Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrijedna milijarde dolara

Procurili detalji o Putinovom skrivenom luksuznom bunkeru za bijeg: On zna da stoji na vrhu vulkana

Russian President Putin chairs a meeting in St Petersburg
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/4
18.05.2023.
u 13:46

Kompleks od 60 četvornih kilometara, vrijedan milijarde dolara, Smješten na litici s pogledom na Crno more dovoljno je luksuzan da zadovolji luksuz svakog autokrate. Palača ima vlastitu crkvu, vinski podrum i kasino, nargila salon u skopu kojeg je i striptiz klub, te klizalište za hokejaške utakmice koje Putin voli igrati s prijateljima, sve je to razotkrila nedavna istraga ruskog opozicijskog lidera Alekseja Navaljnog koji je završio iza rešetaka.

Putinova carska palača, izgrađena prije više od jednog desetljeća donacijama oligarha, okružena je šumom na čak 17.000 hektara, a iznad nje je na snazi zabrana leta. Putinova paranoja je nešto o čemu se već dulje vrijeme nagađa i piše, ali njegovo osiguranje dodatno je poraslo nakon što je nedavno objavljeno kako su dva drona pokušala izvršiti atentat na ruskog predsjednika. 

Zato je svijet iznenadio golemi sigurnosni propust graditelja Putinova crnomorskog bunkera. Oni su naime, zanemarili ključan detalj i nisu uspjeli sakriti planove koji pokazuju sustave dva složena podzemna tunela koji prolaze ispod kompleksa palače, planove za koje bi se svaki državni sigurnosni aparat svim silama borio da ih sačuva u tajnosti. No umjesto da su ostali tajni oni su javno objavljeni na internetu. 

GALERIJA Zapad sije mržnju i rusofobiju. Mi želimo mirnu budućnost

Russian President Putin chairs a meeting in St Petersburg
1/14

Metro Style, ruski izvođač radova koji sada ne postoji, objavio je dijagrame na svojoj web stranici kako bi prikazao svoj rad početkom 2010. godina. Na internetu su se mogli vidjeti tek 2016. Sada nacrte objavljuje i Business Insider. Uz njih objavljuje i dodatne komentare dijagrama s prijevodima na engleski jezik. 

Podzemni kompleks ispod Putinove palače sastoji se od dva odvojena tunela povezana liftom koji se spušta otprilike 50 metara ispod površine. Arhitektonski planovi pokazuju da su tuneli, obloženi debelim betonom, opskrbljeni dovoljnom količinom svježe vode, ventilacije i dugim potrepštinama za nekoliko tjedana pod zemljom. Stručnjak koji je pregledao planove tunela smatra da se vide znakovi Putinove opsjednutosti opstankom u vrijeme kada su drugi moćnici padali. "Putin je jako zabrinut zbog toga što je ne sasvim legitimni vođa Rusije", rekao je Michael C. Kimmage, bivši dužnosnik State Departmenta koji je radio na politici Rusije i Ukrajine. "Dakle, znajući da njegov legitimitet nije u potpunosti osiguran izborima, on će nastojati maksimizirati svoju osobnu sigurnost kroz kompleks dobro branjenih osobnih rezidencija."

Izlazi iz tih tunela vidljivi su odmah ispod kompleksa palače, na goloj litici koja se uzdiže s plaže. Donji tunel uključuje pokretnu stazu koja vodi do izlaza. "Ovaj tunel ima sve vrste sigurnosti i zaštite", kaže Thaddeus Gabryszewski, građevinski inženjer upoznat s obrambenim strukturama koji je pregledao dijagrame za Insider. "Postoji protupožarni sustav. Ima vode, postoji kanalizacija. Ovo je namijenjeno da netko preživi ili pobjegne."

VEZANI ČLANCI 

Svi čelnici nuklearnih država prave planove za ekstremne nepredviđene situacije. Američki predsjednik ima bunker za hitne slučajeve ispod Bijele kuće i Mount Weather u Virginiji. Ali za razliku od američkih objekata, crnomorski kompleks privatno je financiran i ostaje u privatnom vlasništvu. Čini se da nije namijenjen toliko osiguranju kontinuiteta političkog sustava koliko opstanku pojedinca. Putinovo ulaganje u kompleks tunela ispod potpuno nove kuće za odmor, izgrađen tijekom za vrijeme kada je javno koketirao s mogućnosti integriranja Rusije u Europu, dokaz je koliko se dugo ruski čelnik pripremao za mogućnost potrebe za bijegom ili sklanjanjem na sigurno. ''Moramo ovo vidjeti kao dio dugog sukoba sa Zapadom koji je obilježio posljednjih 13 ili 14 godina Putinova života", kaže Kimmage.

"Ove slike nisu nacrti", kaže Gabryszewski. "Oni su bliži arhitektonskim crtežima. Oni pokazuju namjeru, tijek i premisu ovih prostora." Dva su tunela duga otprilike 40 odnosno 60 metara i široka 6 metara i otporni su na eksplozije. Pokazuju nekoliko značajki koje sugeriraju da je Putin naručio strukturu imajući na umu najgore moguće scenarije. U tunelima postoji i rasvjeta, a provedeni su i kablovi koji omogućavju bilo koju +vrstu komunikacije koja se na taj način može provesti. 

Usred masovnih prosvjeda izazvanih istragom Navaljnog tijekom 2021. godine, Putin je zanijekao da posjeduje palaču na Crnom moru. Ni tvrtka sa sjedištem u Moskvi koja je kupila Metro Style, ni Dimitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, nisu odgovorili na upite za komentar na objavljene nacrte.

Kada je tvrtka Metro Style objavila dijagrame na svojoj web stranici, nisu precizirali da su crnomorski tuneli izgrađeni za Putina. Umjesto toga, opisali su "kompleks podzemnih građevina za pansion u gradu Gelendžiku, Krasnodarski teritorij". Gelendžik je grad najbliži kompleksu palače, pet sati vožnje od ljetovališta Sočija. Postojanje utvrđenih tunela, gotovo 1600 kilometara udaljenih od Moskve, pokazuje da Putin nije usredotočen samo na uživanje u životu na visokoj nozi. Zabrinut je i za svoj život.

GALERIJA Bjelorusija premješta nuklearno oružje blizu granice Bjelorusije s NATO-m

Russian President Putin chairs a meeting in St Petersburg
1/7

Poveznica na dijagrame, spremljena za potomstvo u internetskoj arhivi Wayback Machine, kružila je godinama među moskovskom supkulturom poznatom kao "kopači". Oni su urbani istraživači koji posjećuju i dokumentiraju zabranjena mjesta. No sada su dijagrami procurili u javnost. 

Kimmage smatra kako Putinove pažljive pripreme prije više od deset godina pokazuju koliko je dugo njegov um bio usredotočen na mogućnost egzistencijalnog sukoba sa Zapadom. "S ratom u Ukrajini," rekao je Kimmage, "postoji govor, postoji propaganda, postoji pretjerivanje, ali ovo je također smrtonosno. Putin sebe doživljava kao uključenog u konfrontaciju sa Zapadom. Nuklearna dimenzija je važan dio toga. On zna da stoji na vrhu vulkana. Ne čini se da je toliki psihopat da započne nuklearni sukob - ima unuke - ali je stajao na tom rubu jako dugo. Ovi tuneli, ovaj bunker, dio su toga."

Video: Snimka iz zraka pokazuje uništen Bahmut

Komentara 12

DI
Dimnjak
17:33 18.05.2023.

I koji od Putinovih dvojnika uživa u tim vilama? Zelenski ima tri nekretnine u centru Londona i vilu u Italiji. Svi bivši predsjednici Ukrajine su oligarsi i optuženi za korupciju. Ama baš svi!

Avatar rajko gospodnetić
rajko gospodnetić
15:44 18.05.2023.

A gdje se krije Volodimir? Čuvajte Volodimira.

DU
Deleted user
20:51 18.05.2023.

Meni se nekako čini da će bunker puno prije trebati Zelenskom. Zapravo biti će dosta avion da ga se skloni ili će možda odlučiti eliminirati ga kao i Sadama, Gadafija i mnoge kojima su Ameri okrenuli leđa kada su ihih izkoristili. Nikako ne mogu shvatiti što bi to bunker značio Putinu. Jedino treba SAD-u i to u propagandne svrhe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije