Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sibirski Nessie

Pripada li pronađeni kostur na dnu jezera mitskom čudovištu?

bruno
Foto: afp
1/2
05.02.2013.
u 12:05

Priče o čudovištu dugom deset metara jako su slične onima o postojanju Nessieja, mitskog stvorenja iz škotskog jezera Loch Ness.

Zbog lokalnih priča o postojanju strašne zvijeri u najhladnijem jezeru na svijetu – Labinkir u sibirskoj divljini – ronioci i znanstvenici krenuli su u istraživanje jezera. Zaronili su na hladnih minus 42 stupnja i otkrili ostatke čeljusti i skeleta koji bi mogli pripadati stvorenju u javnosti poznatom kao “Đavo”.

Priče o čudovištu dugom deset metara jako su slične onima o postojanju Nessieja, mitskog stvorenja iz škotskog jezera Loch Ness, javlja Live Science.

Ovo, jedno od najmisterioznijih jezera duboko je 51 metar, ali se na dnu nalazi pukotina dubine 80 metara. Ostaje misteriozno i zašto se ovo jezero, poput tisuću ostalih u Siberiji, nikad ne zaledi unatoč niskim temperaturama. 

– Bilo je više hipoteza o tome kakvo će biti to stvorenje – ogromna štuka, stari reptil ili vodozemac. Nismo uspjeli dokazati ili opovrgnuti ni jednu od tih mogućnosti. Otkrili smo samo ostatke neke životinje”, rekao je geolog Viktor Tverdokhlebov  za Siberian Times.

U jednom od prethodnih istraživanja jezera, prije nešto manje od deset godina, znanstvenici su krenuli čamcem po jezeru s podvodnim skenerima i nakon pet dana istraživanja jedan od uređaja registrirao je "nešto golemo ispod čamca”, rekla je profesorica moskovskog sveučilišta Ljudmila Emelijanova prepričavajući svoj "bliski susret" s misterioznim predmetom iz jezera.

– Bilo je živo i preveliko da bi bilo riječi o nekoj od poznatih riba. Objekt je bio homogene strukture i bio je iznad dna – kaže ona.

>>Šibenčanin ulovio "čudovište" – divovsku meduzu

Komentara 3

Avatar liquidsky
liquidsky
13:10 05.02.2013.

Nema se o čemu raspravljati osim pitati urednika čemu služi ovaj video koji niti što važnog prikazuje niti je sukladan tekstu članka. Btw, temperatura okolnog zraka može biti i -100 stupnjeva C, to za uron nema nikakve veze jer već i klinci u osnovnjaku poznaju proces zaleđivanja slatke vode na prosječnom atmosferskom tlaku, anomaliju vode itd. U ovom videu je očito veća senzacija niska temperatura okolnog zraka nego sam nalaz ostataka tog bića, što uopće ne prikazuje.

LI
lietuva
17:24 05.02.2013.

U Siberiji? Kad već preuzimate iz stranih novina, dajte prilagodite toponime!

Avatar liquidsky
liquidsky
17:42 05.02.2013.

Opservacija je sasvim na mjestu i doista, otvara temu površnog, plitkog i nepismenog, komercijalnog novinarstva u posljednje dvije dekade. Bolje reći "novinarstva" u kojem se Četiri W davno izgubila. Novinski se portali (svi, ne samo ovaj) znaju puniti takvim smećem da čovjeku pozli. To samo po sebi nije problem ali dugoročno utječe i na opću misaonu površnost neotpornih pojedinaca populacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije