Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Privatnici će održavati autoceste i naplaćivati cestarinu

naslovnica 15.2.
Foto: VL
15.02.2016.
u 00:01

Restrukturiranje tvrtke koja održava autoceste moglo bi značiti odlazak iz nje i do 1000 ljudi i na kraju njezinu privatizaciju

Problem dugova za autoceste, koji iznose oko 4,3 milijarde eura, Vlada će pokušati riješiti refinanciranjem kredita i restrukturiranjem tvrtki koje upravljaju autocestama. U HDZ-u su to predlagali i dok su bili u oporbi i dok je bivša Vlada taj problem pokušavala riješiti prvo davanjem autocesta u koncesiju, a zatim privatizacijom HAC-ONC-a kroz inicijalnu javnu ponudu (IPO). U oba je slučaja namjera bila da se jednokratnim uplatama koncesionara ili novcem od IPO-a pokrije dio duga HAC-a i ARZ-a.

Novi ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković potvrđuje ovih dana da nije odustao od onoga za što se zalagao dok je bio u oporbi i najavljuje, kako kaže, snažno restrukturiranje tvrtki koje upravljaju autocestama s ciljem smanjenja rashoda i povećanja prihoda. Isto tako najavljuje da će s tim planom restrukturiranja na tržištu kapitala tražiti reprogramiranje kredita. Vlada još nije definirala na koji način će točno provesti to refinanciranje i restrukturiranje, no Svjetska banka joj nudi povoljan kredit od 1,2 milijarde eura za refinanciranje dijela dugova za autoceste, ali pod uvjetom snažnog restrukturiranja HAC-ONC-a, o kojem ministar Butković i govori.

A to snažno restrukturiranje u konačnici bi moglo dovesti do privatizacije te tvrtke, no ne kroz IPO, kao što je to planirala bivša Vlada, koja je zbog toga na tu tvrtku namjeravala prebaciti upravljačka prava na autocestama. Time bi prihod od cestarine išao HAC-ONC-u. Vlada pak razmatra privatizaciju tvrtke koja samo održava autoceste i obavlja naplatu cestarine za HAC i ARZ i kojoj bi te tvrtke za tu uslugu plaćale naknadu.

Cijeli tekst pročitajte u u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili prelistajte e-izdanje!

Iz Večernjeg lista izdvajamo i ove teme:

>>Bojan Glavašević: SDP nije anacionalna stranka, naše je domoljublje građansko, a ne etničko

>>Nakon susreta u Havani: Patrijarh Irinej sada bi trebao pozvati papu Franju da posjeti Srbiju

>>Usjeve prate dronovi, sije se uz pomoć satelita, mreže održavaju roboti

>>Radmanu odbrojeni dani na čelu HRT-a?

>>Liječnica iz Vrgorca prva otkrila što virus Zika čini mozgu ploda

Foto: VLm

Komentara 61

CA
Cafa
22:50 14.02.2016.

Tu smo, znači. Sve ovo mazanje očiju oko partizana i ustaša dok vi pripremate prodaju autocesta. Sljedeće je zdravstvo.

KO
Korisniche
21:08 14.02.2016.

Najbolje da Mijatu daju naplatu

DU
Deleted user
21:05 14.02.2016.

"SDP nije anacionalna stranke, naše domoljublje je građansko, a ne etničko" Nije g.. nego se pas pos.. Pa strasno što mu uradiše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije