Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
službe u stanju pripravnosti

Očekuje se još kiše: Poplavljeno više škola, muzej u Brodu na Kupi i KBC Rijeka

Osim Rijeke poplava je  pogodila i Brod na Kupi, direktor Hrvatskih voda: Vodostaji nam rastu, imamo nove rekorde
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/11
29.09.2022.
u 14:42

Komadina se u četvrtak sastao s gradonačelnikom Rijeke Markom Filipovićem i žurnim službama, a potom je obišao Gimnaziju Andrije Mohorovičića te Prvu riječku gimnaziju, u kojoj su dvije učionice i knjižnica izvan funkcije.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izjavio je u četvrtak da su nakon nevremena i jakih kiša u Rijeci i županiji sve službe na terenu, a štete se saniraju te je upozorio da se i danas očekuju padaline pa su sve službe u pripravnosti. Obilne kiše koje su sinoć pogodile Primorsko-goransku županiju, ponajviše Rijeku, nanijele su znatne štete na objektima i imovini, u Rijeci je zabilježeno više prometnih nesreća, a spašavani su ljudi i imovina.

Gotovo sve škole su u pogonu

U Gorskom kotaru je također došlo do bujica, a Kupa opet nije mogla progutati svu vodu pa su se pritoke prelile, rekao je Komadina tijekom sjednice Županijske skupštine. Kiša je sada stala, a vodostaj pada pa Gorski kotar pomalo dolazi u redovno stanje, dok se Kupa vratila u korito. Teško je bilo u Brodu na Kupi gdje je vodostaj u noći prešao tri metra.

“Dana 16. rujna mislili smo da nas je poplavilo, a s jučer na danas nas je – potopilo! U noćnim satima voda je, odjednom, počela prodirati iz podzemlja dvorca. Jedino što smo uspjeli, u tom trenutku, napraviti, bilo je iskopčati glavnu sklopku struje" piše na Facebook stranici Stalnog postava Prirodoslovnog muzeja rijeka Kaštel Zrinski, koji će privremeno ostati zatvoren za javnost.

Župan je upozorio kako se i danas očekuju padaline pa su sve službe u stanju pripravnosti. Svi uključeni ponudili su pomoć, rekao je Komadina dodavši da ga je nazvao i premijer Andrej Plenković kako bi ga izvijestio o stanju.

Gotovo sve škole su u pogonu, mjerodavne službe pregledat će oštećene školske objekte, a uz zgradu Rektorata Sveučilišta u Rijeci, štete su zabilježene na Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Iz Županijske uprave su izvijestili da se u srednjim školama održava nastava, osim u riječkoj Građevinskoj školi jer je voda prodrla u podrume i s krova, a nastava će se nadoknaditi.

U riječkoj Gimnaziji Andrije Mohorovičića došlo je do prodora voda po vertikali pa su dvije učionice i knjižnica izvan funkcije, ali će se nastava održavati, a šteta se otklanja. U osnovnoj školi u Čavlima voda je prodrla u prizemlje, gdje su učionice prvih i trećih razreda, pa za prvi i treći razred danas neće biti nastave, ali će biti osiguran boravak prvašića u školi.

Škola u Brodu na Kupi danas neće raditi jer su poplavljene prilazne ceste do škole.

29.09.2022., Brod na Kupi - Jaka kisa izazvala je porast rijeke Kupe i njenih pritoka koji su ponovo izasli iz svojih korita i poplavili okolna sela i prometnice. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija

Komadina se u četvrtak sastao s gradonačelnikom Rijeke Markom Filipovićem i žurnim službama, a potom je obišao Gimnaziju Andrije Mohorovičića te Prvu riječku gimnaziju, u kojoj su dvije učionice i knjižnica izvan funkcije.

Na pitanje bi li trebalo pojačati upozorenja građanima, s obzirom na to da su meteorolozi upozoravali na velike kiše, a Rijeka teško podnosi velike količine padalina odjednom, Komadina je odgovorio kako pravovremene reakcije zahtijevaju znanje u meteorologiji. "Znalo se da će ovih dana biti velikih kiša, možda je trebalo kroz sredstva javnog priopćavanja više obavještavati ljude da ne izlaze i ne ugrožavaju svoje živote", rekao je i najavio da će primjedbu prenijeti žurnim službama, da ubuduće kroz sustav 112 i sredstva javnog priopćavanja upozoravaju ljude.

Unatoč poplavi u KBC-u Rijeka sve djelatnosti se redovno obavljaju

Poplavljena područja u Gorskom kotaru obišao je zamjenik župana Petar Mamula, koji se sastao s direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem i gradonačelnicom Delnica Katarinom Mihelčić, a prema informacijama s terena, voda se povlači.

Prema podacima iz KBC-a Rijeka, u toj bolnici se saniraju oštećenja od poplave, a sve se djelatnosti redovno obavljaju - sve klinike i odjeli rade nesmetano, a svi naručeni pacijenti bit će pregledani u dogovorenim terminima. Poplavljeno je više objekata u sklopu KBC-a Rijeka, ali zahvaljujući intervenciji dežurnih službi pružanje zdravstvenih usluga nije niti u jednom trenutku bilo prekinuto, a od jutarnjih sati osiguran je nesmetan rad svih stručnih službi ustanove.

VIDEO: Obnovljena škola u Zagrebu dobila mural posvećen djevojčici poginuloj u potresu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije