Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prodan dio nekretnina propale tvrtke bivšeg premijera Nikice Valentića

Sudska odluka uslijedila je nakon što je u ožujku prošle godine doneseno rješenje o prodaji prvih nekretnina Niva inženjeringa u stečaju - zemljišta u Jastrebarskom ukupne površine od oko 58.000 kvadrata od kojih je jedno planirano kao koridor željeznice, a drugo kao građevinsko zemljište
15. siječnja 2019. u 13:24 6 komentara 697 prikaza
Nikica Valentić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje kojim se nad desetak nekretnina Nive inženjeringa d.o.o, tvrtke u stečaju koju je osnovala Niva d.d na čijem je čelu bio bivši premijer Nikica Valentić, brišu zabilježbe o otvaranju stečajnog postupka jer je stečajni upravitelj prodao nekretnine za koje je već isplaćena kupovnina.

Nikica Valentić Niva inženjering d.o.o Nekretnine tvrtke bivšeg premijera na javnoj dražbi

U rješenju se navodi da su prodane nekretnine - odnosno poslovni prostori i suvlasnički dijelovi u zgradama u zagrebačkoj Bleiwesovoj i Grahorovoj ulici te na Petretićevu trgu i u središtu Zaprešića, no ne navodi se po kojoj cijeni, kome i kada.

Posljednja sudska odluka uslijedila je nakon sudskog rješenja iz studenoga prošle godine u kojem se propisalo da će se za više nekretnina te tvrtke održati javna elektronička dražba za koju će se naknadnim sudskim zaključkom odrediti uvjeti i način prodaja. Nad tim nekretninama postojalo je razlučno pravo više vjerovnika među kojima su dvije komercijalne banke i H-Abduco d.o.o iz Zagreba.

Sudska odluka uslijedila je nakon što je u ožujku prošle godine doneseno rješenje o prodaji prvih nekretnina Niva inženjeringa u stečaju - zemljišta u Jastrebarskom ukupne površine od oko 58.000 kvadrata od kojih je jedno planirano kao koridor željeznice, a drugo kao građevinsko zemljište.

Ilustracija RJEŠENJE O PRODAJI Parkirna mjesta propale tvrtke bivšeg premijera Valentića na ''bubnju'' za 4,5 milijuna kuna

Na tim zemljištima, procijenjene vrijednosti od gotovo 1,9 milijuna kuna, razlučna prava imaju neki od najvećih vjerovnika Nive Inženjeringa – H-Abduco i Prima ulaganja. Osim toga bila je oglašena i prodaja dva stana u elitnoj zagrebačkoj Nazorovoj ulici procijenjene vrijednosti od oko 750.000 kuna.

Nakon toga, u lipnju su donesena i rješenja o prodaji tridesetak parkirnih mjesta u garaži zgrade u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici, donedavnom sjedištu Niva inženjeringa, tržišne vrijednosti od oko 4,5 milijuna kuna.

Odluka o prodaji nekretnina Nive inženjeringa uslijedila je nakon što je u lipnju 2017. bio otvoren stečajni postupak na prijedlog vjerovnika H-Abduco, Prima ulaganja i HUP-a Zagreb. Prije toga, u listopadu 2016. bio je obustavljen skraćeni stečajni postupak pokrenut na prijedlog Financijske agencije (Fine) budući da je bilo utvrđeno da Niva inženjering ima imovine kojom se mogu namiriti njegovi vjerovnici. Prema navodima Fine iz zahtjeva za provedbu skraćenog stečajnog postupka iz kolovoza 2016., Niva inženjering je tada imala neizvršene osnove za plaćanje u iznosu od oko 5,5 milijuna kuna u neprekinutom razdoblju od 120 dana.

Nikica Valentić DUG VEĆI OD 130 MILIJUNA KUNA Utvrđuju se cijene nekretnina tvrtke Nikice Valentića koje idu "na bubanj"

Nakon otvaranja stečaja i održanog ispitnog i izvještajnog ročišta, u rujnu 2017. utvrđene su i tražbine četrdesetak vjerovnika Nive inženjeringa u ukupnom iznosu većem od 130 milijuna kuna. Kao najveći vjerovnik navedena je Kreditna banka Zagreb koja potražuje 58,5 milijuna kuna, slijede H-Abduco s 37,9 milijuna, Erste banka s 13,8 milijuna i Prima ulaganja s 10,1 milijuna kuna.

Niva inženjering je registrirana kao tvrtka za graditeljstvo, projektiranje i nadzor s temeljnim kapitalom od 16,7 milijuna kuna i s donedavnim sjedištem u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici gdje je i sjedište krovne tvrtke Niva d.d koja upravlja svim tvrtkama tog holdinga.

02.11.1995., Zagreb - Predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tudjman sastao se s clanovima vlade RH. photo: Davor Visnjic/ PIXSELL TRANSKRIPTI BURNE SJEDNICE VONS-a Valentić Tuđmanu 5. srpnja 1993.: Predsjedniče, je li istina da me prisluškuju?

Bivši hrvatski premijer Nikica Valentić bio je direktor i predsjednik uprave Nive d.d. od 1997. do 2011., a krajem 2015. postao je član i predsjednik Nadzornog odbora.

Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
  • campa:

    Tvrtka Niva jednog od tvoraca Hrvatske privatizacije ide u stečaj.Tim činom se u potpunosti zatamnjuje muljaža koja se odvijala devedesetih gdje su nestajale desetine odnono stotine milijuna kuna bez provjere.Svi će izgubiti on će ostati neokrznut.Bojim se da pravosuđe po ... prikaži još! po dobrom starom običaju neće tražiti detaljniju istragu.Pojeo vuk magare.

  • ObrenM:

    Dali ima ikog postenog u ratnoj vladajucoj garnituri?

  • franjo:

    Ti su nam vodili državu.