Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUG VEĆI OD 130 MILIJUNA KUNA

Utvrđuju se cijene nekretnina tvrtke Nikice Valentića koje idu "na bubanj"

Nikica Valentić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
09.04.2018.
u 10:46

Najnoviji sudski zaključak uslijedio je nakon što je sredinom ožujka sud donio rješenje kojim će kao prve nekretnine Nive inženjeringa "na bubanj" ići zemljišta u Jastrebarskom ukupne površine oko 58.000 četvornih metara, od kojih je jedno zemljište planirano kao koridor željeznice, a drugo kao građevinsko zemljište.

Trgovački sud u Zagrebu za 29. svibnja zakazao je ročište za utvrđivanje vrijednosti nekretnina Nive inženjeringa u stečaju, tvrtke u sklopu Nive d.d. koju je vodio bivši premijer Nikica Valentić i koja vjerovnicima duguje više od 130 milijuna kuna, pa su na izjašnjavanje o cijeni nekretnina pozvani i razlučni vjerovnici te tvrtke H-Abduco i Prima Ulaganja.

Najnoviji sudski zaključak uslijedio je nakon što je sredinom ožujka sud donio rješenje kojim će kao prve nekretnine Nive inženjeringa "na bubanj" ići zemljišta u Jastrebarskom ukupne površine oko 58.000 četvornih metara, od kojih je jedno zemljište planirano kao koridor željeznice, a drugo kao građevinsko zemljište.

Na tim zemljištima dosad procijenjene vrijednosti od gotovo 1,9 milijuna kuna razlučna prava imaju razlučni vjerovnici Nive Inženjeringa – H-Abduco i Prima ulaganja.

Osim toga, na planiranoj elektroničkoj javnoj dražbi oglašena je prodaja dva stana u elitnoj zagrebačkoj Nazorovoj ulici, procijenjene vrijednosti od oko 750.000 kuna.

Odluka o prodaji nekretnina Nive inženjeringa uslijedila je nakon prošlogodišnjeg otvaranja stečajnog postupka na prijedlog vjerovnika H-Abduco, Prima ulaganja i  HUP-a Zagreb.

Nakon otvaranja stečaja i održanog ispitnog i izvještajnog ročišta u rujnu su utvrđene tražbine četrdesetak vjerovnika Nive inženjeringa u ukupnom iznosu većem od 130 milijuna kuna.

Kao najveći vjerovnik navedena je Kreditna banka Zagreb koja potražuje 58,5 milijuna kuna, slijede H-Abduco s 37,9 milijuna, Erste banka s 13,8 milijuna i Prima ulaganja s 10,1 milijuna kuna. Zanimljivo je da tvrtka u sklopu Valentićeva koncerna duguje Gradu Zagrebu od više od šest milijuna kuna.

Niva inženjering je registrirana kao tvrtka za graditeljstvo, projektiranje i nadzor s temeljnim kapitalom od 16,7 milijuna kuna i sjedištem u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici, gdje je i sjedište krovne tvrtke Niva d.d koja upravlja svim tvrtkama tog holdinga.

Osim za Nivu inženjering, Trgovački sud u Zagrebu u listopadu je pozvao vjerovnike Nive d.d da predlože otvaranje stečajnog postupka s evidentiranim dugom od oko 1,35 milijuna kuna. Istim sudskim oglasom pozivali su se i zastupnici Nive d.d. da predaju ovjeren popis imovine i obaveza te tvrtke.

Ne odazovu li se zastupnici Nive d.d. i vjerovnici u zakonski predviđenim rokovima, smatrat će se da je dužnik nesposoban za plaćanje i sud će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o istovremenom otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka.

Tvrtka Niva d.d., registrirana kao dioničko društvo za upravljanje holding društvima, osnovana je 1995., sjedište je u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici, a temeljni kapital joj je 120.000 kuna. Kako se navodi u izvještajima Fini, ovisna društva o Nivi d.d.su Niva inžinjering, Črnomerec centar u stečaju, Niva nekretnine, SK-735 i Niva Servis, s time da su udjeli u društvu SK-735 i Črnomerec Centar u stečaju prodani u lipnju, odnosno travnju pretprošle godine.

Bivši hrvatski premijer Nikica Valentić bio je direktor i predsjednik uprave Nive d.d. od 1997. do 2011., a krajem 2015. postao je član i predsjednik Nadzornog odbora.

Komentara 16

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
11:26 09.04.2018.

Zašto Lijepa naša bojuje sa Bugarskom o titulu apsolutnog EU gospodarskog šampiona ilustrira i bankrot Valentićeve tvrtke. Kada je ovaj vjerodomoljub uspio tako zadužiti i upropastiti svoju tvrku, sa kojom je bez ikakve sumnje mnogo lakše "gazdovati" nego sa jednom državom, jasno je zašto je Hrvatska tako "uspješna" država. Svi hrvatski poglavari su manji ili veći Valentići. Jedino u čemu su ovi bili uspješni su megalomanski projekti povezani sa zaduživanjem (napr. rukometne arene), upitne gospodarske opravdanosti. Kada se ovome prida klijentelizam, nepotizam i korupcionizam, teško da će postati Raj zemaljski državni tor domicilnih dvonožnih papkara.

CA
campa
14:08 09.04.2018.

Stečaj Nikice Valentića.Što će se dogoditi ako stečajna masa ne premašuje dugovanja a ne premašuje.Da li će se vršiti pljenidba imovine žene,djece i rodbine?Najvjerojatnije neće jer to banke rade samo sirotinji.Da li će tko provjeriti tokove novca.Neće.U hrvatskoj nemamo nepovisno sudstvo i specijalizirane tvrtke koje se bave istim jer sve kontroliraju politika i lobiji koji ustvari kreiraju politiku a jedan od njih je najvjerojatnije Valentić.Posljedice neće trpjeti jer ga u stvari nitko neće kontrolirati a bankrot u ovom slučaju je smiješan i predvidljiv.

DI
Dingač
11:32 09.04.2018.

sad mi je postalo potpuno jasno zbog čega onaj balvan bandit vlada zagrebom tolike godine. pa u hdz su ušli svi komunjare nakon devedesete da bi mogli pod lažnim domoljubljem opljačkati hrvatsku a tuđmana su ubili jer ih je on prezreo i htio lustrirati. hdz je 90-ih bila stranka za neovisnu i demokratsku hrvatsku ali su neokomunisti sve uzeli s vremenom u svoje ruke. ovo je još jedna u nizu pljački hrvatskog naroda. nas može spasiti još samo crkva i buđenje hrvatskog naroda protiv komunističkih demona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije