Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UJUTRO U 5 SATI

Problemi nakon remonta: Naglo zaustavljen rad u NE Krško!

krško,nuklearna elektrana
Boris Ščitar
23.11.2013.
u 11:57

Uzrok zaustave je neodgovarajući odziv elektroničkog sklopa koji je povezan s novo ugrađenim sustavom za mjerenje temperature reaktorskog hladila

Danas ujutro nešto prije pet sati pri stabilnom radu na 90 posto snage došlo je do automatske zaustave rada u nuklearnoj elektrani Krško. U trenutku aktivacije automatske zaustave svi parametri elektrane bili su u granicama normalnih operativnih vrijednosti. Uzrok zaustave je neodgovarajući odziv elektroničkog sklopa koji je povezan s novo ugrađenim sustavom za mjerenje temperature reaktorskog hladila, priopćili su iz Krškog.

- Nuklearna elektrana Krško u utorak je nakon završenog remonta ponovno uključena u elektroenergetsku mrežu te je postepeno podizala snagu. Zamjena sustava mjerenja temperature reaktorskog hladila jedna je od trideset modifikacija izvedenih tjekom ovogodišnjeg remonta. Tijekom podizanja snage elektrane nakona ponovnog starta, osoblje elektrane zajedno sa dobavljačem pratilo je rad mjernog sustava. Rad novo ugrađenog sustava bio je do trenutka zaustave u skladu sa projektom definiranim odzivom. Zajednički je zaključeno da uzrok aktivacije sustava nije povezan sa stvarnim vrijednostima parametara odnosno stanjem elektrarne već neodgovarajućim odzivom elektronike. U tijeku je detaljan dijagnostički postupak. Prilikom zaustave svi su sustavi radili ispravno, postupano je u skladu s normalnim operativnim postupcima. Elektrana je u stabilna u pogonskom stanju tople zaustave. Očekujemo da će elektrana biti ponovo uključena na mrežu do početka slijedećeg tjedna - navodi se u priopćenju.

>>Nuklearka u Krškom od jutros ponovno sigurno radi
 

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar Becarina
Becarina
14:06 23.11.2013.

Ovu "elektranu" treba zaustaviti .Slovenci su je oteli tako i tako , a sada nas dovodeuopasnost . Zelena "akcija" i Holy promoviraju gey brakove umjesto da se bave pokvarenom nuklearkom.

EK
ekovidra
14:10 23.11.2013.

Amerikanci polako zatvaraju svoje stare nuklearke jer su izračunali da im se financijski ne isplati daljnje ulaganje u stalne remonte tih starudija i održavanje kakve takve razine sigurnosti. Ove godine su odlučili zatvoriti najmanje četiri. Slično je i na globalnoj razini. Naravno Hrvatska je 'dovoljno bogata' da može stalno ulagati u elektranu koja je sve češće izvan pogona i još predstavlja rizik za Zagreb koji je vrlo blizu. Nuklearna energija je jedini energent koji zadnjih godina bilježi pad proizvodnje, a taj pad je započeo i prije Fukushime, zbog finacijske neisplativosti nuklearki. Isplate se jedino onima kojima trebaju zbog strateških interesa - čitaj nuklearnog naoružanja.

GL
GlogovKolac
13:08 23.11.2013.

NE su sigurne sve dok to u jednom trenutku prestanu biti.A onda naje... ljudi tisućama kilometara u krug...I to za jako dug vremenski period.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije