Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKE KOLIČINE KIŠE

Vodostaj Kupe u Karlovcu raste, u Ogulinu se pripremaju za poplavu, Osijek poharalo nevrijeme s tučom

Foto: PIXSELL/Čitatelj
1/12
Autori: Vecernji.hr, Hina
29.09.2022.
u 21:49

Načelnik Stožera Danijel Vukelja rekao je da je zbog izlijevanja Dobre prije dva tjedna došlo do prekida u cestovnom prometu

Kupa u Karlovcu u 21 sat mjerila je 602 centimetra, što je osam centimetara više nego sat ranije, vrhunac se očekuje u petak ujutro, ali se ne očekuje poplava i proglašavanje izvanrednih mjera, rečeno je u četvrtak navečer na izvanrednoj konferenciji za novinare Stožera Civilne zaštite.

Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović kazao je ranije da su korita svih pritoka napunile obilne kiše u Primorsko goranskoj županiji i Ogulinu. Kiša je u popodnevnim satima prestala padati ali prognoze po njegovim riječima nisu sasvim jasne pa se Stožer civilne zaštite priprema za moguću poplavu.

"Vodostaj raste, zasad je sve pod kontrolom, nadamo se da poplave neće ni biti, ali napunili smo oko 400 vreća s pijeskom i čekamo. Vreće se zasad ni ne dijele, tek ako bude potrebno”, rekao je Domitrović.

Načelnik Stožera Danijel Vukelja rekao je Hini da je zbog izlijevanja Dobre prije dva tjedna došlo do prekida u cestovnom prometu, bili su poplavljeni stambeni prostori u 90 kuća, a da je voda ušla i u nebrojeno mnogo podruma i dvorišta.

Prema riječima voditelja službe zaštite od štetnog djelovanja voda u Hrvatskim vodama Miše Čička, vodostaji bi trebali ostati na razini 'pripremnog stanja' i ne očekuje se vodostaj od osam metara kao prije dva tjedna, kada su se rijeke izlile na prometnice i ušle u stambeni prostor dviju kuća u Karlovcu, u Brodarcima.

"Hrvatske su vode poduzele sve što je na dva današnja sastanka gradskog Stožera Civilne zaštite bilo dogovoreno, između ostalog i zatvaranje cijevnih propusta i kanala koji inače služe za odvodnju, kako ne bi ta voda poplavila objekte", rekao je Čičak.

Pojasnio je da se ne grade 'točkasti' sustavi obrane, pojedinačno po objektima, ali da su Hrvatske vode spremne i na takve intervencije, kad bi bilo potrebno.

Iznio je i podatak da je u Ozlju podijeljeno 2.000 vreća s pijeskom, i tisuću praznih, od Karlovca do Koritinje još 4.000 komada, uz PVC foliju, a vreće se nastavljaju puniti i dalje.

Zapovjednik karlovačke Javne vatrogasne postrojbe Miro Rade rekao je da se u Karlovcu vodni val očekuje u petak u prijepodnevnim satima, da vatrogasci imaju u pripremi 4.000 vreća s pijeskom, a da je tisuću njih odvezeno na moguća mjesta plavljenja Kupe u naseljima Brodarci i Pokuplje, te da večeras opskrbljuju i drugi dio Karlovca, nizvodno, i to na lijevoj obali Kupe.

Vatrogasci su spremni na pomoć građanima, ako za to bude potrebe, naglasio je Rade.

Načelnica Stožera, zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić, opisala je angažman svih komunalnih tvrtki koje su još prije tjedan dana krenule s aktivnostima priprema za nadolazeći kišni tjedan, i to posebno zato jer je grad sada veliko gradilište i trebalo je otkloniti sve nedostatke i prijetnje.

U aktivnosti su uključeni povjerenici Civilne zaštite na terenu, odnosno predsjednici mjesnih odbora. Pod posebnom je paskom i zaštitom 17 kuća i sve su opskrbljene vrećama s pijeskom i folijama.

Nevrijeme je u popodnevnim satima pogodilo i Slavoniju, točnije Osijek gdje je padala tuča i snažna kiša. U nekoliko minuta sve je bilo pod vodom, no srećom, kiša je kratko padala pa nije uzrokovala probleme. 

 

U protekla 24 sata velika količina oborina ponovno je pala na području gornjeg toka rijeke Kupe, što je uzrokovalo i nagli porast vodostaja. Vodostaj Kupe u Karlovcu od jutros do 18 sati porastao je za gotovo 200 cm. Najveći val očekuje se tijekom noći. Preventivno je podijeljeno više od 4 tisuće vreća s pijeskom, a nastavljaju se puniti i dalje, piše HRT. 

Državni hidrometeorološki savez i za sutra je izdao žuto upozorenje za cijelu Hrvatsku zbog grmljavinskih nevremena, a za kninsku regiju izdano je narančasto upozorenje jer je mjestimice moguća obilnija kiša. 

>> VIDEO Riječka Fiumara nakon obilne kiše potpuno potopljena, automobili ostali zarobljeni u vodi

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Tombstone
Tombstone
20:54 29.09.2022.

Cijelo ljeto sunce I toplo, bas kao I uvijek, ali ne, jooooj klimatske promjene. Dolazi jesen I kise, rijekama vodostaj raste bas kao I uvijek, ali ne, joooj klimatske promjene. Uskoro ce I zima, hladna kao I uvijek, ali ovaj puta bez grijanja ili s bitno smanjenim, I opet ce biti joooj klimatske promjene. Pa proljece, opet ljeto itd sa svim obiljezjima tih godisnjih doba I opet bu cmizdrenje o klumatskim promjenama, koje buju se bez obzira na cendranje desavale 4 puta godisnje slijedecih par sto tisuca godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije