tek dovršenje informatičkog dijela programa. Obiteljski liječnici, koje specijalisti smatraju ključnima u ovom programu jer će upravo oni selektirati pacijente i upućivati ih na preventivni CT, priopćenjem su jučer upozorili pacijente da program još nije u provedbi.

Milan Kujundžić Težak početak godine Pet vrućih problema ministra Kujundžića: Afere u kojima se iza brda valja novac

Naveli su da se nalaze u neugodnoj situaciji da moraju objašnjavati pacijentima kako program još nije u provedbi.

Pacijenti zainteresirani

– Nadajući se da će se priprema za provedbu ubrzati i da pacijenti neće dugo čekati na prve pretrage, apeliramo da se ubrzaju preduvjeti za njegovu praktičnu provedbu. Obiteljski liječnici imat će posebnu uputnicu za upućivanje pacijenata na CT pluća, šifre dijagnostičko-terapijskog postupka po kojem će se voditi evidencija koliko je pacijenata upućeno te listu ustanova u koje ih mogu poslati – stoji u priopćenju Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) koja upućuje pacijente da se za dodatne informacije obrate HZZO-u i Ministarstvu zdravstva.

Ovakvo priopćenje obiteljskih liječnika reakcija je očito na upite pacijenata koji nipošto ne smiju postati obeshrabreni jer će taj probir ipak profunkcionirati u praksi, prema riječima akademika Miroslava Samaržije, kroz dva do tri mjeseca. Kako kaže predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac, uvođenje i razvijanje cijelog sustava traje posljednjih pet godina te je sada sustav u testnom razdoblju.

– Treba nam tih nekoliko mjeseci da se sustav uskladi, da se svi obiteljski liječnici u zemlji zajedno sa šesnaest centara u kojima će se program provoditi usklade na istoj informatičkoj platformi. Do tada obiteljski liječnici mogu uzimati predbilježbe, odnosno imena svojih osiguranika koji su kandidati za CT snimanje – objasnio je akademik Samaržija.

Predstavljen Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća PREVENTIVNI PROGRAM Na pretragu će biti pozvani svi pušači od 50 do 75 godina

Neće biti šetanja

Preventivni CT niske doze zračenja radi ranog otkrivanja raka pluća osiguran je u 16 bolnica u cijeloj zemlji, a kandidati su osobe od pedeset do 75 godina koje su pušači ili su prestali pušiti u posljednjih 15 godina. Cijeli je program informatiziran tako da neće biti šetanja pacijenta po uputnice, naručivanje, nalaze.

Termin za CT i nalaz pretrage s potrebnim uputama pacijent će dobiti od svojeg obiteljskog liječnika. Za taj posao obiteljski liječnici ne znaju koliko će biti plaćeni, a neslužbeno se govori o iznosu nešto većem od 30 kuna po pacijentu te je to još jedna stavka koja očito nije riješena.

– HZZO će na kraju odrediti cijenu, a tih tridesetak kuna je sramotno, no mi ćemo to na kraju raditi usprkos bilo kojoj cijeni. Žao nam je da programi za rano otkrivanje nemaju velikog odaziva i uvijek smo govorili da se uključi obiteljske liječnike – komentira dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Ilustracija uputili pismo nadležnima Zadarski ginekolozi na rubu zbog odlaska kolega: 25.000 žena ostalo bez liječnika
U bolnici je u Splitu
Supruga Miše Kovača otkrila je novosti o njegovom zdravstvenom stanju
John Malkovich
Oštra kritika
Hollywoodski glumac u Zagrebu: John Malkovich izlazi još jednom pred zagrebačku publiku
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.