Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRSKA ODBIJENICA

Procurio tajni razgovor Putina i Macrona uoči invazije: 'Ma radije bih išao na hokej...'

Foto: Reuters/Pixsell
1/6
28.06.2022.
u 09:23

Macron je nastojao nagovoriti Putina na summit s Bidenom, očajnički pokušavajući naći diplomatsko rješenje uoči ruskog napada na Ukrajinu. Ali, ruski predsjednik je imao druge planove...

'Znaš, radije bih igrao hokej' - ovako je nonšalantno Vladimir Putin odgovorio Emmanuelu Macronu na ponudu da održi sastanak s Joe Bidenom samo nekoliko dana prije početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači.  Sada je nakon više od četiri mjeseca od početka ruske "specijalne vojne operacije" procurila snimka jednog napetog telefonskog razgovora ruskog i francuskog predsjednika koja zorno prikazuje kako Putin nije ni namjeravao mijenjati svoje planove. 

Poznato je da je uoči početka invazije u veljači Macron pokušavao pronaći mirno rješenje u izravnim razgovorima s Putinom. Macron nastojao nagovoriti Putina da se susretne s Bidenom, očajnički pokušavajući naći diplomatsko rješenje uoči ruskog napada. Ali, ruski predsjednik je imao druge planove.

U Francuskoj naime rade detaljnu rekonstrukciju kako se Macron ponašao uoči ruske invazije i što je sve činio pa će u jednom dokumentarci biti puštena i snimka dijelova razgovora između dva predsjednika. 

"Da ti iskreno kažem, ja bih htio otići igrati hokej na ledu. Sad razgovaram s tobom iz sportske dvorane prije istezanja. Ali, razgovarat ću sa svojim savjetnicima...", dobacio je Putin Macronu na kraju razgovora kada mu je ovaj sugerirao da se dogovori summit američkog i ruskog predsjednika.  A taj razgovor odvio se 20. veljače, otkrivaju britanski i francuski mediji. 

Ti komentari iz povjerljivog telefonskog razgovara sada će biti središnja tema dokumentarca "Predsjednik, Europa i rat" koji će biti objavljen na francuskoj televiziji ovog četvrtka. 

Poznato je i kako je počeo taj njihov razgovor: 

MACRON: Htio bih da mi prvo kažeš kakva je tvoja procjena situacije i možda da mi baš direktno, kakva je već naša navika, kažeš, koje su tvoje namjere. 

PUTIN: Što da kažem. Pa sam vidiš što se događa. Zelenski ti laže. Naš dragi kolega gospodin Zelenski ne čini ništa da se drži Minskog sporazuma

MACRON: Ne znam je l' tvoj pravni savjetnik učio pravo! Što se mene tiče ja samo gledam što pravno piše i pokušavam to slijediti. 

PUTIN: Moramo uzeti u obzir potrebe i prijedloge separatista u istočnoj Ukrajini

MACRON: Ali, nije nas briga za njihove prijedloge. Tražit ću od Zelenskoga da smiri sve, i u vojsci i na društvenim mrežama. Nemoj popustiti provokacijama bilo kakve vrste u sljedećim danima. 

Inače, Macronovih sastanci i razgovor s Putinom uoči invazije bili su i hvaljeni i kritizirani. Fanovi Macrona hvalili su zato što drži otvoreni kanal s Putinom, dok kritičari tvrde da su te razgovore Rusi iskorištavali za svoje ciljeve. 

Iz Pariza su nakon tog njihovog telefonskog razgovora objavili kako je u načelu dogovoreno da se planira summit Bidena i Putina, ali kako je poznato to se nije nikada dogodilo. Macron je razgovarao s Putinom i dan kasnije, 21. veljače, no ni to nije pomoglo. Rat je počeo 24. veljače. 

Komentara 17

MI
Milankovic
11:06 28.06.2022.

Sta da prica sa bajdenom? Razgovor bi isao zdravo vladimire treba da pricamo o iranu. Mislis o ukrajini? Pa da to ti kazem o situaciji u iraku. 😂😂😂

Avatar Zbregov
Zbregov
10:37 28.06.2022.

oboje su schwabovi "young lieders"

AT
ATG
10:29 28.06.2022.

"Procurio" tajni razgovor dva predsjednika država??? Nemojte nas nasmijavati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije