Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SINIŠA VARGA:

Priziv savjesti se zlorabi, treba ga jasno regulirati

Varga
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/8
12.10.2016.
u 22:30

Priziv savjesti ograničeno je pravo povezano s individualnim slučajevima, a ne za cijelu djelatnost, kaže bivši ministar Siniša Varga

 Nikakva restrikcija slobode i prava žena na izbor ne dolazi u obzir, slažu se brojni i “lijevi” i “desni” liječnici kad je riječ o izmjenama Zakona o pobačaju. Osiguravanje psihološke potpore ženi, zabrana pobačaja u svrhu odabira spola te pravo na priziv savjesti područja su koja HDZ vidi kao pravne praznine kad je o pobačaju riječ i planira ih regulirati. Pobačaj neće zabraniti, kazao je jučer i Andrej Plenković.

Kriminalni abortus

Pravo na priziv savjesti na meti je mnogih liječnika jer pravo je to kojim se manipulira i koje se koristi selektivno.

– Neobično se mnogo ginekologa služi prizivom savjesti kad im to odgovara. Kod odabira specijalizacije valja se suočiti da i zahvate poput pobačaja, silom prilika, treba raditi jer to je bolje nego kriminalni abortus – kaže prof. dr. Velimir Šimunić.

Priziv savjesti mora se regulirati tako da to bude izrazito ograničeno pravo povezano s individualnim slučajevima, a ne za cijelu djelatnost, ističe dr. Siniša Varga, bivši SDP-ov ministar zdravlja. Svoj prijedlog već su sročili liječnici okupljeni u Inicijativi za reguliranje prava na priziv savjesti u medicini. – Priziv savjesti u ovom slučaju znači da liječnik pretpostavlja svoja religijska uvjerenja svom zadatku odnosno interesu pacijentice, a to je u suprotnosti s etičkim deontološkim kodeksom koji jasno kaže da je interes pacijenta na prvome mjestu – ističe ginekologinja dr. Jasenka Grujić, napominjući kako osim pobačaja ima liječnika koji to pravo primjenjuju i kad treba propisati kontracepciju.

Varga ističe kako Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. godine ne bi trebalo dirati dok Ustavni sud ne donese svoju odluku o njemu.

– No, konzervativna je revolucija u tijeku – zaključuje. Opciju psihološkog savjetovanja za žene koje su se odlučile na pobačaj ostavio bi kao otvorenu ponudu, ali nipošto ne kao obvezu jer bi to bila presumpcija psihološkog, a ne fiziološkog stanja trudnice. I prof. dr. Šimunić smatra primjerenijom mogućnost odabira savjetovanja umjesto da ono bude prisilno. Dr. Grujić ne smatra da je savjetovanje uopće potrebno. – Upravo mogućnost da to savjetovanje obavljaju svećenici, kao i moguća pauza između odluke i samog zahvata, smicalice su kojima se derogira autonomnost žena, a svjedoče i o klerikalizaciji društva – ukazuje dr. Grujić.

Biranje spola nije etički

– Zabranu pobačaja ako mu je svrha odabir spola liječnici će pozdraviti jer to nije etički, nemaju dvojbe. – To nekoć nije bilo aktualno, ali danas je tehnologija napredovala pa se iz krvi majke, uz kromosomske abnormalnosti, rano može utvrditi i spol djeteta i time se može manipulirati. Ako se testovi koriste u tu svrhu, to treba onemogućiti – pojašnjava prof. dr. Šimunić.

>> Sukobe oko abortusa razriješit 
će samo znanost    

>> Nasilan čin prema ženi na zakonitom abortusu

>> Pogledajte kako se mole protiv pobačaja u gradovima diljem Hrvatske

Komentara 22

PO
pompa1
23:06 12.10.2016.

"to je u suprotnosti s etičkim deontološkim kodeksom koji jasno kaže da je interes pacijenta na prvome mjestu" Svaki ginekolog ima dva pacijenta, to su majka i dijete. Interes djeteta sigurno nije pobačaj.

Avatar BraBar
BraBar
22:40 12.10.2016.

Bivsi SDP-ovca Sinisa Varga veli: "Priziv savjesti mora se regulirati tako da to bude izrazito ograničeno pravo povezano s individualnim slučajevima, a ne za cijelu djelatnost". Cemu onda pravo na priziv savjesti ako ce se regulirati?

ZR
Ze Roberto u
23:20 12.10.2016.

Priziv savjesti treba ograničiti onako kako to odgovara partiji.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije