Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA Vijeće Haaškog suda strogo prema hrvatskoj šestorki

Prlić zbog preopširnog podneska ostao u zatvoru

12.03.2009.
u 23:00

Jadranko Prlić, prvooptuženi u predmetu “Prlić i ostali” koji se vodi protiv šestorice Hrvata, do okončanja suđenja ne namjerava se vratiti u sudnicu. Prlić, kako je sudsko vijeće izvijestio njegov odvjetnik Amerikanac Michael Karnavas, suđenje prati iz svoje pritvorske ćelije, aktivno sudjeluje u suđenju, međutim, ne namjerava se i vratiti na mjesto u sudnici predviđeno za hrvatsku šestorku.

Nikada ovakav slučaj
- Zabrinut sam zbog odsutnosti gospodina Prlića. U svojoj dosadašnjoj praksi imao sam tisuće slučajeva i ovo mi se nikada nije dogodilo - ni meni ni mojoj zemlji, kazao je predsjedavajući sudac sudskog vijeća Jean Claude Antonetti, zahtijevajući od Prlićeva odvjetnika objašnjenje o njegovu izostanku sa suđenja.

Prlić je nedavno zatražio privremeno puštanje na slobodu do okončanja postupka, no odbijen je. Nije dobio ni traženo računalo. - Moj branjenik je autor nekoliko knjiga i kada je Vijeće odlučilo ne prihvatiti njegove zahtjeve, to je bio udarac na njegovo psihološko stanje.

Žalba i zabrinutost
Vijeće je čekalo deset dana da nam kaže da je podnesak preopširan. Ne znamo zašto neki članovi vijeća nisu prihvatili njegov zahtjev za računalom. Moj branjenik ne bi surfao na internetu, nego bi imao svakodnevnu mogućnost praćenja suđenja, kazao je Karnavas dodavši kako je “zabrinutost suca Antonettija dovoljan znak da i obrana treba biti zabrinuta”.

No, Antonettijeve riječi za Prlićevu obranu dale su i tračak nade u preispitivanje negativne odluke o Prlićevu puštanju na privremenu slobodu. Obrana će uložiti žalbu. Predsjedavajući sudac uputio je poruku za Prlića: “Izvijestite gospodina Prlića da sam zabrinut. Pričekajmo što će kazati žalbeno vijeće - čuda se događaju”.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije