Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"zapelo" u eulexu?

Priština zabranila Nikoliću posjet Kosovu

Tomislav Nikolić
05.01.2013.
u 11:35

Kuqi je rekao da će Nikolić moći posjetiti Kosovo jedino ako se osigura reciprocitet, odnosno kada se dužnosnicima Kosova omogući posjet Albancima u Preševskoj dolini.

Mediji u Srbiji prenose izjavu zamjenika kosovskog premijera, Hajredina Kuqija kako kosovske vlasti nisu dopustile srpskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću posjet manastiru Gračanica 7. siječnja gdje je namjeravao nazočiti Božićnoj liturgiji.

On je uredno poslao zahtjev, kako procedura nalaže, sjedištu Eulexa u Prištini, ali nije dobio nikakav odgovor. Za web izdanje dnevnika Ekspres, Kuqi je rekao da će Nikolić moći posjetiti Kosovo jedino ako se osigura reciprocitet, odnosno kada se dužnosnicima Kosova omogući posjet Albancima u Preševskoj dolini i dodao kako je Nikoliću zabranjen dolazak \"nakon konzultacija s međunarodnim partnerima\".

Iako se u priopćenju Nikolićevog Ureda tvrdi kako je zahtjev dostavljen prištinskom uredu Eulexa, prištinski Ekspres piše da je Nikolić zahtjev poslao Uredu EU u Beogradu, koji ga je proslijedio specijalnom izaslaniku EU na Kosovu Samjuelu Žbogaru, a on vladi Kosova na odlučivanje. Ogorčen što mu ne dolazi odobrenje za posjet Kosovu, Nikolić je jučer rekao kako je Eulex \"nesposoban\" i da njihova misija nije neutralna, a Irina Gudeljević, glasnogovornica Eulexa tvrdi kako Eulex nema ništa s ovim slučajem.

- Postoji već dogovorena procedura o posjetu srpskih dužnosnika Kosovu. Zahtjev ide preko specijalnog predstavnika EU u Beogradu specijalnom predstavniku EU u Prištini koji ga prosljeđuje Vladi Kosova i odgovor se vraća istim putem. Eulex nije dio tog lanca - pojasnila je glasnogovornica.

- Ne idem za Božić u Gračanicu. Neće mi Priština odlučivati mogu li ići na naše Kosovo. Očigledno je da Eulex čeka da vlasti u Prištini to dozvole - rekao je za beogradski tabloid Kurir, srpskiki predsjednik Nikolić dodajući kako će zbog ovog slučaja morati \"promijeniti stav o Eulexu\".

Nikolić kaže kako je \"Eulex još jednom pokazao da nije statusno neutralan kako se predstavlja, već radi onako kako mu Priština kaže\".

- Nisu mi dozvoljavali da odem na Kosovo dok sam bio predstavnik oporbe, a ne dozvoljavaju mi ni sada kada sam predsjednik Srbije - jada se Nikolić.

Komentara 67

OB
-obrisani-
11:45 05.01.2013.

to je Škandal....

DO
Dodatak
12:27 05.01.2013.

Kosova je ozbiljna država, za razliku od SR Hrvatske.....

JA
Jadrija
11:45 05.01.2013.

Neka za zahtijev za posjetu Hrvatskoj pošalje Čačiću u ćuzu a ovaj Pusićki....ha....ha....ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije